terhesség
#Betegségek

Gyakori hányás a terhesség alatt

2009.10.14.
2 perces olvasási idő

A terhesség ideje alatt a gyakori hányás és hányinger rendkívül kellemetlen lehet, és ha nem kezelik, súlyos egészségi problémákat okozhat mind a kismamában, mind a csecsemőben.

Az állapotos nők nagy többsége terhesség alatt hányingert és hányást tapasztal. A terhesség során jelentkező tünet tipikusan nem okoz súlyos panaszokat. Ha azonban nem múlik el a hányinger és a hányás, a terhes nő valószínűleg a reggeli rosszullét egy sokkal súlyosabb típusától szenved.

A terhességi vészes hányás (hyperemesis gravidarum) egy súlyos betegség, mely a terhesség során jelentkezik. Amerikában évente több mint 50.000 nő szenved tőle, a hyperemesis gravidarium ugyanis súlyos és ismétlődő hányingert és hányást okoz. Számos egyéb tünete is lehet, beleértve a hirtelen testsúlycsökkenést, táplálkozási hiányt és kiszáradást. Ha nem kezelik, a betegség még a születendő gyermek egészségi állapotára is kihathat.

Mi okozza a betegséget?

A terhességi vészes hányás kiváltó oka sajnos rejtély marad. Régebben azt gondolták, hogy a betegség a pszichés állapot miatt alakul ki, miszerint a nő mentálisan nem fogadja el a terhességét. Bebizonyosodott azonban, hogy nem ez a valódi ok.

A lehetséges kiváltó tényezők a következők:
• a terhességi hormonok (HCG és ösztrogén) magas szintje,
• vitaminhiány vagy helytelen táplálkozás,
• a pajzsmirigy túlműködése,
• reflux betegség, ( a gyomorból a nyelőcső felé irányuló savas visszacsorgás)
• Helicobacter Pylori fertőzés (gyomorfekélyt okozó betegség).

Kinél alakulhat ki a betegség?

Annak ellenére, hogy az állapotos nők mindössze 0,5-2 %-a érintett, minden terhes nőt veszélyeztet a betegség.

A következő tényezők növelik a betegség kialakulásának kockázatát:
• túlsúly,
fiatal az anya,
• ikerterhesség.
Azok a nők is veszélyeztetettek, akik még először estek teherbe.

Tünetek

A terhességi vészes hányás tipikusan a terhesség 8. hetében kezdődik, és a 20. hetében múlik el. A betegségben szenvedő nők 10-20 százaléka azonban végig a terhesség során tapasztalják a tüneteket.

A leggyakoribb tünetek:
• ismétlődő hányás,
• epehányás,
• vérhányás,
kiszáradás,
• hirtelen testsúlycsökkenés,
• kimerültség,
• túlzott nyálképződés,
• vitamin- és ásványianyag-hiány.

Felmerülő komplikációk

A betegség sokkal súlyosabbá válhat, ha nem kezelik. A nők életminősége ebben az esetben teljesen veszélybe kerülhet, képtelenek lesznek dolgozni, a társadalomba beilleszkedni, vagy akár az egyszerű házimunkákat elvégezni.
A folyamatos tünetek okozhatnak gyomorfekélyt, májkárosodást, túlzott fogyást, depressziót, epehólyag betegséget.

A terhességi vészes hányás ritkán veszélyezteti a születendő gyerek egészségi állapotát, hacsak nem a testsúlycsökkenés a második trimeszterben is folytatódik. Néhány tanulmány szerint a betegségben szenvedő nők gyermeke nagyobb valószínűséggel jön világra alacsony születési súllyal. A betegség koraszülést is okozhat.

A betegség kezelése

Nagyon fontos a gyors kezelés. A kórházi kezelés is szükségessé válik, hogy minél hamarabb pótolják a folyadék-, valamint a vitamin- és ásványianyag-hiányt, és rendezzék az elektrolit háztartást.
Az orvos írhat fel gyógyszereket a hányinger enyhítésére. Néhány gyógyszer szedhető a terhesség folyamán is, azonban vannak olyan készítmények is, amelyek növelhetik a születési rendellenesség kockázatát. Meg kell beszélni az orvossal, hogy a gyógyszerek milyen mellékhatásokat okozhatnak.
Ha a hagyományos gyógykezelések nem segítenek, az alternatív kezelések – például akupunktúra, homeopátia és masszázs – enyhíthetik a betegség tüneteit.

Nagyon fontos!

A folyadék utánpótlása legyen folyamatos, különösen a nyári nagy meleg idején, és akkor is szükséges inni, amikor a szomjúság nem érzékelhető. A szomjazás már akkor jelentkezik, amikor a test víztartalma jelentősen csökken, és a funkcionális állapot romlása ilyenkor nagyon könnyen bekövetkezik.

(WEBBeteg)