Betegségek, tüdő

#Betegségek #tüdő

24 db cikk a témában

Az éjszakai köhögés okai és kezelése
#köhög
2024.02.23.

Az éjszakai köhögés okai és kezelése

Neked és a hálótársad számára is zavaró, ha álmodból rendszeresen kellemetlen köhögésre ébredsz. Az éjszaka folyamán jelentkező köhögés kiváltó okairól és kezeléséről dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász nyilatkozott.

A tüdőgyulladás tünetei
#tüdő
2023.10.21.

A tüdőgyulladás tünetei

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik. Az enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek - rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés - is jelezhetik a betegséget.

Naponta többszöri csuklás
#csuklás
2023.09.16.

Naponta többszöri csuklás

A csuklás a rekeszizom reflexes, akaratlan összehúzódása, melyet számos tényező kiválthat. Ezek döntő többsége jelentéktelen, nincs kóros eltérés vagy elváltozás a háttérben. Akár naponta is többször jelentkezhet csuklás, mely lehet egyes szokások, vagy bizonyos történés következménye, nagyon ritkán állhat egyéb kórkép is a háttérben.

#fullad
2021.09.30.

Egy kis futás miatt is levegő után kapkodsz?

Nem biztos, hogy csak a rossz kondíció az oka, ha fizikai terhelés hatására rövid időn belül levegő után kapkodunk. A légutak beszűkülése miatt jelentkező zihálás betegség jele is lehet.

#szív-érrendszer
2021.05.25.

Egyre több fiatalt érintenek a szív- és érrendszeri betegségek, mégis kevesen mennek szűrésre

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak, ráadásul a koronavírus-fertőzés is súlyosabb lehet az ilyen alapbetegséggel küzdők esetében. Sőt, a közvélekedéssel ellentétben ez már nemcsak az idősek betegsége, hanem évről évre egyre több fiatal felnőtt is érintett. Éppen ezért a Dr. Rose Magánkórház Magyarországon egyedülálló szűrőcsomagot vezetett be, melyben egyszerre vizsgálják a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

#koronavírus
2021.05.07.

Az MTV dokumentumfilmmel segíti a járványhelyzet miatt lelki gondokkal küzdő fiatalokat

Különleges dokumentumfilmmel hívja fel a figyelmet a tinédzserek járványhelyzet okozta súlyos mentális gondjaira az MTV. A zenecsatornán itthon május 8-án, szombaton 15:05-től látható Each and Every Day című dokumentumfilmben olyan fiatalok szólalnak meg, akik bár lelkileg mélypontra kerültek, de segítséget kértek, és így képesek voltak kimászni a gödörből.

#tüdő
2016.03.24.

Tüdőtuberkulózis (tbc)

A tbc-fertőzésnek nincsenek speciális tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

#tüdőgyulladás
2016.01.07.

A tüdőgyulladás tünetei és kezelése

A tüdőgyulladás akár halált is okozhat, így nem tanácsos otthoni gyógykezeléssel kísérletezni, ha betegnek érzed magad, minél előbb fordulj orvoshoz!

#tüdőgyulladás
2015.12.26.

A köhögés tüdőgyulladást is jelezhet

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik! Az enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek - rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés - is jelezhetik a betegséget.

#asztma
2015.07.10.

Az asztma fellángolása: előzd meg a rohamot!

Ha asztmás vagy, akkor bizonyára ismerős számodra az asztma fellángolása, amikor a tüneteid felerősödnek. Mit tehetsz, hogy megelőzd? Cikkünkben összegyűjtöttük a teendőket.

#légutak
2014.11.27.

Idegen test a légútban - Hogyan segíts, ha baj van?

A légzés egyik alapfeltétele, hogy átjárható, szabad légutakkal rendelkezzünk. Orron és szájon át is tudunk levegőt venni, de mindenki tapasztalta, hogy már az orrnyálkahártya duzzanata, az orrlyukak elzáródása is kellemetlen légszomjérzést okoz.

#asztma
2014.06.13.

Sétával megelőzhető a COPD súlyosbodása

Már napi 3 km megtételével is sokat tehetnek állapotuk megőrzéséért a COPD-s betegek. Kutatások és klinikai tapasztalatok szerint a rendszeres séta segít megelőzni a tünetek rosszabbodását.

#dohányzás
2014.05.28.

A dohányzás miatt súlyosabb lesz az asztmád

Ha asztmás vagy, a dohányzás különösen kockázatos, mivel rendkívül káros a tüdődre. Ha valaki cigizik, akkor gyakran köhög, zihál és fullad. Ennek oka, hogy a dohányzás irritálja a légutakat, duzzadttá, váladékossá teszi őket. Hasonló tüneteket okoz, mint az asztmás roham.