fogyás
#Táplálkozás

A fogyasztótabletták veszélyei

2016.01.05.
3 perces olvasási idő

Nem szívesen mész orvoshoz, de még a gyógyszerésztől sem kérsz tanácsot, ha fogyni szeretnél? Nagy hiba! Ciki, nem ciki, hasznos kikérni a szakemberek véleményét, és nem a világhálón kínált - legtöbbször nem biztonságos - termékektől várni a megoldást.

Nagyon kevés hatékony fogyasztószer létezik – nyilatkozta portálunknak az általunk megkérdezett A fogyasztótabletták veszélyeigyógyszerész, dr. Fittler András. Még ha orvos is írja fel valamelyik gyógyszert, vagy ajánl egy étrend-kiegészítőt, nem biztos a hatása, ugyanis a súlycsökkentés adottság függvénye, ráadásul erőfeszítést, kitartást és önmegtartóztatást igényel, életmódváltással, sporttal.

Kecsegtetőnek tűnik, hogy nem kell semmit sem csinálnunk, csak bekapkodni a tablettákat, és már fogyunk is. Ezt használják ki az illegális készítményeket árusító weboldalak is, ezzel csábítják vásárlásra a fiatalokat.

Olyan készítmény nincs, amely a „csak ülünk a fotelben és magától elégetjük a felesleges zsírt” elven működik – hangsúlyozza dr. Pavlik Gábor sportorvos. A zsírégetés alkalmazása tulajdonképpen fából vaskarika, ugyanis a cél elérése érdekében mozogni, sportolni kell, nem beszélve a helyes táplálkozásról – teszi hozzá a szakember.

Hatástalanok a fogyasztószerek?

Györki Niké dietetikus azt mondja, hogy sok esetben nem tudjuk, mit is vásárolunk. Alapvetően csodát várunk ezektől a szerektől, de sokszor bizony hatástalanok. A kisebb baj, ha veszélytelen készítményeket adnak el nekünk, nagyon magas áron, bár ebben az esetben is jogos a felháborodásunk. A valódi probléma akkor kezdődik, amikor a bizonytalan eredetű termékek használata életveszélyes is lehet, és erről nem is tudunk, mert nem teljeskörű a tájékoztatás.

Piacra kerülhetnek olyan termékek, amelyek összetételük tekintetében egy vagy több komponenst a megengedettnél magasabb dózisban tartalmaznak. Ezek a különböző hatóanyagok függvényében okozhatnak mellékhatásokat, ilyen például az alvászavar, idegesség, szorongás, vagy éppen vitaminfelszívódási probléma. Vannak olyan készítmények is, amelyeknek még vitatott a hatásmechanizmusuk. És végül: előfordulhatnak olyan összetevők is, amelyek nem is fejtenek ki különösebb hatást, csak a pénztárcánk tartalma fogyatkozik. Mi nem.

Vegyem, ne vegyem?

Dr. Fittler András gyógyszerész szerint nem biztonságos interneten vásárolni ilyen és ehhez hasonló termékeket, mert nincs ott a háttérben egy szakorvos vagy gyógyszerész, aki tanácsot adna. Az illegális internetes forgalmazók, kihasználva a fogyasztók naivitását, bizonytalan eredetű, minőségű és sokszor hamis termékeket árusítanak. Ezzel szemben a patikában megvásárolható gyógyszerek minősége, ártalmatlansága és hatásossága igazolt, és az ott forgalmazott étrend-kiegészítőket is nyilvántartja a hatóság.

A gyógyszertárba betérő fiatalt felvilágosítjuk a lehetőségekről, nem küldjük el. Ajánlhatunk neki anyagcsere-gyorsításra koffein, konjugált linolsav (CLA) vagy L-karnitin tartalmú készítményt, illetve a zsírok felszívódását csökkenető termékeket. Ha pedig az éhségérzet csökkentése a cél, szóba jöhetnek „eltelítő” rosttartalmú készítmények - tette hozzá a gyógyszerész.

Néhány összetevő, ami segíthet

  1. L-karnitin (4-N-trimetil-hidroxi-vajsav): legfőbb szerepe a zsírsavak elégetésében és a sejtek membránjának védelmében van.
  2. Koffein: fokozza a zsírszövetben elraktározott zsírsavak felszabadulását.
  3. Zöld tea: a katekin nevű antioxidáns gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést.
  4. Arginin és taurin: ezek az aminosavak főként a halakban találhatóak meg. Elősegítik a zsírsejtek és szövetek zsírtartalékának energiává alakulását.

Ne feledd! Mindenképpen ki kell kérni egy orvos, gyógyszerész vagy táplálkozási szakember véleményét, mielőtt fogyókúrába kezdesz!

fogyásA fogyás lényege

Ilyenkor a szervezet raktáraiból használ fel anyagot, ehhez pedig alapfeltétel a negatív energiamérleg. Kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit felhasznál a test, illetve növelni lehet a felhasználást, mi mással, mozgással. A zsírégetés lehet tartós, de ennek kulcsa az egészséges étkezés, a tudatos kalóriabevitel - írja könyvében dr. Fodor Miklós (Étkezünk és vétkezünk - 2009).

Mi jellemzi a jelenlegi étkezésedet?

  • Milyen rendszerességgel étkezel?
  • Mennyi kényelmi terméket vásárolsz?
  • Milyen gyakran fogyasztasz magas zsír és hozzáadott cukor tartalmú élelmiszereket?
  • Eszel-e naponta 3 alkalommal zöldséget és két alkalommal gyümölcsöt?
  • Szerepel-e az étrendedben teljesőrlésű gabonaféle?
  • Gyakran eszel rántott ételeket? Egynél többször egy héten?
  • Gyakran rendelsz magadnak vacsorát?
  • Iskola után gyorsétterembe jársz?
  • Nagyobb mennyiségben iszol energiaitalt, szénsavas üdítőitalt, esetleg alkoholt? Tudtad, hogy az alkoholnak grammonként 7 kcal energia tartalma van, ez közel azonos 1 gramm zsír energiatartalmával, amely 9 kcal?

Mielőtt neki kezdesz egy fogyókúrának, őszintén kérdezd meg magadtól a fentieket - tanácsolja Györki Niké dietetikus. Hasonló kérdésekre számíthatsz, ha szakemberhez fordulsz. Ennek lényege, hogy kiderüljön, milyen étkezési szokásaid vannak, melyiken lehetne változtatni a cél érdekében. Előfordulhat, hogy el kell hagynod néhány rossz szokást, illetve jobban koncentrálni a sportra.

(Szerző: T.A., újságíró)