No-SPA és fogamzásgátló? Kiegészítő védekezés?

2015.04.15.
Tiszteletem Doktor nő!
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy barátnőm (17 éves) most íratott fel fogamzásgátlót.(Symcia)
Na szóval az orvosi vizsgálatot "megúszta", mert pont aznap reggel jött meg neki(28 napos lett a ciklusa, ami meglepett mivel átlagban 30-35 szokott neki lenni emiatt is szerettünk volna gyógyszerre áttérni, mert volt bennünk egy kis "félsz" mikor 36-37. napra jött meg, meg szegény nagyon szenvedett akkor alig tudott kikelni az ágyból). Ezért nem esett át vizsgálaton csak felírta a gyógyszert, adott egy kis könyvet (ugyanazt ami a betegtájékoztatóban van) semmi kérdés vizsgálat nem volt, ami szerintem felelőtlenség egy nőgyógyásztól... Max 5 percet ha volt bent.
Nem magánrendelésen volt hanem a körzeti nőgyógyásznál. Elkezdte szedni a menstruációja első napján(13-án este 7 órakor) viszont aznap mivel nagyon görcsölt vett be este fél6 fele egy No-SPA-t, hatással van a No-Spa a fogamzásgátlóra? A betegtájékoztató nem írja viszont olvasgattam más "orvos válaszol" honlapon, hogy "sokszor hülyeséget írnak oda."(egy nőgyógyász írta ezt).
Meg olyanokat hallottam/olvasgattam, hogy sokan az első levélnél is alkalmaznak óvszert. Ön szerint a levél megkezdése után 1 héttel miután elmúlik a menstruáció nyugodtan kiegészítő védekezés nélkül történhet aktus?
Tudom, hogy benne van a betegtájékoztatóban, hogy véd de elbizonytalanodtam, főleg mikor más is mondta, hogy ők megvárták a 2. levelet. 1 hónap múlva megy vissza a dokihoz.
Szóval a 2 lényeges kérdés:
-Hatással van e a fogamzásgátlóra a NO-SPA? (vagy más fel nem tüntetett hatóanyagú gyógyszer pl: fájdalomcsillapítók, köptetők, allergia gyógyszerek stb.)
-Kiegészítő védekezés nélkül történhet aktus 1 hét után? (menstruáció 1. napjától szedett tabletta esetén)
Válaszát köszönöm!

Szakértőnk válasza a No-SPA és fogamzásgátló? Kiegészítő védekezés? kérdésre

Kedves Kérdező!

Bizonyos gyógyszerek pl antibiotikumok,bizonyítottan befolyásolják a fogamzásgátló gyógyszer hatékonyságát (ezeket a használati utasításban fel is tüntetik). Célszerű azonban véleményem szerint minden egyéb gyógyszert a fogamzásgátló bevételétől a lehető legtávolabbi időpontban bevenni. Például ha valaki reggel vagy délelőtt szedi, akkor lehetőleg délután-este használjon egyéb gyógyszereket. A No-Spa hatóanyaga nem befolyásolja a fogamzásgátló hatékonyságát. Valószínűleg a görcsök is enyhülni fognak a tabletta szedése mellett.

Szabályos tablettaszedés mellet az első hét nap után védettség van, minden tabletta leírásában ez van, tehát én bíznék ebben,de ha bármilyen kétségük van, pl elfelejttette, vagy nem pont ugyannabban az időben vette be a tablettát, akkor mindig érdemes kiegészítő védekezést alkalmazni.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor