Túl sovány vagyok? (15 éves/FIÚ)

2012.11.16.
Kedves Doktornő!
Nagyon zavar, hogy sovány vagyok- legalábbis annak érzem/látom magam-. (súly: 67 kg, magasság: 191 cm) , ismerősöm Nutridrink-et ajánlotta nekem, ami gyógytápszer... Orvoshoz kéne fordulnom vagy egyszerűen egyek többet? ( eszek naponta: reggeli, 2xszendvics tízóraira,menza ebéd, uzsonna,vacsora). Valamint mostanában szoktam edzeni és nem látom hogy izmosodnák, inkább csak szálkásodok. Mit tegyek?

Szakértőnk válasza a Túl sovány vagyok? (15 éves/FIÚ) kérdésre

Kedves Levélíró!

Valóban vékony vagy, ez valószínűleg genetikai adottság. Az evést erőltetni nem érdemes, mert hosszabb távon úgyse tudod folytani, és nem is tesz jót. Fontos, hogy rendszeresen és gyakran egyél (ezzel nincs is baj, ahogy írod). Az edzés jó ötlet, próbálj odafigyelni arra is, hogy mit eszel (edzés előtt is érdemes bevinni egy adag szénhidrátot). Nyilván azok az ételek előnyösabbek neked, amiknek magasabb a kalóriatartalma (szénhidrátban dús ételek pl. péksütemények, tésztafélék, burgonya, rizs). A zsíros ételektől tartózkodj, de figyelj oda a megfelelő fehérjebevitelre (sovány húsfélék és hal, tejtemék minden nap, hüvelyesek, tojás). Egyél elegendő gyümölcsöt, zöldséget (minél több félét), főleg nyersen vagy párolva, főzeléknek stb.

Javaslom multivitamin szedését (pl. Béres csepp), a Nutridrinket én túlzásnak érzem. Ha sehogy sem sikerül híznod, keresd fel a háziorvosod.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor