Abortusz elvégzése

2012.08.03.
Kedves doktornő!!
Én olyan kérdéssel fordulnék önhöz h az abortuszt hány éves kortol lehet ugy elvégezni h a szülő ne tudjon semmiről ?? Én most 17,5 éves vagyok. Nagyon félek h terhes vagyok :/ És meséljen már az abortuszrol egy picit . és h van e más megoldása h ne legyen kisbabám ??
Válaszát elöre is köszönöm :)

Szakértőnk válasza a Abortusz elvégzése kérdésre

Kedves Levélíró!

18 éves kor alatt szülői beleegyezésre van szükség. Más módszer nincsen, ha teherbe estél de nem tudod/akarod megtartani a babát.

Amennyiben gyanús hogy terhes vagy, csinálj egy terhességi tesztet. Amennyiben pozitív, menj el egy nőgyógyászati ambulanciára, ahol megállapítják a terhességet és kapsz erről egy leletet is. Itt tudnak neked segíteni abban, hogy pontosan kit kell keresned, ha abortuszt szeretnél végeztetni. Több alkalommal kell beszélned a családvédelmi szolgálat munkatársával, aki igyekszik téged kellően informálni az előtted álló lehetőségekről, valamint az abortusz elvégzésének feltételeiről.

A terhességet a 12. hétig szakítják meg (ezt pedig az utolsó rendes menstruáció első napjától számítják), de célszerű minél hamarabb átesni rajta, hiszen kevesebb szövődménnyel kell számolni egy fiatalabb terhesség esetén.

A terhességmegszakítás általában vákumaspirációs módszerrel történik: a méhszájat kitágítják, és a méhüreg tartalmát kiszívják (ez viszonylag kíméletes technika). Az abortusz után néhány napig menstruációszerű vérzést tapasztalsz. Mivel a fertőzésveszély igen nagy, általában az első vérzésig el szoktak tiltani a szexuális élettől, ill. a kádfürdőtől. A beavatkozást altatásban végzik, fájdalmat nem érez a páciens. Általában még aznap haza lehet menni a kórházból. Az abortusz lelki utóhatásai sem mellékesek sajnos.

Minden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor