nem tudok hízni

2014.08.28.
Kedves Doktornő!
Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudnék felszedni néhány kilót. Rendesen eszem, mindenfélét (tejtermékeket, kenyérféléket, zöldséget, gyümölcsöt, édességet), mozgok is (bár nem olyan sokat), mégsem tudok hízni. Mindig is soványabb voltam, talán csak 13 éves korom táján volt normális súlyom, 48 kiló és kb 16o cm. Lassan már 5 éve szenvedek depresszióban, kétszer voltam kórházban miatta, azonkívül nagyon szorongtam és az emésztőendszeremmel is sok baj volt. Szomatizáció, azt mondták. Májusban a súlyon 42 kiló alá csökkent, pedig nem akartam, a magasságom pedig már 164 cm. Most 16 éven vagyok. Nyár eleje óta szedek antidepresszánst, és terápiára is járok, és tényleg jobban vagyok, és a nyaram egészen jól telt, de a súlyomat egyszerűen nem tudom visszaszedni. Most 43 és 44 kiló között ingadozik, vagy két hónapja, pedig eszem rendesen. A két kezemmel könnyen átérem a combomat egészen fent, farmerben is, és ha túl hamar állok fel, úgy elszédülök, hogy összeesek. Nem tudom, hogy szedhetnék magamra pár kilót, akármilyen rendesen, egészségesen eszem, a 44-nél sosem nyomok többet. Mit tanácsol, mit tehetnék?
Köszönöm válaszát,
Blanka

Szakértőnk válasza a nem tudok hízni kérdésre

Kedves Blanka!

Mive valóban nagyon vékony vagy, érdemes utána járni annak, hogy nem áll-e szervi betegség a háttérben. Erről ugyan nem írtál részletesen, de gondolom, hogy ezzel kapcsolatban megtörténtek a szükséges vizsgálatok (labor, ultrahang stb.). Ha nem így lenne, akkor keresd fel a háziorvosodat, ő tuja kézben tartani a kivizsgálásodat.

A rendszeres könnyű sport mindenképpen ajánlható, mivel ez lenne e legjobb módja annak, hogy javítsd az állíóképességedet. Emellett fogyassz elegendő folyadékot (napi 2-2.5 litert), esetleg 1-2 híg tejeskávét vagy kapucsínót is. Táplálkozz rendszeresen, napi több alkalommal (5-6x) és változatosan. Ajánlom multivitamin szedését is, ezzel kapcsolatban patikában tudnak neked tanácsot adni.

Minden jót, üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor