Ovuláció, terhesség

2012.03.13.
Kedves doktornő!
Kicsit összetett a problémám, elnézést kérek a hosszú levélért.
A ciklusom 12. napján annyi történt, hogy a barátom az ujját egyszer feldugta nekem. Azt nem tudom, hogy sperma volt-e a kezén, de őt nem elégítettem ki, így nem is élvezett el, tehát maximum egy kis előváladék kerülhetett rá, ha megfogta volna a péniszét, amit én nem láttam.
A problémám másik fele a peteérésről szól. Általában 31-32 naposak a ciklusaim, és a peteérés tüneteit a 12-13. napon szoktam érezni. A mostani ciklusomban a 12. napon még csak vizes volt a hüvelyváladékom, talán a nyálhoz tudnám hasonlítani, a méhnyak pedig még kemény és könnyen elérhető volt. Majd a 16. napon észrevettem az ún. tojásfehérjés nyákot, ez néhány napig tartott, a 20. napon pedig erőteljes, órákig érezhető menstruációs görcsöket, mellfájást és szédülést, majd egy barna foltot (a bugyimon) tapasztaltam. Az a bizonyos nyák ekkor volt a legnyúlósabb, valamint a méhnyak magasan helyezkedett el és puha volt, azt hiszem. Másnapra a tünetek enyhültek, a méhnyak is leereszkedett és keményebb lett. Viszont a petefészek- és hasszurkálást néha még most is érzem (ma van a ciklusom 23. napja), és a mellbimbóm kissé érzékeny, néha fáj a fejem. A folyásom hétvégén fokozatosan visszaváltozott fehérré.
1. Tudom, hogy az előváladéktól is lehet teherbe esni, de jelen esetben mégis mennyi esélyt lát rá?
2. A tüszőrepedés a tojásos nyák megjelenése után történt (kb. a 20. napon)? (Tünetek alapján remélem, hogy igen). Tehát előtte, a 12-13. napon nem lehetett, ugye? (nem védekezési módszernek használom, mégis fontos kérdés)
3. A hasszurkálás, derékfájdalom, forró vizelet (de nem égető) utalhat felfázásra is? Vagy a menstruációt jelző tünetek jelentkezhetnek a peteérés környékén, és kitarthatnak egészen a ciklus első napjáig?
4. Ösztrogént tartalmazó krémet használtam az ezt megelőző ciklusban, majd abbahagytam. Amiatt tolódott ki (ha tényleg kitolódott) a peteérésem? És ha igen, az eredeti időpontban fog megjönni a menstruációm, vagy az is eltolódik pár nappal?
Köszönöm a választ, és bocsánat, ha esetleg túl sokat írtam. Lehet, hogy túlzásba viszem a testem figyelését, de minden egyes apróság miatt tudok aggódni.

Szakértőnk válasza a Ovuláció, terhesség kérdésre

Kedves Levélíró!

Valóban kicsit túlságosan is alaposan analizálod a tested működését, és lehetséges hogy emiatt jobban is aggódsz. Gyakorlatilag biztos, hogy a leírt eset nem vezethet terhességhez. A tapasztalt jelek, tünetek alapján a 20. napon lehetett a peteérés, a tapasztalt vérzés szintén erre utal. A vérzésed tehát 20-ától számított 14. napra valószínű, mivel a második fázis hossza állandó. A deréktáji és alhasi fájdalom utalhat húgyúti fertőzésre is, ha a tünetek nem múlnak, érdemes végeztetni egy vizeletvizsgálatot. Egyébként az alhasi görcsök, mellbimbók érzékenysége normális a menstruációt közvetlenül megelőző időszakban.

Amennyiben az előző ciklusban alkalmaztad a krémet, az nem befolyásolja a mostani ciklust. Ha pontos képet szeretnél kapni a ciklusodról, az ébredési hőmérséklet mérése, vagy ovulációs teszt használata sokat segíthet.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor