Jó sok kérdés!-menstruáció

2012.01.30.
Csókolom!
Sok kérdésem lenne, ezekkel kapcsolatban olvastam már az interneten válaszokat, de vagy megosztottak a válaszok, vagy nem találtam rájuk választ! Előre is elnézést a sok (esetleg buta) kérdésért! Csak nem szeretnék felkészületlen lenni, és egy szakértőtől szeretnék választ! Köszönöm.
1. a sperma ha elkenem a kezemen, pár másodperc/perc után száraznak tűnik. ellenben azt olvastam valahol, hogy attól ott még tovább él, mert kedvező neki a "körülmény" ott. ez igaz? mert az tudom, hogy a száraz már nem ártalmas... de honnan tudom, hogy valóban kiszáradt?
2. a sima vizes kézmosás eltávolítja őket? a szappanos gondolom biztosan
3. és az alkohol?
4. egy babapopsikendő?
5. kézfertőtlenítő? (ha jól tudom, azokban mindben van alkohol. az enyém Higeen kiwis - 70% alkohol)
8. ha már nincs meg a plazmájuk( a folyadék, amiben kijönnek, vannak), akkor halottak?
9. ha az ember idegeskedik, hogy mikor jön már meg, de 0,001% van a terhességre, az lehet, hogy a stressztől késik?
10.voltam már többször ultrahangon a többhónapos kimaradások miatt, és nem találtak semmit. lehet, hogy csak a stressz? vagy kellene fog.gátlót szedni?
11. a nőgyógyásznál megkérdezték tavalyelőtt, hogy kívül, vagy belül vizsgáljon. akkor nem hagytam, hogy belül. és belülre egy kis rudat helyezne, úgy vizsgálna. ez probléma, ha valaki szűz? kb két ujjnyi helyet csináltam magamon lenn, azt is nagynehezen. elvégezhető lenne a vizsgálat?
12. ha eddig sem volt semmi baj, érdemes lenne újból és újból elmenni a vizsgálatra?
Sok köszönettel
Petra

Szakértőnk válasza a Jó sok kérdés!-menstruáció kérdésre

Kedves Petra!

A spermiumok számára a kéz nem annyira ideális hely. Nyilván ha alaposan kezet mosol ( bő vízzel és szappannal megmosod és megtörlöd), akkor nem kell attól tartani, hogy maradna a bőrödön életképes spermium. Ha az ondó beszárad a levegőn, akkor elpusztulnak benne a hímivarsejtek. Az alkohol szintén elpusztítja őket, de azért ennyire drasztikus módszerekhez nem feltétlen kell folyamodni. A babatörlőkendő is megfelelő lehet, ha alaposan megtisztítod a bőröd. A stressztől késhet a vérzés. A több hónapos kimaradások hátterében inkább hormonális okok állhatnak. A nőgyógyász dönt arról, hogy esetedben a fogamzásgátló megfelelő megoldás-e a ciklus szabályozására.

A vizsgálat elvégezthető akkor is, ha még szűz vagy. Az orvos is egy-két ujját használja a vizsgálat elvégzéséhez, szűz lányokat pedig az ún. vaginoscop segítségével vizsgálják (illetve végbélen keresztül végzik a vizsgálatot). Ha gyakran kimarad a vérzésed, akkor javaslom hogy menj vissza az orvoshoz. Laborvizsgálatot is kérhet a nőgyógyász, ebből is kiderülhet, mi okozza a vérzészavart.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor