Mi baja lehet a szívemnek?

2012.03.09.
Egy kora reggeli napon arra ébredtem, hogy a mellkasom feszül és a szívem tájékánál füllel hallható "kopogást" észleltem. Minden "kopogásnál" éreztem egy kis verést pont a szívemnél, és nagyon megijedtem. Ezt megmutattam a közeli ismerőseimnek és a testvéremnek, akik mind azt tanácsolták, hogy azonnal menjek el egy doktorhoz. Már aznap elmentem a betegrendelőbe, hogy elmondjam a panaszaimat. Először a doktornő azt mondta, hogy a gyomromból származnak a hangok, de én megkértem, hogy figyelje meg, a szívverésem és a furcsa hang között nincs eltérés. Mikor erre koncentrált, akkor már a doktornő is furcsállotta, és lepődött hangon ennyit tudott erre mondani: "Ilyet még nem tapasztaltam!". Mivel becsületes orvosról van szó, átküldött a felnőtt rendelőbe, hogy készítsenek egy EKG-t. Ott egy másik doktornő az asszisztensével végignézett, s észrevettek egy furcsa, eltérő hangot. Szívzörej gyanújával elküldtek egy ügyeletes korházba, ahol vérképet, szívultrahangot, újabb EKG-t csináltak, és bent tartottak egy éjszakára a biztonság kedvéért. Az ottani kardiológusok is tapasztaltak enyhe szívzörejt, ám nem tartották akkora jelentőségűnek, azt mondták nekem, hogy ez leginkább 50-60 éves koromra lehet veszélyes, ha nem vigyázok magamra.
Sajnos ez a "kattogós" hang nem múlt el, ha a hátamon, vagy a bal oldalamon fekszem rendszeresen előjön. Nem fáj, nem érzek semmit, csak bosszant, hogy nem tudom, hogy miért alakult ki ez, hogyan lehetne ezt orvosolni?
Amit tudni kell, hogy erős túlzással, de rendszeresen sportolok (futball) amatőr bajnokságban, csecsemő koromban volt szívzörejem, ám azt kinőttem (elvileg). Még azt kell tudni, hogy a problémák felmerülése előtti napon nagyobb mennyiségben ittam koffein tartalmú italokat (kóla, kávé). Egész fiatal vagyok, 18 éves, fiú.
Köszönöm előre is a segítséget!

Szakértőnk válasza a Mi baja lehet a szívemnek? kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem jellemző, hogy szabad füllel is hallható zörej nem okoz jjelentős panaszokat. Elképzelhető, hogy a koffein miatt felgyorsult a szívfrekvenciád, és esetleg emiatt keletkezett a furcsa hangjelenség. Mivel készült EKG, szívultrahang is, és nem találtak nagyobb eltérést, így nem kell aggódnod. Van olyan típusú szívzörej, ami viszonylag gyakran fordul elő (főleg fiatal felnőtt korban) és nem szokott többnyire semmilyen panaszt okozni (pl. mitralis prolapsus). Ha a szakorvos javasolta, akkor érdemes rendszeresen (évente) kérni egy kardiológiai időpontot és elmenni egy kontroll vizsgálatra.

Minden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor