allergia
#Betegségek

Téli allergiák

2024.01.09.
4 perces olvasási idő

A szipogás és tüsszentés gyakori a téli hónapokban, ezeket mégsem mindig megfázás vagy influenza okozza. Habár a pollenallergiások nyugalmasabb időszakként élhetik meg a hűvös időt, léteznek más allergének is – mint a penész és a poratkák –, melyek éppen olyan ártalmasak télen, mint tavasszal és nyáron.

Összeszedtük a téli allergia leggyakoribb okait és pár tippet, hogy felismerd a tüneteit.

Mi okozhat téli allergiát?

Amikor a hőmérséklet csökken, és bekapcsolod a fűtést, a nyári rohanásban ottmaradt port, penészgomba-spórákat és a rovarrészeket a levegőbe keveri az áramlat. Bármi ezek közül az orrodba juthat, és ha allergiás vagy, reakciót idézhet elő. A reakció miatt az immunrendszer túlterhelődik amikor érintkezik a pollennel, penésszel vagy más allergénekkel. Hisztamin nevű vegyi anyag termelődik, ami könnyezést, orrfolyást és más allergiára emlékeztető tünetet okoz.

Mivel az emberek télen több idő töltenek zárt helyiségekben, a beltéri allergének még nagyobb problémává válnak. A leggyakoribb ilyen allergének:

  • Poratka - Ezek a mikroszkopikus apróságok a matracokban és ágyneműkben érzik jól magukat. Amikor a levegőbe kerülnek a maradékaik, allergiás tüneteket válthatnak ki azoknál, akik érzékenyek rájuk.
  • Penész - Nedves területeken növekszik, mint a pince és a fürdőszoba. Ha a spórák a levegőbe kerülnek, akkor allergiás tüneteket idézhetnek elő. Bár egyesek azt hiszik, hogy a karácsonyfákra allergiások, ám ezt nem a fa, hanem a fán összegyűlő penész okozza, ami nagyobb valószínűséggel vezet allergiás reakcióhoz.
  • Állatok - Talán a legjobb barátaink, de a háziállatok a legrosszabb ellenséggé is válhatnak bárkinek, aki allergiás rájuk. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb ember nem az állati szőrre allergiás, hanem egy fehérjére, ami az elhalt pelyhekben (szőrben), nyálban és vizeletben található. Ezek a fehérjék belélegzéssel juthatnak az orrba, szájba, ami reakciót vált ki.
  • Parfümök - A parfümök légzési problémákhoz, és bőrreakciókhoz vezethetnek azoknál, akik allergiások vagy asztmások. Arc-és testápolók, hajlakk, légfrissítők, és potpourri illata is kiválthat allergiás reakciót.

Télen is sokan utaznak, és ilyenkor a megszokottól eltérő ételeket esznek, így az élelmiszer-allergia is megjelenhet. A leggyakoribb élelmiszer-allergia kiváltó okok:

  • Tojás
  • Tej
  • Földimogyoró és a csonthéjasok (pl. dió és mogyoró)
  • Rákfélék
  • Szója
  • Búza

Melyek a téli allergia tünetei?

Ha allergiás tüneteket okoz a por, a pollen vagy a penész, azt nevezik szénanáthának. A tünetei:

  • köhögés
  • sötét karikák a szem alatt
  • viszkető szem és az orr
  • orrfolyás
  • tüsszentés
  • könnyezés

Megfázás vagy allergia?

Télen, amikor a megfázás futótűzként terjed emberről emberre, és az influenza szezon javában zajlik, hogyan mondhatnád meg, hogy a tüsszögést és szipákolást fertőzés, vagy allergia okozza? A megfázás a legtöbb esetben nem tart 10 napnál tovább. Az allergiák ellenben kitarthatnak hetekig vagy akár hónapokig is – annyi ideig, amíg az allergén jelen van. A megfázást és az influenzát néha láz és végtagfájdalmak is kísérik – olyan tünetek, amik nem fordulnak elő gyakran allergiáknál.

A penész és a poratka is kiválthat asztmát, azt az állapotot, amikor nehéz a légzés, a tünetek pedig köhögés, zihálás és légszomj. A téli hónapok alatt végzett szabadtéri sport egyesek szerint súlyosbítja az asztma tüneteit. Az oka valószínűleg sokkal inkább a száraz levegő, mintsem az alacsony hőmérséklet.

Végül az élelmiszer-allergia vezethet csalánkiütéshez, hasi görcsökhöz, hányingerhez, hasmenéshez és köhögéshez. Súlyos reakció az úgynevezett anafilaxia, ami okozhatja az ajak, a nyelv vagy akár a torok megduzzadását is, ami nehézzé teszi a légzést.

Hogyan diagnosztizálhatók a téli allergiák?

Ha a felső légúti tünetek több mint egy hétig jelen vannak, keresd fel orvosodat. Ő ír beutalót egy allergológushoz, akit fel kell keresned. Az allergológus az egészségügyi előzményekről és a tünetekről fog kérdezni téged.

A következő lépés egy bőr teszt elvégzése, melynek során megkarcolják a bőrödet, és az allergénből egy kis mintát tesznek a bőrödre. Ha allergiás vagy az anyagra, az érintett testfelület kipirosodik és viszketni kezd. Ez azt jelenti, hogy a tested antitesteket termel az allergén ellen.

Másik lehetőség az allergia diagnosztizálásra a radioallergosorbent teszt (RAST), ami egy olyan vérvizsgálat, ami megmutatja az antitestek szintjét egy bizonyos allergénnel szemben. Ezeket a típusú vizsgálatokat általában arra használják, hogy ellenőrizzék az élelmiszer-allergia forrását.

Hogyan kezeld a téli allergiákat?

A kezelés tartalmazhat:

  • Antihisztaminokat - Ezek a gyógyszerek csökkentik a tüsszögést, a szipogást és a viszketést, azáltal, hogy gátolja a hisztamin (termelt anyag, ami az allergiás reakció során keletkezik) hatásait a szervezetben.
  • Dekongesztánsok - A dekongesztánsok tisztítják el a nyálkát az orrjáratokból, hogy megszabadítson a felgyülemlett nyálkától és a duzzanattól.
  • Allergia injekció - A szervezetbe egyre több allergént juttat be mindaddig, míg azokat a test el nem fogadja. Ezek enyhítik legtovább a tüneteket, hosszabb ideig, mint bármilyen más orális és orrba adandó allergia elleni készítmények.

A legjobb és egyetlen út, hogy kezeld az élelmiszer-allergiát, ha elkerülöd azokat az összetevőket, amik előhozzák az allergiás tüneteket. Ha a reakció egy kiütés vagy csalánkiütés, a kortikoszteroid krém enyhítheti a viszketést.

Annak ellenére, hogy lehet kapni allergia elleni gyógyszereket recept nélkül is, jobb, ha beszélsz az orvosoddal, és meggyőződsz róla, hogy a megfelelő gyógyszert használod.

Hogy előzhetném meg a téli allergiát?

Ne hagyd, hogy a téli-allergia tönkretegye a hangulatodat! Itt van egy kis segítség, hogy az allergiád tüneteit kontroll alatt tudd tartani.

  • Dobj ki mindent, ami penészes, minden zuhanyfüggönyt, tapétát, vagy szőnyeget. Mosd le a penészes zuhanyzók és kézmosók oldalát, legalább 5%-os fertőtlenítővel és egy kis mosószerrel.
  • Használj párátlanítót, hogy az otthonodban a páratartalom 50% alatt maradjon. Az alacsonyabb páratartalom segít ellenőrzés alatt tartani a poratkák számát, amelyek jól érzik magukat nedves környezetben, valamint segít leszámolni a penésszel is.
  • Használj magas hatékonyságú HEPA-szűrőt, hogy megtisztítsa a levegőt a portól és a rovaroktól!
  • Mosd az ágyneműdet hetente, forró vízben. Használj allergia-biztos huzatokat a matracokon, a párnákon és a paplanokon.
  • Ha valaki a háztartásban allergiás a kisállatok szőrére, érdemes megfontolni olyan szőrtelen állatok tartását, mint a hal, vagy a gyík. Bár ha már van egy macskád vagy kutyád, és utálod a gondolatot is, hogy megválj tőle, akkor legalább annyit tegyél, hogy ne engedd, hogy kedvenced a szobádban aludjon és fürdesd meg legalább heti egyszer.
  • Ha asztmás vagy, takard el a szád és az orrod maszkkal vagy sállal, amikor a szabadban vagy, így felmelegítheted a levegőt, amit belélegzel.

Hogyan teheted elviselhetőbbé a telet, még ha téli allergiád is van?

  • Legyél tudatában minden étel-allergiának, amikor meglátogatod a barátaidat, rokonaidat. A nagymama mogyorós sütije finom lehet ugyan, de akár halálos is, ha földi mogyoró allergiád van. Tudasd a házigazdával, hogy mi lehet az allergiád kiváltója, még mielőtt odaérnél. Ha az allergiád súlyos, vigyél magaddal gyógyszert arra az esetre, ha véletlenül érintkeznél az allergénnel!
  • Ha allergiás vagy a szőrre, és a rokonaidnak macskája, vagy kutyája van, győződj meg róla, hogy magaddal viszed az allergia gyógyszered!
  • Vidd a saját párnádat a szállodákba és a rokonokhoz!

(KamaszPanasz - S.Z., webmd, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)