/ BETEGSÉGEK / A leghihetetlenebb orvosi...
  2010-09-21

A leghihetetlenebb orvosi hibák

Elcserélt spermák a megtermékenyítésnél, transzplantáció hibásan megállapított vércsoport után, eltávolított egészséges here...

 

- hirdetések -

A megtermékenyítő klinika a rossz spermát használta

  A sebész a rossz lábat vágta le

Egy floridai sebész véletlenül az 52 éves betege egészséges lábát amputálta. Később kiderült, hogy már a műtét előtt is a rossz lábat készítették elő a procedúrához. Mire a sebészek rájöttek, hogy a rossz lábat műtik, akkor már túl késő volt és már el is távolították a lábat. A hiba következtében az orvos engedélyét hat hónapra felfüggesztették és 10 000 dolláros bírságot szabtak ki rá.

Amikor Nancy Andrews egy teljes megtermékenyítő eljárás keretében végre teherbe esett, férjével boldogan várták a kis jövevény érkezését.

Ám nem számítottak arra, hogy a gyermekük bőre láthatóan sötétebb, mint bármelyiküké kettőjük közül. Egy DNS-teszt kimutatta, hogy a doktorok véletlenül egy másik férfi spermáját ültették Nancy Andrews petefészkeibe.

A pár, akik végül megtartották a 2004. október 19-én született Jessica lányukat, még mindig pereli a klinika tulajdonosát, csak úgy, mint az orvost, aki elkövette a baklövést.
 

A rossz szívet és tüdőket kapta, majd meghalt

  Az egészséges vesét távolították el

Egy minnesotai beteg azt kérte, hogy távolítsák el az egyik veséjét, mert egy rákosnak hitt tumort véltek felfedezni benne. Ehelyett sajnos a doktorok az egészséges vesét vették ki. A felfedezést, hogy a rossz vesét távolították el a következő napon tették, amikor megvizsgálták az anyagot és nem találtak esetleges rákra utaló bizonyítékokat. A potenciálisan rákos vese érintetlen maradt, és a család kérésére a betegek semmilyen adatát nem jelentették meg.

A 17 éves Jésica Santillán két héttel a műtét után meghalt, miután a beültetett szív és tüdő előző tulajdonosának a vércsoportja nem egyezett az övével. A Duke Egyetem Orvosi Központja elrontotta a kompatibilitás ellenőrzését, még mielőtt elkezdték volna a műtétet. Az elrontott műtét utáni operációval megpróbálták helyreállítani a végzetes károkat, ám a lány agya súlyosan megsérült, valamint a komplikációk a halálát okozták.
 
Santillán, egy mexikói bevándorló volt, 3 évvel korábban ment az Egyesült Államokba, hogy életmentő kezelést kapjon. A szív-tüdő transzplantáció, amit a Durhami Duke Egyetem Kórháza végzett, elvileg javította volna az állapotán, de sajnos e helyett sokkal nagyobb veszélynek tették ki a lányt. Santillán vércsoportja nullás volt, míg a másik páciensé A-típusú.
 
A hiba Santillánt kómaszerű állapotba taszította, majd sajnos röviddel az eset után meghalt. A kórház emberi hibát jelölt meg a halál okaként, és riportok szerint a kórház peren kívül megállapodott a lány családjával, ám az érintett felek nem kívántak nyilatkozni az ügyben. 

200 000 dolláros here

Egy másik szörnyű operáció keretében a sebészek hibásan eltávolították a 47 éves légierős veterán Benjamin Houghton egészséges jobb heréjét. A páciens a bal heréje fájdalmáról és zsugorodásáról panaszkodott, így a doktorok eldöntötték, hogy eltávolítják a herét a ráktól való félelem miatt. Bárhogy is, a vizsgálat és az eljárás során rengeteg hibát véltek felfedezni – így a hiba, amely a Los Angeles Va Orvosi Központban történt összesen 200 000 dollár kártérítést hozott Houghtonnak és feleségének.

Egy 33 centis emlék

A 49 éves Donald Churchnek egy tumor volt a hasában, amikor 2000 júniusában a Washingtoni Egyetem Orvosi Központjába érkezett. Amikor eltávozott a tumorát már kiszedték – de a tumor helyét egy 33 centi hosszú fogóval helyettesítették.A doktorok bevallották, hogy a fogót véletlenül hagyták Church hasában – ám nem ez volt az első problémás esete a kórháznak. 4 hasonló esetet dokumentáltak az orvosi központban, csak 1997 és 2000 között. Szerencsére a sebészek gyorsan eltávolították a fogót a hiba felfedézése után, valamint a kórház 97 000 dollárral kárpótolta Church-öt.

Szívműtét – rossz páciensen

 

  Ébren végzett műtét után öngyilkosság

Egy nyugat-virginai férfi családja azt állítja, hogy a nem megfelelő érzéstelenítés miatt a szike minden vágását érezte, majd ez a trauma vezetett a két héttel későbbi öngyilkosságához is. Sherman Sizemore-t 2006. január 9-én vették fel egy beckley-i kórházba, hogy műtéttel állapítsák meg a hasi fájdalmának okait. Ám a beavatkozás során állítólag olyan állapotba került, mely során érzékelte a fájdalmat, a nyomást vagy bármilyen kényelmetlenséget a műtét során, csak nem volt képes megmozdulni vagy kommunikálni az orvosokkal. Az altatóorvos beadta ugyan a gyógyszereket, majd megállapította, hogy zsibbad a beteg, de nem tette a pácienst eszméletlenné, így a műtét során mindent érzett.

Joan Morris(álnéven) egy 67 éves nő, aki elvállalta, hogy egy oktató kórházban végezzenek rajta agyi angiográfiát. Ám egy nappal a procedúra után véletlenül elküldték egy invazív kardiológiai elektrofiziológiai vizsgálatra. Az angiográfia után a beteget átszállították egy másik emeletre, ahelyett, hogy visszavitték volna az eredeti ágyába.

A tervek szerint a következő napon lett volna a műtét, ám másnap valahogy mégis egy nyílt szívműtétre vitték. A páciens a műtőasztalon volt egy órán keresztül. Az orvosok tettek egy metszést az ágyékán, kilyukasztottak egy artériát, majd egy csövet kígyóztattak fel a szívéig – ennek az eljárásnak viszont sok kockázata van, csak úgy, mint a vérzés, fertőzés, szívroham vagy a stroke.

Ekkor azonban megszólalt a telefon, és egy másik osztály orvosa feltette a kérdést, hogy mit is csinálnak a betegével.

A páciens szívének semmi baja nem volt, a kardiológus is gyorsan utánanézett a dolgoknak és ráeszmélt, hogy hatalmas hibát követett el. A vizsgálatot megszakították, majd a beteget visszavitték a szobájába, stabil állapotban.

A kórház rossz oldalon végzett agyműtétet – már harmadjára az évben

 

  Bypass műtét rossz artérián

2 hónappal a dupla bypass műtét után, amelynek meg kellett volna mentenie az életét, a komikus Dana Carvey szomorú hírrel szembesült – orvosa rossz artériát iktatott ki. Ez sürgősségi operációhoz vezetett, majd 7 500 000 dolláros per indult a sebész ellen. Az orvos azzal védekezik, hogy az artéria szokatlanul máshol helyezkedik el Carvey szívében.

Már harmadjára ugyanabban az évben, a Rhode Island Kórház doktorai a rossz oldalát műtötték a beteg fejét. A legutóbbi eset 2007. november 23-án történt, egy 82 éves nő kérte, hogy egy operációval állítsák le a vérzést az agya és a koponyája között.

Egy agysebész a nő fejének a jobb oldalát kezdte műteni, pedig a CT a bal oldal vérzését mutatta. A rezidens szerencsére hamar felfedezte a hibát, bezárta a nyílást majd befejezte a műtétet a helyes oldalon.

Az eset emlékeztet egy 2007 februárjában történt műtétre, amikor egy másik orvos operálta a betegét a fejének rossz oldalán. És augusztusban, amikor egy 86 éves férfi 3 héttel a műtét után meghalt, amikor a sebész szintén a rossz oldalon műtötte a fejét.

(Gy.A., oddee.com)

  Kapcsolódó cikkek