Elmaradt menstruáció

2013.01.11.
Kedves Doktornő!
18 éves lány vagyok és az a problémám, hogy késik/elmaradt a menstruációm. A ciklusom már 41. napja tart és még mindig nem jött meg a menzeszem. Kb. 2 héttel ezelőtt éreztem arra utaló jeleket, hogy hamarosan meg fog jönni, de végül nem történt semmi. Viszont néhány napja barna folyásom van. A múlt hónapban nagyon pontos, éppen 28 napos volt a ciklusom. (Általában 30-33 napos szokott lenni.) Nincs barátom, így szexuális kapcsolatom sem volt, tehát a terhesség ki van zárva.
Egyébként nagyon sovány vagyok, és sajnos sehogy nem tudok hízni. Olvastam, hogy ez is okozhatja a menzesz elmaradását. Kb. 2 hete elhatároztam, hogy erősítő gyakorlatokat fogok végezni, hogy izmosodjak egy kicsit, ne legyek "csont és bőr". Csináltam is néhány könnyűt (guggolás kicsi súllyal a kezemben, felülés), de ezeket sem vittem túlzásba. Mégis arra gondolok, hogy lehet (a soványságommal együtt), ez kavart bele a ciklusomba.
Ön szerint miért maradt most el a menstruációm? (Korábban nem fordult elő ilyen.) Tehetek esetleg valamit annak érdekében, hogy megjöjjön végre? Valamint mire figyeljek máskor, hogy ez még egyszer ne forduljon elő?
Válaszát előre is köszönöm! :)

Szakértőnk válasza a Elmaradt menstruáció kérdésre

Kedves Levélíró!

Amennyiben a súlyod nem kifejezetten alacsony és nem végeztél nagyon megerőltető testmozgást, akkor nem valószínű, hogy az befolyásolta a ciklusodat. Egyelőre ne aggódj, várhatóan hamarosan meg fog jönni a vérzésed. Ajánlom utánaolvasni a palástfű és cickafark gyógynövényeknek, a ciklus szabályozásában is vannak velük kedvező tapasztalatok.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor