fontos kérdés!

2012.10.17.
Kedves Doktornő!
A kérdésem elég összetett lesz,mivel több dologra is szeretnék választ kapni.
14 éves vagyok,a barátommal egy éve vagyunk együtt. Nem feküdtünk még le,csak pettingelük. Fél éve rendszeresen megujjaz,amitől valószínűleg már átszakadt a szűzhártyám,ugyanis nem látni és nem is érezni.
Az elmúlt két hónapban mindig előbb jött meg a menstruációm,de ebben a hónapban már 2 napot késik. A kérdésem az,hogy az ujjazás mértéke összefüggésben van a menstruációval? Úgy értem,ha egy hónapban erősen,többször megujjaznak valakit,vagy ha pl. egy hónapban kétszer,van hatása a ciklusra?
Eddig minden havi előtt idegeskedtem,hogy terhes vagyok,hátha spermás maradt a barátom ujja,viszont minden egyes alkalom előtt könyékig lemossuk szappannal és vízzel a kezünket a biztonság kedvéért. Így is olyan maradhat a barátom keze vagy a víz leviszi az anyagot?
A harmadik kérdésem a HPV injekcióval kapcsolatos. Kaptam róla egy tájékoztatót és novemberben fogom megkapni az első vakcinát. Az érdekelne,hogy ezt az injekciót akármi megkaphatja? Úgy értem,az is,akinek már átszakadt a szűzhártyája vagy pedig már nem szűz?
Azt is olvastam,hogy amíg megkapom az összes vakcinát fél év alatt,addig ez gátolni fog valamiben nemileg? Közben csinálhatok mindent ugyanúgy,lehet közben szexelni,stb vagy ez addig tilos?
Az utolsó kérdésem pedig édesanyámmal kapcsolatos. Ő semmit sem tud ezekről a dolgokról,ami idegesít. Szeretnék már vele beszélni,ugyanis jó lenne,ha lenne valaki,akihez fordulhatok ilyen témákban,viszont csak az a baj,hogy sokszor hallom tőle azt,hogy ha meghallja,h ennyi idősen szexelek valakivel ez lesz meg az lesz,így meg úgy... Ezért félek vele beszélni,mert hátha eltilt a barátomtól vagy hasonló,amit nagyon nem szeretnék. A barátom anyja tud mindenről,de az enyém nem,és rosszul esik,hogy hazudok neki,stb. Ha beszélnék vele,szerintem azt legalább értékelnie kellene,hogy őszintén elmondom neki.Mit tudnék tenni?
Elnézést kérek a hosszú és összetett levélért,de eddig máshol nem leltem választ a kérdéseimre,ezért írok Önnek. Remélem,választ fogok kapni az összes kérdésemre.
Előre is köszönettel:
T.

Szakértőnk válasza a fontos kérdés! kérdésre

Kedves Levélíró!

A szűzhártyád valószínűleg nem repedt még be, gondolom, a párod kellőképpen gyengéd (a szűzhártya nyílása egy ujjat átenged, rugalmas). A petting nem befolyásolja a menstruáció megjövetelét. Terhességtől nem kell tartani, hiszen mindig odafigyeltek arra, hogy ne juthasson sperma a hüvelybe. A HPV elleni vakcinát elsősorban a szexuális életet még nem élő lányoknak ajánlják (értsd: akiknél még nem történt meg az első együttlét), tehát számodra egyértelműen előnyös, ha megkapod. A szexuális aktivitásodban ez nem gátol. Arra érdemes odafigyelni, hogy (és ez mindenki számára fontos) a védekezés (óvszerrel) nagyon fontos, pláne futó kapcsolatban. (A HPV vírus ellen sajnos ez sem véd 100% hatékonysággal, ettől függetlenül nyilván erősan ajánlott a használata, meg persze a fogamzásgátlás miatt is.)

Édesanyáddal kapcsolatban: én téged is megértelek, jobb volna őszintének lenned vele, kikérni a véleményét. Ugyanakkor őt is megértem, hiszen még olyan fiatal vagy, természetes, hogy félt téged. Ha alkalom adódik, talán szóba hozhatod a témát, biztosítva őt arról, hogy nem feküdtetek le a barátoddal (nem tudom, tervezitek-e). A petting a szexuális élet előszobája, és szerintem anyudnak is megnyugtató, hogy nem rontotok ajóstul a házba.

Minden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor