Hogyan fogyjak jojózás -és anorexiamentesen?

2015.10.19.
Kedves Szakértő!
Van egy kis súlyproblémám, ami ellen próbálok küzdeni, bizonyos szempontból eredményesen, más szempontból kevésbé eredményesen, és most úgy érzem, hogy sanszos, hogy ez végződhet jojó-effektusban vagy étkezési rendellenességben, és egyiket sem szeretném. Hogyan tudnám megoldani, hogy ne történjenek meg? (Előre is köszönöm, ha elolvassa a kérdést, kész kisregényeket tudok írni.)
19 éves vagyok, lány, 166 centi és jelenleg 61,1 kiló (legutóbbi falásroham óta nem néztem), 65,6-ról indultam. Normális körülmények között 58-63 között mozgok, nyáron híztam meg ennyire, de az eredeti testsúlyommal sem voltam soha elégedett. 50-55 közé terveznék lemenni, és ott meglátni, mennyi elég. 5 hete kezdtem diétázni, pontosabban nem követek semmiféle "trendet", csak a kalóriákat számolom. Általában napi 1000-1200-ra igyekszem belőni, mondjuk a múlt héten kicsit túllőttem a célon, és napi 1000 alig volt meg. Arra figyelek, hogy 1200-nál semmiképpen sem legyen több. Emellé vizet (napi kicsit több, mint 2 liter) és borsmentateát (ízesítés nélkül, napi kb. 7-8 deci) iszok, ebédre és vacsorára többnyire főtt ételeket eszek, és semmilyen főbb táplálékcsoportot nem hagyok ki, a hús kivételével, de már 12 éve vagyok vegetáriánus, és még sosem panaszkodott a szervezetem. A tésztákat szinte teljesen elhagytam, viszont heti 2-3-szor eszek édességet. Mozgás általában napi 6 (4x1,5) kilométer közepes-gyors tempójú séta. A probléma az, hogy mostanában sosem érzem magam eltelve, ha eszek, akkor csak éhesebb leszek, hétvégén voltam étteremben, és még egy szép adag rántott zöldség után sem volt teltségérzetem, ami azért elég rossz. Ilyenkor falásrohamok törnek rám, szinte bármit megennék, és most már úgy érzem, hogy bármennyit is, amitől persze utána bűntudatom van és rettegek, hogy visszajön a súly (főleg, hogy most már kezd emberi alakom lenni). Azzal kapcsolatban meg egyelőre tanácstalan vagyok, hogy milyen arányban kellene beosztanom a szénhidrátot, fehérjét, és nekiállok félni, ha bármilyen kajámban több van (egyenként, persze), mint 200 kalória. Hogyan lenne érdemes megváltoztatni az étrendemet, hogy hosszú távon tartós eredménye legyen, mentális betegség nélkül? Illetve ha kórházban leszek a héten, ahol valószínűleg alig ehetek majd, hogyan bírjam ki, és hogyan szokjak vissza itthon egy falásrohammentes étrendre?
Köszönöm!

Szakértőnk válasza a Hogyan fogyjak jojózás -és anorexiamentesen? kérdésre

Kedves Kérdező!

Azt gondolom, hogy nagyon szigorúan veszed a diétát, de azért beírod az édességeket. Szerintem minden diétába beilleszthető napi 1x valamilyen édesség, ami csökkentett kalóriatartalmú, és így talán a falási rohamok is megelőzhetők. A lényeg, hogy ne hetes-hónapos diétákat állíts magad elé, hanem életmódváltást, és akkor nem azt nézed, mikor telik le, mikor fogysz le, mikor ehetsz mindent úgy mint régen, mert ezután szokott a jojo effektus jönni. Hanem próbálj olyan életmódot (táplálkozást-mozgást) kialakítani, ami mellett jól tudod érezni magad, és feszültségoldásra a falásrohamok helyett (mert ez álatlában arra jó...jól beeszik az ember és megnyugtatja, jó érzése lesz, aztán kezdődik a bűntudat stb) valamilyen más módszert (pl relaxáció) használni.

Azt gondolom, ha a falásrohamokat nem tudod kiiktatni, akkor pszichológusi támogatás is jól jönne esetedben,nehogy valóban valamilyen táplálkozási vagy testképzavar alakuljon ki. Ne törekedj gyors fogyásra, havi 1-2 kg az egészséges és tartható tempó, jojo effektus nélkül.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor