/ BETEGSÉGEK / allergia

BETEGSÉGEK allergia kategória (182)

A mérges szömörcével való érintkezés heveny, allergiás reakciót vált ki a bőrön, főleg a növény olajára (urushiol) érzékenyeknél. Jó tudni, hogy ez az anyag más, hasonlóan toxikus növényekben (például az augusztusban virágzó parlagfűben és a szömörce-fa leveleiben) is előfordul.
2018-07-12

- hirdetések -

A tizenévesek jelentős része küzd olyan emésztési problémákkal, mint a székrekedés, a hasmenés, a puffadás és a hasi fájdalom. Mi okozhatja a tüneteket? Mi lehet a megoldás? Cikkünkből kiderül.
2018-06-23
Amikor az ételallergiára gondolunk, egyből a vörös és felduzzadt arcra ugrik be. A valóságban azonban a tünetek és ezek az allergiák sokkal bonyolultabbak. Az ételallergiák akkor fordulnak elő, amikor az immunrendszer negatívan reagál a proteinre bizonyos ételekben.
2018-06-03
A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latex érzékenységről.
2018-05-28
Öröklött hajlam esetén a stressz szerepet játszhat az allergia megjelenésében, meglévő betegség esetén pedig fokozza a panaszokat. A tudatos életvezetés és a stresszcsökkentő technikák azonban segíthetnek.
2018-05-14
Minden ötödik ember szenved az irritábilis bél szindrómában (IBS), ám csak jóval kevesebben jutnak el orvoshoz. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus a szakszerű segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.
2017-12-17
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? A kérdés néha nem is olyan egyértelmű. Cikkünkből megtudhatod, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelni, vagy inkább allergológus szakemberrel érdemes kivizsgáltatni magadat.
2017-06-13
Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikumok vagy ékszerek? Mi okozhatja, és hogyan kezeljük az ekcémás panaszokat?
2017-05-02
A manapság népszerű diéták többsége nem csak a szénhidrát csökkentése céljából javasolja a pékáruk, tészták fogyasztásának mellőzését. Egyes felvetések szerint a gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.
2017-04-02
A téli időszakban nem csupán a megfázásos esetek gyakoribbak. Van néhány egyéb veszély, amivel mindenképp számolni kell a hideg időben. Lássuk, hogyan tehetünk a megelőzésükért!
2016-12-13
A rövidlátók a közeli tárgyakat, személyeket élesen látják, a távolban lévő dolgok képe azonban nem a megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül, ezért nem alakul ki éles kép.
2016-10-27
A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik, vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva bármikor, ám az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb.
2016-07-25
A fejfájás gyakori kiváltó oka lehet bizonyos ételek vagy italok fogyasztása. A krónikus fejfájásban szenvedők számára ajánlott megfigyelni, hogy melyek azok az ételek és italok, amik a problémát kiváltják vagy fokozzák. Ha vannak fejfájósak számára tiltott ételek, felmerül a kérdés, vajon vannak olyanok is, amik segíthetnek?
2016-07-04
Az asztmások mellett a COPD-s betegek panaszai is felerősödhetnek a napokban gyakori esőzések hatására. A párás levegő mellett az időjárási frontok, a hideg, vagy a szeles idő is kedvezőtlenül befolyásolhatja a betegek állapotát.
2016-05-24
Bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20%-át érintő probléma a csalánkiütés (más néven urticaria), mely a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes.
2016-05-17
<<  1 2 3 4 ... 13  >>