szünetmentes tablettaszedés

2010.07.07.
Kedves Doktornő!

Jó napot! Kérdésem a fogamzásgátló tablettáról lenne. Most vasárnap vettem be az első levél utolsó tablettáját, így most hétfőtől lenne az egy hét kihagyás, de én most azt nem tartottam meg, hanem szedem a következő levelet hétfőtől folytatólag. Azt szeretném kérdezni, hogy hétfőn együtt voltam párommal, és el is ment bennem, akkor még védett a vasárnapi tabletta? Vagy a szervezetemben akkor már nem volt hatása a gyógyszernek, amit este vettem be, mert érezte, hogy letelt a 21 nap? Maga szerint van okom félni, ha viszont hétfőn ugyan úgy folytattam a tablettát? A következő levél első tablettáját, amit ugye csak jövő hét hétfőn kellett volna bevennem, de előrehoztam most hétfőre, csak később vettem be, este, de akkor már együtt voltunk párommal. Teljesen kiment a fejemből az, hogy lehet a szervezetemben már a 21. (vasárnapi) tabletta nem hat hétfőn.
Másik kérdésem az lenne, hogy attól görcsölök annyira most, hogy meg kellett volna jönnie, de a gyógyszer miatt most eltolom a mesi idejét? És hogy az egészséges, hogy szinte fekete folyásom van, amióta szedem a gyógyszert, és most még jobban van? Egyébként a Cypromix nevű tablettát szedem,de ilyen feketés folyás az előző gyógyszernél, a Lyndinette-nél is volt az első levélkor. Volt egy gombás fertőzésem, arra pár hete használtam a Canesten Combit, és akkor barnás folyásom sem volt, most viszont megint, szinte fekete, viszont nőgyógyász szerint már nincs fertőzésem és azt mondta, hogy barnás vagy egyéb folyásom sem.
Előre is köszönöm válaszát!
Viszlát!
Ági

Szakértőnk válasza a szünetmentes tablettaszedés kérdésre

Kedves Ági!

Ha el akarod tolni a vérzésed, akkor megfelelően jártál el azzal, hogy új levél gyógyszert kezdtél meg. A fogamzásgátló hatás így is érvényesül, emiatt ne aggódj. Azonban a 7 napos szünetet legkésőbb ennek a levélnek a beszedése után be kell iktatnod.

A vérezgetés, barnás folyás valószínűleg a tabletta szedése miatt van, és elmúlik majd, amint a szervezeted megszokta az új gyógyszert. A folyás felerősödésének az oka az, hogy nem tartottál szünetet.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor