kalória dolgok

2013.01.30.
kedves doktor nő!
a tanácsát szeretném kérni.
azt mondják, hogy reggel úgy jó kezdeni a napot, ha megiszunk egy pohár narancslevet, mert az fedezi a napi c vitamin mennyiséget. eddig hohes c-t ittam, de rájöttem, hogy így sok a kalória, amit beviszek. ha cetebét szedek meg multivitamint, abban mennyi a kalória? nem látom a dobozon. csak hogy melyik lenne a jobb, tabit szedni vagy meginni a 2dl narancslevet.
nagyon ügyes vagyok, sikerült leadnom 10 kilót, tökre örülök neki! most kicsit az ideális alatt van a bmi-m!!!! néha eszek kukoricás abonettet, de inkább csak nyers gyümölcsöt, zöldséget (van amikor meg párolom). mindent natúran, semmibe nem teszek cukrot, és pár hónap alatt leadtam ennyit. nem ereszkedett meg a bőröm, meg semmi, feszes vagyok szerencsére.
nem esik jól a liszt, rájöttem. azóta sokkal könnyebben kakilok, nincs olyan gyakran hasmenésem meg szorulásom, csak úgy hetente egyszer. a dokik azt mondták hogy nem vagyok rá allergiás de szerintem nem igaz.
azt is mondták tönkre tettem az emésztésem mert hogy nem eszek csak nagyon természetesen és leálltak valamilyen izék termelődése és például nem tudom megemészteni a húst se most. azt mondták hogy mivel fél éve vegán élek, ne egyek húst sokat, csak fokozatosan szoktassam magam. ez igaz amit mondtak?
hogy csináljam hogy jobb legyen az emésztésem? mit rontottam el? az ős ember is így evett, nem lehetek azért beteg, mert természetesen eszek!!! micsoda butaság ez! az is baj, ha egészségesen eszek?
köszönöm szépen
cinti

Szakértőnk válasza a kalória dolgok kérdésre

Kedves Levélíró!

A C-vitamin tabletta energiatartalma elhanyagolható, a narancslé ezzel szemben sűrítményből készült (még ha a hígítás során plusz cukrot nem is tesznek hozzá), kalóriát tartalmaz, kalóriatartalma a csomagoláson valószínűleg fel van tüntetve.

Teljesen igaza van az orvosodnak abban, hogy ha ismét "normális" (tehát hagyományos) táplálkozást akarsz folytatni, akkor fokozatosan kell visszavezetni az étrendedbe a húst pl. Szerintem ez a típusú táplálkozás túlságosan végletes, és én emiatt nem pártolom. Persze, kellenek a friss, nyers zöldségek és gyümölcsök meg a gabonafélék, de ugyanúgy kellenek a tejtermékek és a húsfélék is ahhoz, hogy egészségesek legyünk. A lényeg a kiegyensúlyozottság.

Javaslom hogy ezt gondold át, illetve célszerű volna a BMI-t normál keretek között tartani.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor