vashiány, kevés folyadék, ájulás

2013.01.08.
Tisztelt doktornő!
A lányom 10 éves, többször elájult, elvesztette az egyensúlyát, beütötte emiatt magát. Olyasmiről számolt be a háziorvosnak is, hogy sokszor elhomályosul a látása, mintha elsötétülne minden. EKG szerint nincs semmi baj, azt látják csak, hogy nagyon fáradt szegény, a vizsgálat alatt is sokszor majdnem elaludt. Az orvosok szerint nincs komoly baj, megkérdezték, hogy mennyi folyadékot iszik egy nap és szerintem is sokkal kevesebbet, mint kellene. Örülök, ha egy nap megiszik egy bögre teát - direkt cukrosan csinálom, hogy legalább ízre jó legyen, de így se kell neki. A labor szerint vashiányos anémiás, most vastablettát kell szednie.
Kiskorában(5éves koráig) normális mennyiséget ivott, aztán volt egy időszak, hogy sokat kellett utaznunk nagyon messzire, és nem engedtük, hogy a lányok vedeljenek, mert akkor mindig meg kellett volna állni pisilni. De ő annyira ráedzette magát ezekre a kocsikázásokra, hogy indulás előtt órákkal már nem is mert inni. És utána ha csak kicsit is hagytuk el a házat, ő nem ivott, vagy ha nagyon szomjas is volt, csak kortyolgatott. Aztán már nem szeretett nyilvános helyen sem pisilni, sem kakilni, nem memt neki. Emlékszem egyszer, amikor a nagymamához mentünk egy hétre nyáron, ritkán ment el pisilni, akkor is csak a szabadban... Kaki egyáltalán nem volt, pedig egy hét alatt azért elvileg termelődnie kellene... Sokszor volt szorulása, rostban gazdagon eszünk, egészségesen, de valamiért ez a pisilés-kakilás nálunk tortúra. A mai napig 4-5 naponta van széklete, ami elég kemény és néha mondja, hogy fáj is neki.
Mi lehet annak az oka, hogy nem akar eleget inni? Minden nap főzök levest, mert ő az egyetlen a családban, aki imádja és inkább két tányér levest eszik, mint másodikat. Ebből gondolom, hogy igénye van a folyadékra, különben nem szedne egy nap többször levest. Amíg van leves, ő csak azt eszik.
Mit tegyek, hogy gyakrabban jöjjön ki a nagydolog és kisdolog? Félek, hogy ez így nem egészséges neki. Lehet az, hogy valami lelki dolog miatt alakult ez ki? Hogy deríthetném ezt ki?
Köszönöm a válaszukat!
Egy aggódó szülő

Szakértőnk válasza a vashiány, kevés folyadék, ájulás kérdésre

Kedves Levélíró!

Lehetséges, hogy van összefüggés a korábbi hosszú autóutakkal, illetve akkor kezdődött el ez a rossz szokás. Én az Ön helyében leülnék vele, hiszen már nem annyira kicsi lány, és igyekeznék az ő szintjén elmagyarázni neki azt, hogy miért is fontos a megfelelő folyadékbevitel (vesék megfelelő működése, bőr, stb.) Nyilván meg fogja érteni, és remélhetőleg hajlandó lesz változtatni is. Pici lépésekben haladjanak, tehát ne várja azt, hogy másnaptól majd a normál mennyiséget fogja meginni (naponta egy-egy pici pohárral lehetne mondjuk növelni a mennyiséget, és kezdetben célszerű olyan innivalót választani, amit ő kifejezetten szeret). Persze főzzön leveseket is, hiszen az ugyanúgy folyadékbevitelt jelent.

A másik probléma a pisilés-kakilás. A szoruláshoz hozzájárul az is, hogy nem iszik eleget, mivel a rostok is csak akkor hatnak, ha iszunk is melléjük (egyébként inkább az ellenkező hatást váltják ki). Esetleg meg lehet próbálkozni ideiglenesen laktulóz szirup adásával, ami nem gyógyszer, hanem csak székletlágyító. Ha nem sikerül javulást elérni, javaslom, keressenek fel pszichológust.

MInden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor