Kényszerevés

2009.12.07.
Tisztelt Szakértő!
Már régebb óta észrevettem,hogy kényszerevő vagyok...meg szerintem az evéssel pótolom a szeretet hiányt.Családi körülményeim rendesek és sok barátom van,de nincsen párom.
Nem vagyok túlsúlyos,de 166 cm vagyok és 66 kg.Önbizalom hiányom van a testem miatt...próbálok tenni ellene,s egy ideig működik,de aztán valamiért újra visszazuhanok a depresszióba...hogy nem szeretem magam,csúnya vagyok,azért nincs barátom....meg ehez hasonló dolgokat mondok magamnak.Ami miatt nagyon szomorú leszek és nekiállok enni....s mikor degeszre ettem magam és megnyugodtam,akkor megbánok mindent és megint szídom magam,hogy miért ettem ennyit...és ez így megy egy ideje...mentem pszichológushoz,de sajnos már nem tudok hozzá járni és nem tudtunk annyira belemerülni a témába...és nem tudom,hogy mi tévő legyek.Beszéltem róla anyunak is,nem is 1x,de ő sem tud már mit mondani...
Kérem segítsen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kiakarok törni ebből,változni akarok,de nem tudom hogyan...:(
Nagyon várom válaszát és hálásan köszönöm előre is!
N

Szakértőnk válasza a Kényszerevés kérdésre

Kedves N!

A leírt paramétereid alapján szerintem az alkatod rendben van, de Te ezt a leveled alapján másképp látod. Ördögi kör ez, hiszen ha szomorú vagy, akkor eszel, ha pedig eszel, akkor ismét szomorú leszel.. Igazad van abban, hogy meg kellene próbálni ebből a körből kitörni.

Ehhez szerintem vagy szakemberhez kellene fordulnod (azt nem írod, hogy mi az oka annak, hogy nem jársz pszichológushoz, vagy hogy amíg jártál, addig használt-e), ez biztosabb sikerrel kecsegtet, úgy gondolom. Főleg evészavarok kezelésében jártas pszichológus jön szóba.

Ha pedig erre nincsen mód, akkor meg kellene próbálnod valamilyen alternatív tevékenységet kitalálnod (az evés helyett). Olyan valamit, ami feldob (akkor nem akarsz majd ismét enni) és leköti a figyelmed. Szerintem szuper lenne erre a célra valamilyen sport. Ennek plusz előnye lenne még, hogy a rendszeres testmozgás hatására biztosan leolvadna 1-2 kiló rólad, jobban tetszenél magadnak is, jobb lenne a kedved és a testmozgás mellett azért belefér néha pár kocka csoki is:). Nem kell ehhez otthonról elmenned, elég, ha beteszel egy DVD-t és mozogsz naponta fél órát. De ha ez nem szimpatikus, akkor olvashatsz vagy hallgathatsz zenét, az is nagyon fel tudja dobni az embert. Mindegy hogy mi, csak tudatosan figyelj rá, hogy evés helyett mást csinálj.

Abban pedig biztos lehetsz, hogy nem a testalkatod az oka annak, hogy egyelőre nincsen párod, hiszen ahogy írod is, nincs a súlyoddal baj. (Arról nem is beszélek most, hogy azért a túlsúlyos embereknek is van párjuk-van akinek ez jön be!)

Úgyhogy fel a fejjel, a változtatás kulcsa a Te kezedben van! Sok sikert!

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor