Mennyi az esélye, hogy teherbe estem?

2016.06.12.
Tisztelt Doktornő!
A közelmúltban először szeretkeztünk a barátommal, ám a védekezés a tervezettektől eltérően alakult. Sajnos egyikünknél sem volt gumióvszer, tablettát pedig nem szedek. Alighogy belekezdtünk az aktusba, ráeszméltünk a helyzet súlyosságára és szinte azonnal abbahagytuk. Mindez azonban a ciklusom 15. napján történt.
Az interneten számos, sokszor azonban egymásnak ellentmondó információt találtam hasonló helyzetekről, de egyik sem egyezett teljesen a miénkkel. A legtöbb helyen azt olvastam, hogy a megszakításos módszer egyik legnagyobb hátránya az, hogy már az élőváladék is terhességet okozhat. Ennek valószínűségéről azonban nagyon eltérő adatokat találtam.
Azzal a kérdéssel fordulok tehát Önhöz, még a teszt elvégzése előtt, hogy milyen eséllyel lehetek terhes?
Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Szakértőnk válasza a Mennyi az esélye, hogy teherbe estem? kérdésre

Kedves Levélíró! Senki sem fog tudni pontosan az esélyekről nyilatkozni, és az eltérő adatok ellenére bátran kimondható, hogy igen az előváladékban is van vagy lehet spermium, és igen a ciklus 14-16. napja között legnagyobb a teherbeesés kockázata és igen a megszakításos közösülés "védekezési értéke" elhanyagolható. Tehát minden szempontból van esélye a terhességre, jósolgatni viszont nincs értelme. Tesztet a várható vérzés napjától számított 3-4. napon érdemes először csinálni, ha késik a menszesze, illetve orvost felkeresni, a jelen helyzet miatt, illetve ha szóba jön a későbbiekben a fogamzásgátló szedése. Nem szabad a megszakításos módszert alkalmazni, nehogy nemkívánatos terhességhez vezessen. Mindezek mellett, persze annak is van jelentős esélye hogy nem terhes, de ezek aránya nem mérvadó és nem is lehet jósolgatni tényleg vagy hasonlítgatni máshoz, hisz 1-2%-ba is bele lehet esni. Érdemes lenne nőgyógyászt felkeresni.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor