Nőhetek még ?

2012.08.31.
Elsősorban üdvözlöm Önt ,nagyon nagy segítség számomra, hogy én magam mesélhetem el a panaszaimat a növekedésemmel, illetve testalkatommal kapcsolatban. Örülök, hogy megkérdezhetem ami zavar és nem a normál testalkattal kapcsolatos táblátatból kell rájönnöm dolgokra. A lényegre térve 16 éves fiú vagyok.A magasságom 167 cm és a testsúlyom 53 kg. Már 2-3 éve nem tapasztalok semmiféle növekedést a magasságom, illetve a testalkatom terén. Nagyon zavar, hogy az osztályomban én vagyok a legkisebb fiú, és a testalkatot elnézve nekem van a legkeskenyebb vállam, teljesen különállónak érzem magam méreteim miatt, ámbár a körülöttem élők nem érzékeltetik velem, hogy kisebb vagyok. Nem értem, hogy miért maradok le a kortársaimtól, mikor rendszeresen járok görkorcsolyázni. Az utóbbi fél évben elkezdtem lefekvés előtt felüléseket, kinyomásokat csinálni, annak reményében, hogy ez némileg hozzáárul a növekedésemhez. Van egy nővérem aki 4 évvel idősebb nálam (20 éves) és tőle is 1 cm-el kisebb vagyok, ámbár úgy tudom, hogy a nők alacsonyabbak némileg a férfiaknál.Édesanyámtól már magasabb vagyok, de édesapámtól le vagyok maradva 5 cm el. A testalkatom miatt nem nagyon barátkozom,a vállam kicsit szélesebb a csípőmnél és ez az egész testalkatomra kihatással van. Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy lenne esélyem még pár cm-t nőni és, hogy a vállaim szélesebbek lesznek-e mint a jelenlegi állapotomban? Nagyon köszönöm előre is a Válaszát és még egyszer szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy egy igazi szakértőtől kérdezhetek!

Szakértőnk válasza a Nőhetek még ? kérdésre

Kedves Levélíró!

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy nagyjából milyen magas leszel felnőttként, akkor abból kell kiindulnunk, hogy milyen magasak a szüleid (elsősorban az édesapád). Várhatóan te is nagyjából olyan alkatú és olyan magas leszel, mint ő. A testmozgás mindenképpen ajánlott, egészséges; a testmagasságodat azonban nem befolyásolja.

Ahogy írod, a testalkatod férfias (a vállaid szélesebbek, mint a csípőd). Arról nem ejtettél szót a leveledben, hogy a másodlagos nemi jellegek kialakulása normálisan megtörtént-e (szőrzet, mutálás stb.). Amennyiben igen, úgy szerintem nincs ok az aggodalomra. A testmagasság növekedése kb. 18-19 éves korig is eltarthat, tehát még teljesen időben vagy. Mozogj minél többet és figyelj oda a rendszeres, gyakori és kiegyensúlyozott táplálkozásra is. Amennyiben a leírtak alapján kétség merül fel a fejlődésed ütemét illetően, érdemes felkersni a háziorvosodat.

Minden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor