Részegség - filmszakadás

2010.08.31.
Tisztelt szakértő!

A nyáron voltunk egy buliban, ahol egy barátom annyira lerészegedett, hogy először hányt egyet, majd ezután bealudt. A hányás után még kicsit ébren volt, azonnal lefürdettem, meg még kicsit beszélgettünk, stb... Ezután jött az említett bealvás... Többször próbáltam felkelteni.. Néha egy pillanatra kinyitotta a szemét, majd újból azonnal elaludt... Később már nem is kelt fel jó darabig. Szerencsére amikor ebből a mély álomból pár órával később felébredt, akkor már teljesen magánál volt. Viszont a hányás után történtekre (lezuhanyzás, beszélgetés, stb...) egyáltalán nem emlékezett, még amikor mondtam neki akkor sem... Ez valahogy teljesen kimaradt... Ha jól tudom ezt nevezik filmszakadásnak.

Természetesen stabil oldalfektetést alkalmaztam, nehogy a saját hányásában megfulladjon, és mellette maradtam.

Több kérdésem is lenne:
Először is mennyire veszélyes ez a dolog?

Azt hallottam, hogy a piák keverése veszélyes... A mi esetünkben sok pálinka, sör és bor volt keverve. Ez is rájátszott a filmszakadásba, vagy csak a nagy mennyiség volt a baj?

Filmszakadás esetén mindig bealszik előtte vagy utána az emer?

Tudom, hogy személyenként változik ez az érték, de körülbelül mégis mennyitől éri el az ember ezt az állapotot (akár %-ban, vagy mg/ml-ben)?

Milyen külső jelei vannak, amikor már le kell állítani az ivást?

Ő 14 éves, én 15.
Azért érdekelne nagyon, mert szombaton ismét egy ivós buliba fogunk menni, és fel szeretnék készülni, hogy mire figyeljek az ő esetébe.

Előre is köszönöm szépen a választ! :)

Szakértőnk válasza a Részegség - filmszakadás kérdésre

Kedves Levélíró!

Nagyon helyesen jártál el. Hát igen, ez filmszakadás.. Ez részegség esetén is előfordulhat, hogy az illetőnek gőze sincs, mit csinált pár órával korábban. Az semmiképpen sem szerencsés, ha keveritek a különféle italokat, mert valóban hamarabb megárt. Itt az oldalon is találhatsz egy cikket az alkoholmérgezésről ( https://www.kamaszpanasz.hu/hirek/drog_cigi_alkohol/1180/alkoholmergezes ). A barátodnak jó eséllyel ez volt, enyhébb változatban. A cikkben jól össze van foglalva, hogy mik azok a jelek, amikre oda kell figyelni és mi a teendő.

Egyébként ittasság esetén a véralkoholszint 0.5-1.5 ezrelék között változik. 1.5-2.5 ezrelék között részegségről, 2.5-4 ezrelék között pedig alkoholmérgezésről beszlünk.

"Ivós buli"? Semmiképpen sem jó, ezt biztosan tudod/tudjátok. A fejlődésben levő szervezetnek még sokkal károsabb az alkohol, mint egy felnőttnek. Próbálj odafigyelni a barátodra.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor