Méheltávolítás?

2010.06.21.
Tisztelt doktornő!

Előszőri s elnézést a sok kérdésésért,de legalább szak válaszokat kapok!
Előszőr is hány éves kortól lehet saját döntésem abba hogy kivetetem a méhemet orvosi belegyezés nélkül? úgyértve hogy nem javasolta csak én szeretném hogy így legyen.
Hogyan végzik ezt a műtétet mennyi a gyógyulási idő?
A másik szerintem annyira butaság fogamzásgátlót szedni... előszőr is... a gumira allergiás vagyok,mivel többször volt hogy napokig jött ki belőlem az óvszer zselé anyaga és viszkedtem hiába fürödtem,és borzasztóan égetett ott lent az óvszer után.Tablettát nem szedhetek mivel folytonos gyógyszeres kezelések alatt állok,és öszintén nem is szeretnék,nem vagyok hajlandó tönkretenni magam és vigyázni h mindig bevettem e :P Ezért marad a megszakításos módszer ami tökre jó :D Azt szeretném kérdezni,többször volt olyan hogy az ex barátom belémélvezett de sosem lettem terhes,miért van ez? a mostani is többször belém élvezett de sosem lettem terhes.
Mindig is bajok voltak a méhemmel... nagyon nagy görcsök... minap hirtelen annyira méh összehúzodásaim lettek,görcseim hogy nem tudtam menni és összeestem majdnem mentőt kellett hívni hozzám.A medencém szörnyen fájt,és olyan mintha azóta valami megnagybodott volna bennem..Ön szerint mitől lehet ez?? (terhes nem vagyok volt teszt 3szor is)
A társadalom miért fordít ennyire nagy "cirkuszt" a szexualitásnak?? Mi van benne annyira (elnézést a kifejezésért) kibaszott felemelő hogy még a csapból is ez folyik? Énis élek nemi életet nagyon hosszú ideje mégsem értem a dolgokat miért kell ennyire nagy feneket keríteni a dolgoknak?
A sok 12-15 éves sőt a többi miért hiszi azt hogy elkel veszítenie már csíra korában a szüzességét? Annyira nem értem ezeket.Meg akinek már volt egyéjszakás kalandja az már egyből ribanc? vagy nem akar komoly kapcsolatot mert éretlenek hiszi magát pl,az egyből miért k.rva? Nem értem ezt az egészet. Megköszönném ha elmagyarázná!
Köszönettel: Alma

Szakértőnk válasza a Méheltávolítás? kérdésre

Kedves Alma!

Sok mindent kérdeztél, és az orvosi részére megvan az egzakt válaszol, de sok olyan is van a kérdéseid között, ami annyira szubjektív..

A megszakításos módszernek van bizonyos (elég nagy) hibaszázaléka. A Pearl indexe 12-42, vagyis egy év alatt a mószert alkalmazó 100 nő között ennyi terhesség következik be. Azért ez nem kevés, de nektek minden bizonnyal szerencsétek volt.

Nem írod sehol sem, hogy hány éves vagy, esetleg van-e már gyermeked. (Úgy sejtem, hogy nincs.) Az anyaméh valahol a nőiesség szimbóluma, ezért nem tartom elképzelhetetlennek, hogy talán valamilyen problémád van a nőiséged megélésével. Lehet hogy úgy gondolod, hogy sosem akarsz gyereket, de később ez jó eséllyel változni fog. Az ember sokat változik 1-2 év alatt is, főleg ha talál egy olyan párt, akivel együtt akarja leélni az életét. Mivel orvosi indoka nincs, nem hinném, hogy bárhol elvégznének neked egy méheltávolító műtétet. Egyébként ez elég nagy beavatkozás, végzik hüvelyi úton ill. a hason keresztül is. A művi meddővé tételnek szokványos módja a petevezetők műtéti átjárhatatlanná tétele. A korábbiakhoz képest a sterilizálás jogi szabályozása nagyot változott néhány éve. Erről bővebben itt olvashatsz: https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/4022/A-muvi-meddove-tetel

A latexallergiások részére vannak speciálisan kifejlesztett, poliuretán alapanyagú óvszerek. Emellett ideális választás lehet számodra akár a hüvelygyűrű is. A gyógyszeres kezelés nem feltétlen kontraindikálja a fogamzásgátló tabletta szedését sem. A lehetőségekről bővebb tájékoztatást kérhetsz a nőgyógyászodtól.

Nem a szexszel van a baj, hanem azzal, hogy valóban ez zúdul ránk minden médiumból. Holott a szexualitás két ember magánügye, abszolút nem tartozik senki másra. Nem meglepő manapság az, ha az újságos bodéból fedetlen keblű hölgyek mosolyognak ránk, azonban egy diszkréten szoptató anyukát sokszor illetnek mogorva pillantásokkal. Sajnos, ilyen világban élünk. Nem meglepő, hogy a tinédzsereket is ez érdekli, hogy cikinek számít, ha valaki 15 évesen még szűz. Úgy gondolom, hogy ha valakinek van elegendő önbizalma és tisztában van a saját értékeivel, akkor nincs szüksége arra, hogy ilyesmivel vágódjon be a haveroknál. Manapság egyre többen veszítik el a szüzességüket és élnek szexuális életet meggondolatlanul.

Valóban, a férfiak és a nők megítélése egészen más, ha a szexualitásról, a partnerek számáról van szó. Ennek az lehet az oka, hogy a férfiakra természetüknél fogva sokkal inkább jellemző a poligámia, gyakrabban váltogatják a partnereiket. A nők pedig inkább ragaszkodóak, odaadóak, hűségesek. (Aztán vannak kivételek jócskán.)

A hasi görcsök hátterében (ha ezeket nem vérzés közben tapasztaltad) állhat nőgyógyászati, de egyéb megbetegedés is. (Vagyis ez a tünet valamilyen eltérésre utal, nem normális.) Ezért javaslom, hogy keresd fel a háziorvosodat és kérj egy beutalót hasi ultrahang vizsgálatra. Ha itt nem találnak eltérést és a panasz ismét jelentkezik, vagy továbbra is érzed azt a furcsa érzést a hasadban, akkor fordulj nőgyógyászhoz.

Minden jót kívánok!

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor