Miért nem növök?

2010.03.17.
Üdv! 15 éves lány vagyok, 164 cm magas és 43 kiló. 3 éve. Szinte semmit sem nőttem az elmúlt 3 évben, pedig ha éhes vagyok eszek, elég változatosan.
Reggelizni külön nem szoktam, de amint beérek a suliba (7-re) megeszem a 10óraim felét, a többit meg szünetekben, hogy órán ne legyek éhes.
1-2-kor meg az ebédlőben adnak egy jó adag ebédet és majdnem mind megeszem.
Itthon inkább gyümölcsöt eszek sokat és 7 előtt szoktam vacsorázni, bár néha ha teleeszem magam sütivel és/vagy gyümölccsel, érthető ha a vacsi kimarad.
Az is zavaró, főleg az én koromban, hogy a melleim nem nagyon nőnek. Rá is megy a szinte nem létező önbizalmamra, hogy ilyen kicsik.
Lehet ez lelki eredetű is?
Kb. 2 éve kezdődtek a problémáim, sokat idegeskedek, szorongok. Amikor erősebben kijön rajtam, nagyon befordulok, szinte nem is beszélek senkivel, és akkor például kihat az étkezésemre is. Tavalyelőtt egyszer majdnem két napig csak 1 tábla csokit ettem meg, bár eddig ez volt a legextrémebb, a múltkor kb. 2 hétig tartott, hogy az átlagosan bevitt étel kb. felét ettem csak meg.
Segítségüket előre köszönöm!

Szakértőnk válasza a Miért nem növök? kérdésre

Kedves Levélíró!

Ahogy leírod, nem eszel kevés alkalommal. A 164 centi nem kevés egyáltalán, a 43 kiló pedig lehet alkati dolog is (lehet, hogy a szüleid is ilyen vékony típusúak). A mellek mérete szintén múlik a genetikán is és hát elég ritka, hogy egy madárcsontú nőnek hatalmas mellei vannak.. De a mell mérete/alakja ennyi idősen még változik, lelki tényezők ezt nem befolyásolják.

Nem írtál arról, hogy a vérzésed rendszeres-e, rendben megjelentek-e az egyéb másodlagos nemi jellegek (szőrzet hónaljtájon, intim területen). Ha ezek rendben vannak, akkor nincs okod aggodalomra. Jót tehet némi testmozgás, persze olyan, ami nem túl megerőltető.

Nem írtad azt sem, milyen gyakran van az, hogy "befordulsz", mi váltja ezt ki.. Ha úgy érzed, hogy ez problémát jelent, akkor próbáld megbeszélni a szüleiddel vagy kérd pszichológus segítségét. (Talán a suliban is van.)

Minden jót kívánok!

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor