/ BETEGSÉGEK / Mi az a mogyoróallergia?
  2015-05-11

Mi az a mogyoróallergia?

A mogyoró napjainkban az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer, és néha olyan ételekben is felbukkan, amelyekben nem is gondolnánk!

- hirdetések -

A földimogyoróban található fehérje felépítésében nagyon hasonlít a mogyoróban és más olajos magvakban található fehérjéhez. Ezért azok, akik allergiásak a földimogyoróra, gyakran allergiásak a mogyoróra, mandulára, dióra, makadámdióra,A mogyoróallergiásoknak fokozottan figyelniük kell arra, hogy mit esznek. pekándióra, kesudióra és pisztáciára is.

Mi történik mogyoróallergia esetén?

Testünk immunrendszere igyekszik védekezni a fertőzések ellen. Amikor valaki allergiás bármilyen mogyoróra vagy dióra, az azt jelenti, hogy a szervezete túlzottan védekezik ezen ételek fehérjéi ellen. Minden egyes alkalommal, amikor egy allergiás személy ilyen ételt fogyaszt (esetleg érint vagy lélegez be), a teste úgy érzékeli, hogy a fehérje káros behatoló, és igyekszik kivédeni. Az immunrendszer ekkor fokozott működésbe lép, hogy elhárítsa a veszélyt. Ez vezet az allergiás reakcióhoz, mely során kémiai anyagok (pl.: hisztamin) áradnak szét a testben.

Ezek a kémiai anyagok okozhatják a következő tüneteket:

  • zihálás
  • légszomj
  • köhögés
  • rekedtség
  • torokfájás
  • hasfájás
  • hányás
  • hasmenés
  • vizenyős vagy duzzadt szemek
  • kiütések
  • duzzanatok
  • alacsony vérnyomás

A mogyoró által kiváltott reakció

Hogyan élj együtt a mogyoróallergiával?
Ne ess kétségbe, ha az allergiatesztek kimutatták, hogy mogyoróallergiád van! Tanácsaink segítenek, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel járjon számodra a betegség.

Tovább a cikkhez

A reakció a különböző ételekre, mogyoró- vagy diófélékre különböző lehet – minden az allergiás személytől függ. Néha még ugyanaz a személy is máshogy reagál következő alkalommal!

A mogyoróallergia súlyos allergiás reakciót, úgy nevezett anafilaxiát okozhat, ami ugyanazokkal a tünetekkel lép fel, mint egy kevésbé súlyos allergiás reakció, csakhogy hirtelen súlyosbodik, légszomjhoz, szédüléshez vagy ájuláshoz vezet. Ha időben nem kezelik, akár halált is okozhat!

Bizonyos esetekben ugyan már egy kis adag mogyorófehérje is okozhat komoly reakciót, nem jellemző, hogy kis mennyiségű mogyoró belégzésétől allergiás roham alakul ki. A legtöbb mogyorótartalmú ételből nem szabadul fel annyi fehérje a levegőbe, hogy már megszagolásuk allergiát váltani ki. Nagyon ritka eset, hogy az allergiás személy reagál a levegőben keringő fehérjerészecskékre, és ha mégis, az leginkább zárt térben fordulhat elő (mint egy étteremben vagy bárban), ahol sok mogyoró- vagy diófélét törnek fel.

Habár sok allergiát idővel kinőhet az ember, mint például a tej-, tojás- vagy szójaallergiát, a mogyoróallergia a legtöbb embert egy életen át megmarad.

(B. K.)