stressz
#Betegségek

A stressz asztmát okozhat a gyerekeknél

2009.08.14.
2 perces olvasási idő

Egy új tanulmány bebizonyította azt, hogy ha a gyerekek nagyon magas stressznek vannak kitéve, az nagyon könnyen asztmává fordulhat. A kialakulás esélyét tovább növelik az olyan rizikófaktorok, mint például a dohányzó vagy alkoholista szülők.

Azok a gyerekek, akik nap, mint nap a kipufogó füstjét szívják, a város közepén laknak, és szinte mindennap stresszelnek 50%-al nagyobb eséllyel alakul ki náluk az asztma, mint a nyugodt, vidéki barátaiknál.

„A stressznek nem volt nagy ráhatása az asztma kialakulására, amíg a környezeti hatások meg nem jelentek”” – mondta Rob McConnell tanulmánykutató. „Jól ismert, hogy a szennyezett levegő, különböző légúti problémákat eredményezhet, mint például az asztma, a stressz bár kisebb mértékben, de okozhat ilyen betegségeket. A két körülmény párosulása pedig károsabb mindkettőnél.”

Szennyezettség, stressz és az asztma

Egy tanulmány 2500 5 és 9 év közötti gyerekeket vizsgált meg légúti fertőzések szempontjából. Egyiküknek se volt asztma vagy egyéb légzési problémája, mikor elkezdődött a felmérés. Mindenkit 3 éven át követtek.

A gyerekkori stressz faktorait nem egyszerű mérni. A felmérés során a szülők kérdőíveket töltöttek ki saját állapotukról. A kutatók felmérték a cigi füst veszélyének a nagyságát, a ház karakterisztikáját, a szülők bánásmódját, egyszóval mindent, amit a gyermek a környezetétől kap.stressz

A három éves tanulmány alatt 120 gyermeknél diagnosztizáltak asztmát. A felmérések szerint, egy stresszes családban és egy zsúfolt városban élni hatalmas rizikófaktor. Bár a stressz magában nem bizonyult túl nagy kockázatnak, mégis ha párosul szennyezettséggel vagy egyéb tényezővel, komoly gondot jelenthet. Ezt mi sem bizonyít jobban, minthogy a zsúfolt városban, de stressz-mentesen élő gyerekek közül szinte nincs megbetegedettről adat.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei terhesség alatt dohányoztak, náluk szintén nagyobb eséllyel alakult ki az asztma egy városias környezetben. „Ez a tanulmány megmutatta, hogy ez a betegség egy összetett betegség, kialakulásának pedig számos oka van”. – tette hozzá McConnell

Az asztma előfordulása növekszik

A CDC felmérése szerint az asztmások száma 1980 és 1994 között 75%-al növekedett. Az 5 év alatti gyermek asztmások száma pedig 160%-al. Ma a világon körülbelül 300 millió ember asztmás. Egyes becslések szerint ez a szám 2025-re 400 millió is lehet.

David B Penden asztmakutató szerint egyértelmű, volt mindig is hogy a zajos környezet, a szmog, és a városi környezet asztmát okozhat. De ez a kísérlet azt is bebizonyította, hogy az asztma kialakulásának egyik fontos tényezője a stressz is.

Érdemes erre odafigyelni

"Rengeteget tudunk már a stresszről, de csak most kezdjük felfedezni, hogy mi mindent is okozhat” – tette hozzá. A kutatók egy csoportja szerint ugyanis az asztma és a gyermekkori zihálás kapcsolatban van a stresszel.

„Én úgy gondolom az adatok magukért beszélnek, és egyre inkább meggyőzik majd az embereket, még akkor is, ha sokan nem tekintenek a stresszre úgy, mint betegségek kialakulásának az okozójára” –zárta a beszélgetést David.

(Cs.B.)