bőrbetegség
#Betegségek

Kiütést kaphatsz a bútoroktól

2010.03.28.
2 perces olvasási idő

Talán az újonnan érkezett szófád lehet az utolsó dolog, amire gondolsz, mikor a lábadon keletkezett kiütések okozóját keresed, pedig lehetséges hogy éppen ő a bűnös!

A bőrgyógyászok szerint ugyanis az anyag (DMF), amelyet Kínában a szállításkor adnak a bútorokhoz, hogy megelőzzék a penészedést, könnyen kiütéseket okozhat.

Dimetil-fumarát (DMF)

A penészgátló vegyi anyag, amit ilyenkor használnak, könnyen behatolhat a ruhán keresztül a szervezetbe. Így például ha leülsz az új foteledbe, könnyen rád is kerülhet ebből az anyagból, ami egyes esetekben kiütésekhez vezethet - mondta Joseph Fowler a Louisville-i Egyetem bőrgyógyász professzora.

Ez az anyag egyébként nem csak a bútorokon keresztül érkezhet lakásunkba. Egyes ruhákon vagy cipőkön is megtalálható, sok emberben pedig igen erős allergén tüneteket idézhet elő.

Amikor a fogékony egyének kapcsolatba kerülnek a DMF-el akkor a dermatitisz tünetei jelentkezhetnek. Ez kiütéseket jelent szerte az egész testen, a bőr pedig szárazzá, cserepessé és végül vörössé válik. Később lehámlik, vagy egyes esetekben begyullad.

Kínai szófa - szék dermatitisz

Az Amerikai Bőrgyógyászok Nemzetközi találkozóján Joseph meghatározta ezt az új keletű betegséget, amely találó nevet kapott. Kínai szófa és szék dermatitisz. Fowler elmondása szerint az első öt esetet Európában észlelték, még 2008-ban. Azóta több mint 1000 esetet regisztráltak csak Európában. Egyébként bőven találtak még beteget Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Bár Amerikában még nincs kidolgozott terv vagy publikáció ez ellen a betegség ellen, Joseph szerint a tengerentúlon sem ártana odafigyelni erre a problémára, hisz manapság már rengeteg mindent Kínából importál a világ számos országa. Állítása szerint már ő is kezelt olyan beteget, akinek a lábán kiütéseket talált, amelyet az új cipőjén található DMF okozott. Ezt pedig onnan gondolja, hogy mikor javasolták, hogy egy másik cipőt használjon, a kiütések eltűntek.

Új jelenség - új betegség

Több kutató azonban teljesen meglepett volt, mikor erről a fajta betegségről kérdeztük. Több egyetem professzora, orvosa, medikusa csak most, Fowler cikkéből, és a találkozón való felszólalásából értesült erről az új keletű betegségről.

Köztük volt Jenny Kim is a Kaliforniai Egyetem bőrgyógyász docense. Kim ezentúl például meg fogja kérdezni, minden páciensét, hogy nem-e vett mostanában új bútort. „Igenis, innentől erre a veszélyre is ügyelni fogok, ugyanis bár itt Amerikában még nem elterjedt, de mindez csak idő kérdése” – nyilatkozta.

Joseph elmondása szerint a DMF-et a csomagolásba vagy azokba a zacskókba teszik, amelyekben szállítják a ruhát vagy a bútort. Szerinte pedig nem kell félni attól, hogy mindez csak vaklárma. „ Európa az élő példa rá, hogy mindez nem csak kitaláció és mű-betegség. Rengeteg ehhez hasonló esetet hallhatunk majd a közeljövőben, e felől kétségem sincs!” –zárta a beszélgetést a professzor.

Arról, hogy Magyarországon jelenleg van-e ilyen betegséggel megfertőzött egyén vagy sem, sajnos nincs adat. Azonban innentől, ha esetlegesen kiütésesek leszünk egy nagyobb házátalakítás után, gondoljunk az újonnan szerzett bútorra is és keressük fel bőrgyógyászunkat!

(Cs. B.)