hímvessző
#Betegségek

Amikor sérül a hímvessző

2009.06.09.
1 perces olvasási idő

Még belegondolni is fáj! Ritka, ám ha bekövetkezik a férfi nemi szervek sérülése (harapás, szúrás, ütés stb. következtében), kékes elszíneződése, a heves fájdalom, duzzanat sok esetben szakértői segítséget kíván megmentésük érdekben.

A férfi nemi szervek sérüléseinek ismertetése előtt érdemes tisztázni azok elhelyezkedését. Ide soroljuk a herezacskóban fellelhető heréket és mellékheréket, őket a prosztata mögött elhelyezkedő ondóhólyagokkal összekötő ondóvezetékeket, valamint magát a hímvesszőt is.

A herezacskó sérülése

A herezacskó és a here sérülése rúgás, harapás, esés, sportbaleset következménye lehet. Szinte minden esetben (az enyhébbek kivételével) a roncsolt területek kimetszése, a herék helyreállítása javasolt műtéti körülmények között. Óvszer illusztráció

A herezacskó kékes elszíneződése, a heves fájdalom szakértői segítséget kívánnak a herék megmentésének érdekben. A fertőződés megelőzésére antibiotikum alkalmazása válhat szükségessé. Bár kiváltó oka nem sérülés, de itt kell említést tennünk a herecsavarodásról, mely fiatal férfiaknál akár hirtelen mozdulat következtében létrejöhet. Ekkor a herék elfordulása megtekeri a herevezetéket, benne a herét ellátó ereket. A rövid időn belül történő operáció még megmentheti ilyen esetben a szervet.

A hímvessző sérülései

A hímvessző jellemző sérülése a penisfractura, mely a merev állapotban lévő pénisz hirtelen elhajlása következtében a barlangos testek szakadásával jár. Heves szexuális aktus, vagy önkielégítés során alakulhat ki.

Duzzanat, fájdalom, lilás-kékes elszíneződés ijeszti meg a beteget. A vérömleny műtéti eltávolítása és a barlangos test helyreállítása megszüntetheti a problémát.

(Forrás: WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

pénisz