Tornázhatok?

2016.01.28.
Tisztelt Doktor nő!
Azzal kezdeném, hogy pár éve kialakult nálam egy kisebb köldöksérv, ami mára dió nagyságú, és a hasfalam és szétnyílt kb. egy ujjnyi szélesen. A háziorvos szerint a sérv olyan kicsi, hogy megműteni nem fogják.
Az lenne a kérdésem, hogy így tornázhatok-e valamit? Tudom, hogy nagyon megerőltető mozdulatokat nem kéne végeznem, mert azzal csak rontanék rajta, de túlsúlyos vagyok és valamit szeretnék mozogni. Naponta háromszor 20 perceket sétálok a kutyámmal, de úgy érzem, hogy ez kevés. Attól félek többek között, hogy ha mozgás nélkül fogyok majd, akkor a hasfalam még jobban szétnyílik. Az orvos szerint úgyis attól alakult ki, mert régebben leadtam 20 kilót.
Az érdekelne, hogy milyen tornát javasol. Norbi duci tréningjére szoktam mozogni, illetve egy amerikai edző videóira, akit Tiffany Rothe-nak hívnak és zumbaszerű mozgásformát végez. Ilyenekre tornázhatnék, vagy fussak inkább, vagy maradjak a sétánál, vagy egyáltalán felejtsem el az egészet?
Muszáj lenne megműttetni, mielőtt komolyabban nekiállnék, vagy úgy nagy eséllyel újból kialakulna?
Elnézést a sok kérdésért, de még gyermekvállalás előtt állok és nagyon féltem a hasfalam állapotát.
Köszönöm előre is a válaszát!
21/L

Szakértőnk válasza a Tornázhatok? kérdésre

Kedves Levélíró! Mind a köldöksérv, mint a szétnyílt hasfal (rectus diasthasis) lehet a fogyás következtében. Igazából az esztétikai problémán kívül sok negatívummal jár, mivel a sport mellett a mindennapi életben is szükség van a stabil hasfalra. Én a helyében, tekintettel a fiatal korára is és mert még sok minden áll Ön előtt megmutatnám sebésznek. Mind a sérv, mind a rectus diasthasis műthető, és szerintem a sebész tudja jól megítélni, mekkorák a rések a hasfal izmain. Emellett igen kell az életmód váltás, de csak óvatosan. Egyrészt vigyázzon a hasfalára (pl. ne hasizomból üljön fel az ágyban, hanem oldala fordulva), helyes táplálkozás szintén szükséges. Az intenzív séta, futás és főleg a kerékpár (formásít, karcsúsít, a comb, fenék, törzs izmait fejleszti) kifejezetten jó. De karizomra is erősíthet. A tornát otthon egyedül semmiképpen nem javasolnám, nehogy nagyobb rést tornázzon a hasára. Talán a személyi edzők tudnak segíteni szétnyílt hasizom esetén. Tudom hogy nem aktuális, de é is most hallottam, hogy a szülés utáni has-tornán is az egyik megoldandó feladat a terhesség és szülés alatt nagy arányban kialakuló rectus diasthasis rendezése-javítása. És szép eredmények érhetőek el speciális tornával. Szóval nyilván nem kismama tornát javaslok, de biztos hogy van erre is megoldás, talán gyógytornász tudna még ebben segíteni. Megoldás van, csak ennek kéne utána járni (akár a sebészt megkérdezni), hogy ki segíthet ebben.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor