Valóban szükséges olyan sok (2-3l/nap) víz?

2011.10.15.
Kedves Dr. Nő!
Amikor megpróbálom betartani a napi javasolt folyadékbeviteli mennyiséget, mindig csak azt érem el, hogy szinte minden második percben ki kell mennem vízeletet üríteni, gyakorlatilag csak áthalad rajtam a víz, nem érzem hogy pótolna bármit is, hisz a szájkiszáradás sem lesz jobb tőle és a bőröm sem lesz szebb.. Csak ha rágózom akkor nem szárad ki a szám, különben fél perc mozgáshiány (rágás, nyelvmozgatás stb.) után kiszárad, főleg amikor alszom..
Két kérdésem lenne:
-Az egyik, hogy van-e ennek haszna, hogy folyton csak pisilek, pisilek és úgysem marad bennem semennyi hidratáció?
- A másik pedig: Hol azt hallom, hogy a só hasznos, mert megköti a vizet, hol azt, hogy nem egészséges, mert kiszárít.. Melyik az igaz? Tényleg jó arra, hogy a bőrbe több nedvesség kerüljön, vagy csak meggátolja a vizeletáramlást, ami nem is jó ?
Előre is köszönöm a választ!

Szakértőnk válasza a Valóban szükséges olyan sok (2-3l/nap) víz? kérdésre

Kedves Levélíró!

A szervezet egészséges működése szempontjából nagyon egészséges, ha naponta 2-3 liter vizet megiszik valaki. Elősegíti a méreganyagok kiválasztását, a vesék működését, az emésztést. Ilyen esetben természetes, hogy nagyon sokat jársz pisilni, ez legfeljebb megnehezíti az életedet kissé, de tkp. egészséges dolog. Hidd el, a szervezeted pont annyit tart benn belőle, amennyire szükség van. A bőröd szépségéhez az is szükséges, hogy kívülről is pótold a vizet (is), hiszen sok káros környzeti tényezőnek van kitéve. Az éjszakai szájszáradás esetén felmerül, hogy vajon kapsz-e éjjel az orrodon levegőt. Ha nem, annak több oka is lehet (allergia vagy fül-orr-gégészeti akár), ezt ki kell vizsgálatatni.

A túlzott sóbevitel egyértelműen káros, hiszen vizet köt meg az érpályában, növeli a vérnyomást. Mértékkel sózd az ételeket, akkor pont annyit viszel be belőle, amennyi szükséges.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor