tördelések

2013.01.20.
Kedves Doktornő!
Szükségem van a segítségére!
Nehéz elviselnem ezt a tompa furcsa érzést... alig bírom hajligatni az ujjaimat mindkét kezemen. Nem mondanám, hogy elviselhetetlen a fájdalom, csak nagyon kellemetlen, mintha nagyon fáradtak lennének... sajog! na, ez a megfelelő szó rá. Néha picit jobban belenyilal itt ott. Eddig csak akkor fordult elő fájdalom, vagy ilyen merevedés, beállás, amikor nehéz dolgokat cipeltem.
A lábujjaim éjszakánként begörcsölnek, sírva kell kézzel segítve kihúznom őket a görcsös állapotból. 10 éves koromba kezdtem a tördeléseket, most már 20 éves vagyok. Először a lábaimon kezdtem (tévénézés közben mást se csináltam csak ropogtattam őket), aztán a kezem... utána a csuklóm is, térdem, lábfejem. Néha a derekamat és a nyakamat is ropogtatom. A térdemmel pár éve voltak gondok, azt mondták, csak növök, az a baj, de időszakonként valóban nagyon fájnak.
Nem tehetek róla, amikor kisebb voltam még, anyu elvitt dokihoz, hogy ez nem normális, a háziorvos rácsapott a kezemre, hogy nem szabad, és azt mondta, le fognak törni az ujjaim, ha folytatom, de ez se riasztott el. Csak ennyi volt, nem voltak további lépések, hogy én ezt miért csinálom... Ma már észre sem veszem, hogy csinálom. Az iskolában a padba dugtam a kezem és kényszeresen csináltam, hogy ne lássa senki, egyszerűen nem bírtam abbahagyni. Sokszor nem is szándékosan, de magától is roppannak már.
Meg szeretném kérdezni, hogy én ezzel hova fordulhatok? Már régóta fájogatnak, de sose mertem orvoshoz menni vele, mert féltem, hogy lecsesznek, amiért ilyen buta voltam...
Nem tudom, miért kezdtem el, nem emlékszem rá. Csak azt tudom, hogy akkoriban költöztünk Budapestre egy kis faluból.
Köszönöm szépen a segítségét!
Klaudia

Szakértőnk válasza a tördelések kérdésre

Kedves Levélíró!

Nyilván te is érzed, hogy abba kellene hagynod az ízületeid ropogtatását. Ez valószínűleg már önmagában sokat segítene az állapotodon. Úgy gondolom, hogy először önerőből kellene megpróbálni felül kerekedni ezen a késztetésen. Ha nem sikerül, akkor kérd pszichológus segítségét. Nem fog ítélkezni, hiszen a feladata az, hogy segítsen rajtad.

Érdemes volna valamilyen, az ízületi porc egészségét védő étrendkiegészítőt szedned.Ha a tördelés abbahagyása után sem szűnnek meg a panaszaid, fordulj ortopéd orvoshoz.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor