Kell-e szülői hozzájárulás az abortuszhoz?

2013.01.15.
Kedves Szakértő!
2 hete késő menstruáció mellett pozitiv lett a terhesteszt, de mivel mindketten csak 15 évesek vagyunk, szóba se jöhet, hogy megtartsuk a gyereket. A szüleinknek nem mertünk szólni, és az a kérdésem, hogy kell-e a beleegyezésük az abortuszhoz? Az orvos értesitheti őket a hozzájárulásunk nélkül? Mennyi ideig kell a beavatkozás után kórházban maradni?
Előre is köszönöm a választ!

Szakértőnk válasza a Kell-e szülői hozzájárulás az abortuszhoz? kérdésre

Kedves Levélíró!

Igen, szülői beleegyezés kell az abortuszhoz, mivel nem vagy még felnőtt. Muszáj lesz beszélnetek vagy a te szüleiddel, vagy (első körben) a párodéval. A te szüleid semmiképpen sem hagyhatók ki. Ezt követően el kell menni nőgyógyászhoz, aki ultrahangos vizsgálatot fog kérni (és természetesen megvizsgál), és ad leletet a terhességről. Ezt követően lehet lépni a terhesség megszakításának ügyében. Jobb lenne mihamarabb intézkedni, mivel minél fiatalabb a terhesség, annál kisebbek a beavatkozás veszélyei (egyébként 12 hetes korig szakítható meg a terhesség, a vérzés két hetes késése kb. 6 hetes terhességre utal, szabályos ciklus esetén).

A beavatkozás díjköteles, nagyjából 30 ezer Ft-ba kerül. Általában a megszakítás napján már hazaengedik a pácienst. Érdemes lenne az abortuszt követő kontroll vizgsálaton fogamzásgátló tablettát íratnotok.

Minden jót, üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor