/ BETEGSÉGEK / Tüdőtuberkulózis (TBC)
  2016-03-24

Tüdőtuberkulózis (TBC)

A TBC fertőzésnek nincsenek speciális tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

- hirdetések -

A TBC oka

A tüdőtuberkulózis (TBC, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet baktériumok okoznak. A TBC nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- bélrendszert (ha fertőzött tej fogyasztásával kerül be a szervezetbe), a húgy- és ivarszerveket, a csontokat és a bőrt. A TBC tüdőn kívüli formái napjainkban, a fejlett társadalmakban ritkák.

A fertőzés előfordulási gyakorisága jelentősen függ a szociális helyzettől. A világon mintegy 8-12 millió új megfertőződés történik évente. Leggyakoribb a betegség Dél-Afrikában, ahol 100 000 lakosra több mint 200 fertőzött személy jut.

Magyarországon a XX. század elején észlelhető igen magas megbetegedési arány napjainkra jelentősen lecsökkent. A második világháború után kiteljesedett az országot behálózó tüdőgyógyászati hálózat, felfedezték a TBC elleni hatásos gyógyszereket, általánossá vált a kór elleni védőoltás, így a TBC elleni küzdelem jelentősen felgyorsult. Ma hazánkban 20-35 fertőzött személy jut 100 ezer lakosra a különböző megyékben.

A TBC kórokozója cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött személy terjeszti azt köhögésével.

A tüdőtuberkulózis tünetei

Rizikófaktorok
A tbc előfordulása nagyban függ a szociális és környezeti feltételektől. Rossz szociális körülmények, és a környezetben nagyobb számú tbc- s beteg előfordulása hajlamosít a megfertőződésre, így gyakoribb a betegség alkoholisták, hajléktalanok, bevándorlók, egészségügyi dolgozók, zárt közösségben élők között. Ezen túl, mint minden fertőzés, a tbc is gyakoribb legyengült, egyéb alapbetegséggel rendelkező betegek körében, elsősorban a cukorbetegek, a szteroiddal kezeltek és a HIV pozitívak közt.

A TBC tünetei nem egyediek, azaz nem lehet említeni olyan tüneteket, melyek fennállása esetén a diagnózis biztosan kimondható, így annak megállapításához további vizsgálatok szükségesek.

A betegség általános tünetei:

  • fogyás
  • hőemelkedés
  • izzadás (főleg éjszaka)
  • étvágytalanság
  • fáradékonyság
  • gyakran jelentkező meghűlések

A légzőszervi tünetek közül leggyakoribb a köhögés és köpetürítés. A betegségre jellegzetesnek régebben a véres köpetet tartották, ám ez nem mindig jelentkezik (napjainkban pedig oka inkább a tüdő rosszindulatú daganata). Ritkábban mellkasi fájdalom, nehézlégzés észlelhető.

Gyorsan rosszabbodó vagy a tüdő nagy területének érintettségekor magas láz, gyors ütemű testsúlyvesztés jelentkezik, nagyon súlyos esetben akár halált is okozhat.

(WEBBeteg)