Mit tegyek? Aggódok a barátnőm miatt.

2011.12.18.
Jó estét kívánok.
Először is elnézést kérek, ha hosszas leszek, megpróbálom rövidre fogni.
A barátnőm miatt aggódom, és úgy érzem, hogy most a segítségemre szorul, de nem tudom, mit tegyek. Vagy egyáltalán tudnék-e segíteni neki. De mivel több éve már a barátja vagyok kötelességem aggódni érte.
Ő most 17 éves, nagyon zárkozott, még az édesanyjának sem mer beszélni a problémájáról, és nőgyógyászhoz menésről hallani sem akar.
A probléma oka barna folyás. (Azt hiszem, így nevezik a köznyelvben). Utána olvastam a neten, de több oka is lehet és így nem tudom megnyugtatni sem magam, sem őt.
Tehát: A havi ciklusa szinte óramű pontosan 28 napos. Ezt úgy értem, hogy első nap a menstruáció első napja és most a felénél tart kb. Azaz kb 6 nap menstruáció + még 10 nap. De már lassan öt napja (a 12dik naptól), hogy folyása van.
A lehetséges okok közt van a felfázás (mert épp nem vigyázott magára és meghűlt), de hányingerre és hasmenésre is panaszkodott mielőtt ez a tünet jelentkezett nála. Ez miatt viszont valami fertőzésre gondolok, de ő mindig nagyon nagy gondot fordít a higiéniára. Egy másik lehetséges ok a hormonzavarok. Ugyanis az utolsó két hónapban egyszer előbb jött meg négy nappal, majd következőkor késett majdnem két hetet. Ilyen nála soha nem volt még.
A hosszas felvezető után a kérdésem az lenne, hogy ön mennyire tartja fontosnak, hogy elmenjen egy nőgyógyászhoz? Mert félek, hogy ha valami más jellegű problémája van és jönnek az ünnepek, akkor
elég súlyos következményei is lehetnek, mert akkor legközelebb már csak januárba lesz hajlandó elmenni orvoshoz. Ha egyáltalán rá tudom beszélni.
Vagy nagy felelőtlenség lenne-e ha hagyom, hogy ne menjen orvoshoz?
Válaszát előre köszönöm,
egy aggódó szerelmes pasi. :)

Szakértőnk válasza a Mit tegyek? Aggódok a barátnőm miatt. kérdésre

Kedves Szerelmes Pasi!

Az elhúzódó barnás vérezgetés hátterében állhat hormonális eltérés vagy gyulladás is. Én megnyugtatónak tartanám, ha elmenne nőgyógyászhoz, és tiszázódna a helyzet. Amennyiben gyulladás áll a háttérben, akkor azt fontos lenne mihamarabb kezelni. Ha szükséges, kísérd el te is a vizsgálatra.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor