Hogyan fogyjak le hasról és combról?

2013.08.11.
Kedves Doktornő!
15 éves fiú vagyok. Kb.172 cm és 67 kg. Ha jól tudom, hogy a testtömegindex alapján már nem számítok túlsúlyosnak, de mégis nagy a hasam és a combom is. Tavaly kezdtem a 9. osztályt így heti 5 tesi órám volt és szerencsére a tesi tanár is jóltartja az órát. Általános iskolában egyáltalán nem voltak rendes tesi órák, aki akart az tesizők aki nem az nem én sajnos a nem tesizők közé tatoztam ezért elhíztam. Most nyáron elkezdtem futni, igaz nehezen vettem rá magam nem is mindig futottam. De augusztusba újra elkezdtem futni és már 4 km tudok lefutni 23 perc alatt. Ezt majd később szeretném növelni is. A hasam viszont szerintem elég nagy, mert az átmérője kb. 84 cm. A combom átmérője kb 54 cm. Sajnos ezen sok háj van. Néha emelgetek súlyt is de azt nagyon ritkán. Reggelente szoktam futni, de ha elkezdődik az iskola akkor este fogok. Vitaminokat szedhetek-e vagy a fogyás miatt ne szedjek? Az étkezésemre nagyon nem tudok odafigyelni, amit anyukám főz azt eszem. Suliba általában szendvicset szoktam vinni vagy pékárut.
Összefoglalva ara lennék kíváncsi, hogy hogyan fogyjak le hasról és combról. ÉS mit ehetek és mit hanyagoljak.
Várom válaszát.

Szakértőnk válasza a Hogyan fogyjak le hasról és combról? kérdésre

Kedves Levélíró!

Az elkezdett életmódváltást kellene folytatnod, szerintem jó úton haladsz. Lokális fogyás nem létezik, tehát nem csak hasról és combról fogsz fogyni, hanem mindenhonnan. A futás nagyon hatékonyan formálja a vádlit és a combokat is. A megkezdett fogyással párhuzamosan a derékbőséged is csökkeni fog, de erre pluszban is rásegíthetsz hasizomerősítő gyakorlatokkal (pl. felülés, különböző formákban). A táplálkozásra is próbálj figyelni. Ha nem te befolyásolod az étrendedet, akkor legalább arra érdemes figyelmet fordítani, hogy az elfogyasztott mennyiség ne legyen túlságosan sok.

A finomított szénhidrátokat próbáld teljesen kihagyni az étrendedből. Ezekre gondolok: cukor, fehér liszt és az abból készült ételek (péksütemények, tésztafélék). A burgonya és a rizs szintén olyan alapanyagok, amiket nem túl gyakran és kisebb mennyiségben lenne szabad fogyasztanod (inkább pl. barna rizst) . Ezek helyett válassz zöldségféléket, salátákat (tehát húsok mellé köretként vagy csak úgy önmagukban). Egyél teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, de itt sem kell nagy mennyiségre gondolni. A gyümölcs-és zöldségfélék szinte korlátozás nélkül fogyaszthatók, de a magasabb cukortartalmúakra (szilva, szőlő, banán) figyelj oda. Húsok közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat edd (szárnyasok) és azt is vedd figyelembe, hogy a felvágottak jelentős része rengeteg zsírt és így energiát tartalmaz. A tejtermékek közül érdemes az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani (tejföl, sajt), vaj helyett természetesen (light) margarint. A bolti kakaót el kell felejteni, sajnos a készen kapható gyümölcsjoghurtokkal és a Túró Rudival együtt.. Otthon is készíthetsz natúr joghurtból, friss gyümölcsből édesítőszerrel finom, egészséges és alacsony kalóriatartalmú turmixokat. Ezek akár reggelire vagy vacsorára is elegendőek lehetnek. Szintén most van a főzelékfélék szezonja, úgyhogy ne hagyd ki. A cukrozatlan müzlit is beiktathatod az étrendedbe. Igyál sokat (akár napi 2.5-3 litert is), főleg tiszta vizet. Lefekvés előtt 3-4 órával már ne egyél. Látható eredményre néhány hét után már lehet számítani.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor