pirosodás

2011.08.09.
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Egy hosszabb ideje húzódó problémámmal fordulok most Önhöz, bízva abban, hogy szakértelmével és tapasztalatával segíthet.
Húszas éveim elején járó fiatal férfi vagyok, lassan 4 éve monogám párkapcsolatban. A barátnőmmel a kapcsolatunk legelején átéltem egyfajta gombás fertőzést – a makkomon lévő bőr begyulladt, pirossá vált, majd lehámlott. Akkor több bőrgyógyászaton, illetve nemibeteg-gondozóban is voltam, de minden elvégzett teszt negatív lett. Végül Borax-szal kezeltek, erős gombaölő hatású antibiotikumot kaptunk és a dolog rendeződött, a gyulladás elmúlt, a makkom felületén a bőr - látszólag - helyrejött.
Szexuális aktus után azonban ekkor is észleltem a makkom alsó részén jobb és baloldalt kisebb piros foltokat, amelyek kidörzsölésre, kipirosodásra utaltak. Minderre – mivel ez másnapra többnyire elmúlt vagy nagyon-nagyon minimálisra csökkent – a doktorok nem tudtak semmi megoldást nyújtani, annyit javasoltak, hogy szappan helyett mosdókrémet használjak, így a bőr kevésbé lesz száraz. Annak érdekében, hogy nehogy a barátnőmtől kapjak el valamilyen fertőzést többször járt ő is nőgyógyásznál és nála sem találtak soha semmilyen gyulladást vagy betegséget.
Azóta lényegében folyamatosan használok mosdókrémet, továbbá szexuális együttlét során többnyire síkosítót is, de a kipirosodás és az érzékenység legtöbb esetben visszatér. Próbáltam mindenféle bőrregeneráló hatású krémet – Neogranormon, Körömvirág-krém -, de nem igazán jártam sikerrel. A körömvirág-krém valamelyest segített, de a makkom még mindig elég száraz és szexuális aktus után a makkom oldalán – mindig ugyanazon a helyen – pedig kipirosodott, érzékeny. Ez néhány óra, vagy 1-2 nap múlva többnyire elmúlik. Ami igazán furcsa, hogy esetenként mindenféle szexuális aktus nélkül is észreveszem ezt a pirosságot az említett területeken.
Felmerült bennem, hogy a probléma oka lehet esetleg egy fitymaszűkület/fék-rövidség. Normál esetben, nyugodt állapotban tökéletesen hátra tudom húzni a bőrt, mindenféle fájdalom vagy nehézség nélkül, szexuális aktus közben, merev állapotban a bőr a makkom alatt egy centivel egy kis gyűrűt alkot – nem tudom, hogy ez normális-e, fájdalmat soha nem éreztem.
Hálás lennék, ha a doktornő/doktor úr megírná, hogy Ön szerint milyen problémám lehet, és milyen módon lehetne kezelni a dolgot!
Megtisztelő válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!

Szakértőnk válasza a pirosodás kérdésre

Kedves Levélíró!

A leírásod alapján nem tartom valószínűnek, hogy esetleg rövid fék vagy fitymaszűkület okozza a panaszt. Nem tartom viszont kizártnak, hogy inkább allergiás reakció az, ami miatt a pirosodás létrejön. Nem írtál ugyan a védekezés módjáról, de gumi óvszer, síkosító vagy spermicid anyag, esetleg a ruhaneműben mosás után visszamaradó vegyszermaradványok (mosópor, öblítő) is felelősek lehetnek a panaszokért. Ebben az esetben enyhe szteroidos krém megoldhatja a helyzetet (persze az allergiát okozó anyag kiiktatása mellett). Úgyhogy szerintem érdemes volna bőrgyógyászhoz fordulnod, hiszen az allergia jelenlétét is ő tudja igazolni speciális tesztekkel.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor