/ BETEGSÉGEK / Kamaszkori migrén - Mi ok...
  2015-05-10

Kamaszkori migrén - Mi okozza?

A migrén jellegzetesen kamaszkorban kezdődik, és a lányoknál háromszor gyakoribb az előfordulási aránya, mint a fiúknál. A fizikai fájdalom mellé gyakran társul iskolai hiányzás, vagy rendszeres kórházlátogatás. Íme néhány tipp a kezelésére.

A kamaszkori migrén általában rövidebb ideig tart, de gyakoribb a hányinger, a hányás és a fokozott fény- és hangérzékenység. A gyermekkori migrén rendszerint kétoldali. Előfordul, hogy a migrén összes tünete kialakul, de a fejfájás elmarad. Ezeket az ún. abdominális migréneket nagyon nehéz diagnosztizálni.

- hirdetések -

A lányok hajlamosabbak

A migrén kisgyermekkorban még egyformán kialakulhat fiúknál és lányoknál, azonban a serdülőkor után az arány eltolódik a lányok irányába, akiknél háromszor gyakrabban jelentkezik.

Szerencsére a felnőttek migrénjére adott gyógyszerek a kamaszoknak is hatékonyak. Ha a fejfájásod rendszeres, menj orvoshoz, aki lehet, hogy a vizsgálat után neurológushoz utal.

Sok esetben a migrénes beteg családjában másnak is volt már migrénje. Akinek mindkét szülője migrénes, jó eséllyel nála is ki fog alakulni a betegség. Ha csak az egyik szülőnek volt migrénje, akkor is fokozott a migrén kialakulásának kockázata.

Tanácsok a migrén megelőzésére

  • Amennyire csak lehet, kerüld a migrént kiváltó okokat.
  • Ha bizonyos ennivalók váltják ki, csak ritkán fogyassz belőlük (pl. csokoládé, alkohol).
  • Ha bizonyos illatok állnak a háttérben, próbáld meg kerülni ezeket.
  • Összességében igyekezz rendszeres napi menetrendet kialakítani megfelelő étkezéssel és bőséges alvással, továbbá hasznosak a különböző stressz-levezető elfoglaltságok: mozgás és bármilyen tevékenység, amiben örömöd leled.
  • A rendszeres mozgás csökkenti a feszültséget és hozzájárulhat a migrén megelőzéséhez. Válassz valamilyen mozgásformát, amit élvezel (pl. gyaloglás, úszás és biciklizés) és műveld rendszeresen. Légy óvatos a bemelegítésnél, mert a hirtelen intenzív mozgás is okozhat fejfájást.

(WEBBeteg)

ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
eddig 1 hozzászólás érkezett
Adresz írta:
Dátum 2010-07-21 15:55:34
14 éves lány vagyok, és azt hiszem nekem is migrénem van/lesz, vagy legalább is azt mondja mindenki.
Anyukám is migrénes és nem akarok olyan életet. Látom ahogy szenved szinte minden héten és csak gyógyszerrel képes meglenni amiből már több tucattal próbált ki. én nem akarom ezt, valaki segítsen....