Spirál gondok

2015.05.27.
Jó napot!
Idén áprilisban spirált helyeztek fel nekem (Goldlily). Minden úgy ment, ahogy kellett. Semmi gond nem volt vele, a párommal teljes mértékben meg voltunk vele elégedve.
Következő vérzésem után jött a probléma. (A spirál miatt 10 napos és sokkal erősebb lett a vérzésem, bevallom előfordult, hogy néha tampont is használtam nem csak betétet). A párom jelezte felém, hogy szerinte valami gond történhetett, mert nagyon zavaró és kényelmetlen lett számára. Mikor magamnak megvizsgáltam, én is éreztem, hogy valami nincs rendben. El is mentem másnap a nőgyógyászomhoz, ő is azt mondta, hogy tényleg elmozdult egy kicsit, ezért feljebb tolta és visszarakta a helyére. Azt mondta még, hogyha újra problémát észlelek, menjek vissza.
Ezt írták rá a leletemre: IUD 2/3 corpusban, 1/3 a cervixben van. Érdeklődni szeretnék, hogy akkor ez mit jelent pontosan? Ez után az eset után is védeni fog? Mennyit várjunk a következő alkalomig? Valószínű, hogy a tampon miatt történt, mert ha igen biztos, hogy többet nem fordul elő… ??
Előre is köszönöm szépen a válaszát!
Bagoly (19 éves)

Szakértőnk válasza a Spirál gondok kérdésre

Kedves Bagoly!

A leleten az IUD a spirált jelenti (intrauterin device =méhen belüli eszköz angol rövidítése)2/3 a corpusban, azaz a méhtestben van, 1/3 a cervixben, azaz a méhnyakban.Normális esetben egy kis vékony jelzőszál kilóg a hüvelybe, de ez általában észrevétlen, a spirál többi részének a méhen belül kell lenni. A visszahelyezést követően , ha jó helyzetben van, akkor onnantól kezdve védelmet nyújt,nem szükséges kiegészítő védekezés. Nem tudni pontosan, a tampon okozhatta-e a problémát, elvileg nem kellene. Az IUD-k gyakor mellékhatása, hogy a vérzés bővebb lesz, ha ez annyira erős hogy esetleg vérszegénységet okoz, vagy nagyon zavaró, akkor esetleg el kell gondolkodni más módszeresn, de néhány hónapig mindenképp érdemes "tesztelni". A hormont kibocsátó spirálok drágábbak, de azok kevésbé okoznak bővebb vérzést.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor