fogyókúra
#Táplálkozás

Szívesen fogynánk appok segítségével is

2013.12.30.
3 perces olvasási idő

Szilveszterkor a túlsúlyos, elhízott lakosság 2-4 százaléka határozza el rendszeresen, hogy a következő évtől megszabadul a felesleges kilóktól, míg 30-40 százalékuk alkalmanként tesz ilyen fogadalmat.

Ma már az okostelefonok gyors terjedésének köszönhetően nem meglepő, hogy sokan fogyásukat, életmódváltásukat is alkalmazásokkal támogatnák – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb, közel 2.400 ember megkérdésével végzett kutatásából, amelyet a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített.

A felmérésben résztvevők 40 százaléka már rendelkezik okostelefonnal, további 15 százalék pedig a közeljövőben tervez beszerezni ilyen készüléket. Az életkor előrehaladtával csökken az okostelefon-tulajdonosok száma, és nő azoké, akik nem is terveznek ilyen jellegű beszerzést. A vásárlás legjobban a budapestiekre jellemző: a fővárosban élők felének, míg a Kelet-Magyarországon élők 37 százalékának van ilyen eszköze. Az elhízottak, túlsúlyosak körében ugyancsak magas, 40 százalék körüli azok aránya, akik rendelkeznek okostelefonnal.

A „kütyü-birtokosok” 10 százalékának van letöltve valamilyen egészségügyi alkalmazás a telefonjára, és további 44 százalék azok aránya, akik aktuálisan még nem rendelkeznek ilyen applikációkkal, viszont érdekeseknek tartják azokat. Legnagyobb érdeklődés az 50 évnél idősebbek körében figyelhető meg: míg a legfeljebb 50 évesek mintegy 40 százalékát, addig az 50 év felettiek több mint 50 százalékát érdekelnék az ilyen újdonságok.

A fogyásban is társunk lehetnek az appok

Kifejezetten a testsúly vonatkozásában 27 százalék azok aránya, akik hallottak már olyan mobilalkalmazásról, amellyel nyomon követhetik testsúlyuk alakulását, fogyókúrájuk sikerességét – főként a 41 év alattiak említették ezt. Viszonylag sokan, mintegy 40 százalék még egyáltalán nem hallott ilyen megoldásokról, viszont érdekelné őket a kipróbálás lehetősége, 44 százalékuk biztosan, 55 százalék talán letöltene egy ilyen alkalmazást, a túlsúlyos-elhízott lakosság körében pedig még fokozottabb az érdeklődés.

appA testsúlykontroll alkalmazások ismertségének alacsony fokát jelzi, hogy a kutatásban csak néhány, döntően nem is hazai, fogyást-támogató app neve hangzott el. Ezek közül – és a leggyakoribbak között egyedüli magyarként – az ingyenesen letölthető Súlypont alkalmazás nevét jegyezték, míg a külföldiek közül a Diet Assistant volt a legnépszerűbb.

Kitekintés: a legnépszerűbb magyar egészségügyi appok

Az egészségügyi kommunikáció, a betegek edukálása, valamint a terápia vezetése szempontjából a kütyük új, innovatív lehetőségeket nyitnak a szektorban érintett piaci szereplők számára. Ma már számos magyar nyelvű orvosi alkalmazás elérhető az Android és az iOS operációs rendszerű készülékekre, és bár a mobilappokról nem állnak rendelkezésre pontos letöltési adatok, becsült adatok szerint a legtöbbször letöltött magyar alkalmazások 50 000 és 100 000 közötti letöltésszámmal rendelkeznek, míg a lista végén állók 1000 alatti letöltést tudnak felmutatni.

Míg az Egyesült Államokban már 2012-ben látszódott egy erőteljes csökkenés az alkalmazások letöltésének számában, Magyarországon - az okostelefonok terjedésének köszönhetően – a letöltések száma egyre emelkedik, a világpiacra jellemző trendek itt is kirajzolódnak, az egészségügyi alkalmazások letöltési rangsorát elsősegély, laborlelet, nőgyógyászati naptár, leszokássegítő alkalmazások vezetik.

  • Hölgynaptár– Mint a nevéből kiderül, az alkalmazás célcsoportja a nők. A magyar és angol nyelven elérhető, ingyen letölthető alkalmazáson az elegáns és nőies design elemek mellett rögtön felfedezhető, hogy több egy egyszerű menstruációs naptárnál. Három összefüggő, de külön-külön is használható funkcióval bír: menstruációs naptár, nőgyógyászati tárgyú emlékeztetők és a testsúly nyomon követése.
  • Ambulance / Mentő- A Magyar Máltai Szeretetszolgálat okostelefonra letölthető életmentő szoftvere különféle veszélyhelyzetekben nyújthat hasznos és gyors segítséget. A program készítői arra törekedtek, hogy a készülék útmutatóit a lehető legszélesebb kör használhassa.
  • iGyógytorna– Rövid, otthon vagy a munkahelyen végezhető gyógytorna gyakorlatokat állítottak össze, melyek okleveles gyógytornász szakember segítségével és narrációjával készültek, öt különböző területre fókuszálva és elsősorban általános panaszok enyhítésére, mint a derék-, hát-, váll-, nyak-, lábfájdalmak. Speciális panaszok vagy sérülések kezelésére nem jó az alkalmazás, erre nem is lehet garanciát vállalni. Az alkalmazás jelenleg iOS-re tölthető le.

A kutatásról

A felmérés online kérdőíves módszerrel, összesen n=2339 kitöltővel készült 2013 novemberében. A minta életkor-nem szerint súlyozva reprezentálja a felnőtt lakosságot, a földrajzi eloszlás vegyes. A válaszadók 46 százaléka krónikus beteg, míg BMI besorolásuk szerint 38 százalékuk túlsúlyos, 24 százalék pedig elhízott.

(Szinapszis)