Allergiák gyermekemnél

2013.06.13.
Tisztelt Szakértők!
12 éves kislányom ügyében keresem fel önöket.
A vizsgálatok kimutatták, hogy ételallergiája van, ami pár hónap alatt alakult ki nála. Előtte nem volt semmi baja. Az alábbiakra allergiás: tejfehérje, tejcukor, búzaliszt, mandula, tönkölyliszt, rozsliszt, szója, mazsola, mák, élesztő és még vmilyen adalékanyag, ami mustárban, ketchupben, ilyen ételekben szokott lenni...nem jut most eszembe.
Alaposan felborította ez a család étkezési szokását, ugyanis külön is kell főzzek neki. Nagyon nehéz alapanyagokat találnom, azt sem tudom igazán, hogy kezdjek hozzá, nem vagyok annyira jártas ebben a paleolit életmódban. Kísérletezünk, de a lányom nem hajlandó ezeket az ételeket megenni, amiket készítek. Emiatt aggódom.
Elkezdett fogyni. Hiányolja a tejtermékeket, a pékárut, és ingerülten viselkedik - gondolom mert éhes. A férjemmel rájöttünk, hogy dugiban "bűnözik", rászóltunk, de továbbra is csinálja. Büntetéssel is, kéréssel is, mindennel próbálkoztunk, de nem hajlandó betartani azt, amit az orvos mondott. Az életmód változtatás viszont az ő érdekét szolgálná, de nem látja ezt be.
Nem segít az sem, hogy a férjem néha kioktatóan keresi, ki a felelős azért, hogy ezek az allergiák kialakultak, nem direkten, de célozgat arra, hogy a lányunk tehet az egészről.
Abban kérem a segítségüket, hogy javasoljanak valamiféle megoldást, ami a gyerekemnél beválhat, mert az utóbbi egy hónapban 6 kilót fogyott.
Köszönettel:
Virágh Eszter

Szakértőnk válasza a Allergiák gyermekemnél kérdésre

Kedves Eszter!

Megértem az Önök álláspontját is és persze a kislányukét is. Természetes hogy Önök aggódnak érte, ugyanakkor az is érthető, hogy ő hiányolja az eddigi, megszokott életét a jól ismert ízekkel együtt. Talán érdemes volna felkeresniük olyan táplálkozási szakértőt, aki jártas a speciális diéta összeállításában (hozzáteszem, a rengeteg tiltólistás étel miatt ez egyáltalán nem könnyű!). Talán ő tudna segíteni olyan ételek receptjével, amiket inkább elfogad a kislány.

A következő ötletem: legalább időlegesen próbálják az ő diétáját tartani, talán ezzel őt is lehet motiválni. Próbálják hangsúlyozni azt, hogy a megfelelő táplálkozás mellett a tünetei (nyilván voltak, vannak) csökkenni fognak. Ha ezt ő is látja, talán megérti, elfogadja, hogy miért van szükség ennyire drasztikus változtatásokra.

Csak anyaként mondom, hogy talán (ritkán) egy kis bűnözés beleférhet, hiszen mégiscsak egy gyerekről van szó.. Abban is egyetértek Önnel, hogy semmiképpen sem szerencsés (még célozgatás szintjén sem) annak a hangsúlyozása, hogy esetleg ő a hibás mindezért. Természetesen nem így van, és ha érzi hogy maximálisan mellette állnak, talán könnyebb lesz számára a változ(tat)ás.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor