#Táplálkozás

A 12 legjobb diéta

2012.02.29.
11 perces olvasási idő

A népszerű és hangzatos diéták mind azt ígérik, hogy rövid időn belül karcsú és fitt leszel, mindenféle megerőltetés nélkül. De vajon tényleg működnek? Mennyire egészségesek vagy hatásosak? Melyek azok, amik tényleg hatnak és melyek átverés jellegűek vagy akár egyenesen károsak? Most utánanéztünk, hogy ne kelljen a saját bőrödön kísérletezned. Jöjjön hát a 12 legnépszerűbb fogyókúrás megoldás 2012-re!

Az ünnepek alatt bizonyára te is felszedtél pár felesleges kilót, nem csoda, hiszen mindenféle íncsiklandó és kalóriadús fogás közül válogathattál, aztán ott volt a desszertek szinte végeláthatatlan sora, ugye dereng valami? Lassan vége felé közeledik a tél és te félve állsz rá a mérlegre, ki se mered nyitni a tavaszi ruhákat tartalmazó szekrényt? Nos, akkor itt az ideje némi fogyókúrának. Vajon hogyan is kezdj hozzá, melyiket válaszd a szinte átláthatatlan mennyiségű, szebbnél szebbeket ígérő megoldás közül?

Szerencsére 2012-ben van miből válogatni bőven, népszerűbbnél népszerűbb diéták, sztárok féltve őrzött praktikái, fitneszguruk titkai. Némelyek igen szigorúak és keservesek, az éheztetésre alapulnak, mindezért gyors eredményt ígérnek, míg mások megengedőbbek és lassabb lépésekben haladva, kevésbé látványos eredményt mutatnak, de nem is szenvedtetik a fogyni vágyót.

Hogyan választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet, mely egészséges, kivitelezhető és mindezek mellett jelentősen csökkenti a felesleges testzsír mennyiségét?

diéta

Azzal érdemes kezdeni, hogy az elvárásaidat racionalizálod, kontroll alatt tartod. Csak a kézzelfogható és megvalósítható eredményt adó eljárásokat vedd számításba, azokat a „csodaszereket” pedig felejtsd el, melyek minden megerőltetés nélkül három nap alatt több kilónyi fogyást ígérnek.

A legjobb diéta az, mely úgy segít fogyni, hogy közben tartós eredményt nyújt.

A legjobb diéták olyan étrend összeállításból állnak melyek fehérjében dúsak, alacsony a szénhidrát és zsírtartalmuk és rengeteg zöldség-gyümölcs szerepel bennük. Nem szabad, hogy az éhezés képezze a diéta alapját, azokat már egyből el kell vetni. Például nők számára az ideális diéta napi 1300 kalória bevitelét jelenti.

A hosszú távú eredmény alapja, hogy egészségesen és jóízűen étkezz, de ne vidd túlzásba, viszont éheztetned sem szabad magadat. Sokkal lényegesebb, hogy rendszeresen és eleget mozogj. A jó fogyókúrának mindig részét kell, hogy képezze valamilyen aktív mozgásforma, edzésterv.

1. A 17 napos diéta

Fő cél: zsírfeleslegtől való megszabadulás, különösen a hasi úszógumik leküzdése.

Kiknek ajánlott még: 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára, magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén.

Főzés és előkészületek: Közepes nehézségi szint, általános élelmiszerféleségek.

Költség: Közepes, ha házhoz rendelt ételeket választasz, akkor azok jelentősen megdobhatják a keretösszeget.

Diéta alapja: Ennek az orvosok által összeállított diétának az a lényege, hogy az étrend változtatásával (egyik nap magas másik nap alacsony kalória tartalmú étrend) összezavarjuk a szervezet tápanyagcseréjét, így folyamatosan fogja égeti a szervezet felesleges zsírkészleteit. A diéta egy 17 napos ciklusra épül, a bevihető kalóriamennyiség pedig a diéta ideje alatt folyamatosan változik: az egyik nap szigorúan csak tiszta fehérje és alacsony keményítő tartalmú zöldségeket lehet enni, míg a másik nap sokkal megengedőbb lehet, akár némi nasi is beleférhet (100 kalória).

Előnyök: Amennyiben betartod, akkor egészségesen fogsz étkezni és meglesz a szükséges napi testedzés is, így eredményesen csökkentheted a testsúlyodat viszonylag gyorsan.

Hátrányok: Kissé bonyolult terv, valamint az első szakasz igen szigorú, így némely fogyókúrázó idő előtt feladja.

A táplálkozási szakértő véleménye: Mint bármelyik alacsony kalória tartalmú diéta esetében itt is eredményes fogyás érhető el viszonylag hamar, abban az esetben, ha betartják. Nagy hátránya viszont az egyhangúság és a rugalmatlanság a választható ételféleségek terén. Ehhez jönnek még a bonyolult szabályok, melyek bonyolulttá teszik egyesek számára.

2. Dukan-diéta

Fő cél: Zsírégetés.

Kiknek ajánlott még: Erősen túlsúlyosaknak, 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek.

Főzés és előkészületek: Közepes szint, nincs szükség speciális alapanyagokra.

Költség: Közepestől a magasig.

Diéta alapja: Egy francia orvos, Pierre Dukan elképzelése (2011-ben) először Európában lett népszerű, majd az USA-ban is elterjedt. A diéta négy szakaszból áll és semmi mást nem enged az elején, csak fehérjét és zabkorpát. A módszer kitalálója szerint erre azért van szükség, hogy drasztikusan lecsökkenjen a koleszterinszint, lelassuljon a cukor és zsírbevitel, úgy, hogy közben nem éhezik az ember, sőt meglesz a jóllakottság érzete is. A következő szakaszban pedig lassan lehet bevonni a különféle zöldség-gyümölcs alapú ételeket, vagy akár nyersen is lehet fogyasztani az alapanyagokat. Hogyan lehet fenntartani az elért eredményt?

Szinte mindent lehet enni, de a hét egyik napján csak fehérjét szabad bevinni, és eztminden héten alkalmazni kell folyamatosan.

Előnyök: Viszonylag hamar el lehet érni akár jó eredményeket is a súlycsökkentésben, a diéta későbbi szakaszai már jóval megengedőbbek a választható ételféleségek terén.

Hátrányok: Némely szakértő szerint ez a diéta igen kiegyensúlyozatlan és potenciális veszélyeket hordozhat, ilyenek lehetnek az egyes tápanyagok elkerülése miatt fellépő hiánybetegségek és jelentős izomveszteség is bekövetkezhet.

A táplálkozási szakértő véleménye: Megfelelő szakértői iránymutatásra és orvosi ellenőrzésre is szükség van, főleg azért, hogy a fogyni vágyó megértse, mi miért van. A szabályok betartása egyesek számára nehéz vagy követhetetlen lehet.

3. Tiszta étrend diéta

Fő cél: Jobb energia és tápanyag ellátottság.

Kiknek ajánlott még: Cukorbetegek.

Főzés és előkészületek:Közepestől a magas nehézségi szintig, (több főzőcskézést igényel).

Költség: Közepes.

Diéta alapja: Egy kanadai modell, Tosca Reno alkotta meg ezt a diétát, elképzelése szerint az a helyes, ha friss, egész (nem iparilag feldolgozott) vagy frissen elkészített ételeket eszünk napi hat alkalommal. Ezzel a diétával stabilan (normális értékeken) tartható a vércukorszint, valamint egészséges és jól érzi magát tőle az ember, állítja a módszer kitalálója.

Ebben az esetben kalóriák száma kevésbé fontos, az étel minőségével ellentétben, de a választható ételféleségek és a javasolt adagok miatt viszonylag alacsony kalóriaszintű diétának számít.

Előnyök: A friss és frissen készített ételekre helyezi a hangsúlyt, sok fehérje, komplex szénhidrátok és sok-sok zöldség-gyümölcs. Sokkal egészségesebb, mint más alacsony kalóriatartalmú diéták.

Hátrányok: A nyers alapanyagokból készített ételek bonyolultabbak, és több időt vesz igénybe a főzés folyamata. Nem egyszerű kimozdulni egy vacsorára, ha ezt a diétát folytatja valaki, mivel nélkülözni kell az erősen feldolgozott vagy félkész ételféleségeket.

A táplálkozási szakértő véleménye: A Reno féle diétának megvan a maga értelme és létjogosultsága, hiszen mediterrán jellegű étrendet (egészséges, zsírszegény, sok a zöldség-gyümölcs és a tengeri finomság) és az otthon való főzést hirdeti.

4. Paleo-módszer

Fő cél: Zsírcsökkentés, jobb tápanyag ellátottság.

Kinek ajánlott még: Szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek, 2-es diabétesz betegeknek.

Főzés és előkészületek: Közepes nehézségi szint.

Költség: Közepes.

Diéta alapja: A diéta kitalálójának feltevése szerint, ami jó volt őseinknek (növények, állatok vegyesen, természetesen), az jó lesz nekünk is. Az egykori kutatóbiológus szerint az igen erősen feldolgozott élelmiszerek, mesterséges adalékok, tartósítószerek, tartósítási eljárások (vízelvonásos módszerek), egyéb idegen maradvány vegyületek (peszticidek, herbicidek), gabonafélék, szénhidrátok, növényi olajok erőteljes térhódítása és a természetes dolgok háttérbe szorulása tehető felelőssé az összes civilizációs ártalomként aposztrofált probléma jelenlétére, amibe beletartoznak olyanok is mint a kóros elhízás vagy a szív és érrendszeri betegségek.

Ráadásul ez a diéta nagy hangsúlyt fektet az alacsony zsírtartalmú táplálkozásra, más, hasonló módszerekkel ellentétben.

Előnyök: Sok egészséges és feldolgozatlan ételféleséget bevon a mindennapi táplálkozásba. A sovány hús (fehérje) és az alacsony szénhidráttartalom miatt alacsony kalóriatartalmú diétának számít.

Hátrányok: A diéta némely követői túlzottan beleélik magukat az „ősember” létbe, míg mások követhetetlennek tartják, valamint ellenzik és sokallják az előírt húsfogyasztási rátát.

A táplálkozási szakértő véleménye: Ugyan elérhető bizonyos mértékű testsúlycsökkenés a diéta betartásával, de viszonylag kevés ételféleség fogyasztható, ami nem mindig előnyös.

5. Hasizom-erősítő (úszógumi-csökkentő) diéta nők számára

Fő cél: Hasi zsírpárnák eltüntetése, jobb tápanyag ellátottság, izomerősítés (fejlesztés).

Kiknek ajánlott még: Magas koleszterinszint miatt életmódváltásra kényszerülő emberek számára.

Főzés és előkészületek: Alacsonytól a közepes szintűig.

Költség: Alacsony és közepes.

Diéta alapja: Egy egészségügyi magazin szerkesztői fejlesztetté ki, azzal a célzattal, hogy segítsék a nőket a hasuk köré rakódott felesleges zsírrétegtől megszabadulni.

Úgy, hogy eközben a hasizmaikat is megerősíthetik, valamint jó eredményeket érhetnek el az egész testre vonatkoztatott súlycsökkentés terén. A fogyni vágyók napi háromszor étkezhetnek, valamint szintén háromszor nassolhatnak, mindezt 12 különlegesen tápláló és egészséges étel köré felépítve (olyanok, mint: mogyorófélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, sovány hús, teljes kiőrlésű gabonaféleségek, természetes eredetű fehérje adalék).

Előnyök: A napi hatszori, viszonylag kis adagokban történő étkezés segíti a diétázókat, hogy a jóllakottság érzete mellett, összességében kevesebb kalóriát vigyenek be a szervezetükbe. A mellékelt fitnesz edzésterv segítségével könnyen elérhető lesz a vágyott súlycsökkentés és a szépen kidolgozott test is.

Hátrányok: Rendszeresen, jól beosztva, napi hatszori étkezés sok ember számára kivitelezhetetlen dolog (életmód, munka, iskola miatt). Ráadásul nem mindenkinek megy a kockás has elérése olyan könnyen, vagy akár egyáltalán nem megy (nem kell kétségbeesni, ugyanis szakértők szerint a kockás has alkat kérdése is, vagyis genetikai hátterű). Ráadásul igen csekély mennyiségű testzsír esetén és sok erőnléti, izomnövelő edzéssorozattal lehet csak megvalósítani.

A táplálkozási szakértő véleménye: Több hónapnyi, igen intenzív testépítő edzés szükséges a legminimálisabb izomtömeg fejlesztéséhez is, így egyesek számára a kockás has kialakítása (amit a diéta ígér) igen csak unrealisztikus vágy marad.

6. Glikémiás diéta

Fő cél: Testzsír mennyiségének csökkentése, jobb tápanyag ellátottság.

Kiknek ajánlott még: Diabétesz betegek, magas koleszterinszint, tápanyaghiányos állapot esetén.

Főzés és előkészületek: Alacsony és közepes nehézségi szint.

Költség: Közepes.

Diéta alapja: Az ételeket a glikémiás indexük alapján rangsorolja (GI: a szervezet milyen sebességgel bontja le az adott szénhidrátot), valamint behatárolja az egyszerre elfogyasztható adagok méretét. Szakértői javaslat alapján azokat az ételek kell előnyben részesíteni, melyek glikémiás indexe 100 egység alatt van, valamint a napi összbevitel nem haladhatja meg az 500 egységet.

Előnyök: Segít az étvágy (éhségérzet) kordában tartásában, ezáltal a testsúlyt is eredményesen lehet csökkenteni. Hasznos lehet még a diabétesz betegek számára, illetve a betegség kialakulásának megelőzésében.

Hátrányok: A hosszú távon is eredményes súlycsökkentés sokkal komplikáltabb dolog, mint ha csak az étkezésre figyelne oda az ember. Ez a diéta ráadásul tilt egyes olyan ételeket, melyek teljes kihagyása nem biztos, hogy annyira előnyös (például a burgonya és különféle aszalt gyümölcsök).

A táplálkozási szakértő véleménye: A glikémiás index csak az egyik olyan paraméter a sok közül, ami alapján az ételeket próbálják csoportosítani, rangsorolni bizonyos szempontok szerint, azonban vannak ennél sokkal fontosabb minőségi jelzők, például mennyi (különféle) tápanyagkomponenst tartalmaz az adott étel.

Mit is jelent az anyagcsere?
Ismerősek a következő mondatok? Már attól is hízom, ha ránézek az ételre, mivel lassú az anyagcserém. Más annyit ehet, amennyit csak akar, mert gyors az anyagcseréje. Bizony, a fogyás körül keringő tévhitek közül az anyagcsere (metabolizmus) viszi a pálmát. Tovább a cikkhez

7. Vega diéta

Fő cél: Több energia a jobb és egészségesebb táplálkozás által.

Kiknek ajánlott még: Kóros túlsúlyban, diabéteszben, gyulladásos betegségben szenvedők, rákbetegek.

Főzés és előkészületek: Közepes és magas nehézségi szint.

Költség: Közepestől a magasig.

Diéta alapja: A módszert kitalálóját rákkal diagnosztizálták még 2003-ban, azért fejlesztette ki saját, alacsony zsírtartalmú és növényalapú diétáját, ami az egészség javítását vagy épp megőrzését hivatott elősegíteni, valamint a szervezet energiaellátását javítja, illetve a már meglévő betegség előrehaladását segíthet meggátolni vagy hátráltatni. A diétaleginkább feldolgozatlan és nyers ételekre helyezi a hangsúlyt, melyes segítenek a szervezet pH értékeinek egyensúlyban való tartásában.

Előnyök: Igen szigorú vega diéta, de van benne némi rugalmasság.

Hátrányok: Sok időt és energiát vesz igénybe a mindennapi betevő elkészítése, például friss gyümölcslé reggelente.

A táplálkozási szakértő véleménye: Nincs tudományos alapja annak, hogy az étrend segítségével jelentős mértékben befolyásolni lehessen a szervezet pH szintjét vagy rákellenes hatása lenne a diétának.

8. Vedd irányításod alá az anyagcserédet!

Fő cél: Jelentős mértékű zsírcsökkentés, jobb tápanyag ellátottság.

Kiknek ajánlott még: Szívbetegeknek, diabéteszben és más krónikus betegségben szenvedőknek.

Főzés és előkészületek: Közepestől a nehéz szintig.

Költségek: Közepestől a magasig.

Diéta alapjai: A módszer kitalálója egy volt edző, aki szerint a hormonokon keresztül befolyásolt anyagcsere (kiegyensúlyozott hormonszint segíti az anyagcserét) segít a gyors súlycsökkentésben. A mesterséges és erősen feldolgozott élelmiszerek (méreganyagok, tartósítószerek) kerülését és csak természetes forrásból származó élelmiszerek fogyasztását tartja a megoldás kulcsának (leginkább bio tej, tojás, hús termékek). Fontos részét képezik még a komoly edzéstervre épülő rendszeres mozgás, valamint az alvás javítását célzó módszerek alkalmazása.

Előnyök: Ételek széles skáláját élvezhetik a diétázók, melyek természetes eredetűek és lehetőleg feldolgozatlanok.

Hátrányok: Ez a diéta igen alacsony kalóriatartamú, az is előfordulhat, hogy csak a napi szükséges kalóriamennyiség felét fedezi (nők számára ajánlott), ami rizikófaktort jelenthet. A napi ajánlott bevitel nők számára 1200 kalória/nap.

A táplálkozási szakértő véleménye: Ez a diéta sokat ígér, de nehéz betartani.

9. Együttérzéses diéta

Fő cél: Jobb egészségi állapot és energiaellátás.

Kiknek ajánlott még: Depresszióban, gyengeségben szenvedőknek.

Főzés és előkészületek: Közepes (te választhatod ki az egészséges és tápláló ételeket).

Költség: Közepes.

Diéta alapja: Ha megértéssel közeledsz önmagad (és a túlsúlyosság vagy más probléma) felé ahelyett, hogy sanyargatod magadat mindenféle keserves és ételmegvonó diétával, akkor eredményesebben fogyhatsz, megértéssel és az önmagad iránti szeretet segítségével. A módszer kidolgozója (pszicho terapeuta) szerint meditációra, terápiára, hipnózisra és szociális támogatásra lesz szüksége a fogyni vágyónak az eredmény eléréséhez. Önmagad elfogadására helyezi a hangsúlyt, a konkrét étrenddel kevésbé foglalkozik ez a diéta.

Előnyök: A fogyni vágyó csak akkor eszik, amikor konkrétan éhes, akkor mozog, ha energiára van szüksége, valamint jól bánik önmagával a súlycsökkentő folyamat során.

Hátrányok: Amennyiben szigorú és határozott diétára van szükséged, akkor ez nem a neked való.

A táplálkozási szakértő véleménye: Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ha megértéssel vagy önmagad iránt, akkor kevesebbet ennél vagy negálnál étkezés közben, ha már nem érzel éhséget.

10. A szénhidrátkedvelők diétája

Fő cél: Zsírcsökkentés, konkrétan a hasi zsírpárnák eltüntetése.

Kiknek ajánlott még: Magas koleszterinszintben, elhízásban és diabéteszben szenvedő betegek számára.

Főzés és előkészületek: Közepes szint.

Költségek: Közepes, azonban vitamintablettákkal történő kiegészítés ajánlott.

Diéta alapjai: Más diétákkal ellentétben (ahol tiltólistán van a szénhidrát) ez a módszer az egészséges szénhidrátok fogyasztását helyezi előtérbe, mint a barnarizs és a zabpehely, így az éhség hamar és hosszabb időre száműzhető. Három szakaszból áll és mindenki önmaga szabhatja meg az ételválasztékot, de az adagok méretét és az étkezések számát, gyakoriságát erős kontroll alatt kell tartani.

Előnyök: A diéta egy jól összeállított étrendet és vonzó recepteket tartalmaz.

Hátrányok: Az elsős szakasz igen szigorú, csak napi 1200 kalóriát engedélyez.

A táplálkozási szakértő véleménye: Nincs rá bizonyíték, hogy akkor fogsz eredményesen fogyni és maradsz karcsú, ha a napi kalória beviteled 64%-át szénhidrátok teszik ki. Épp ellenkezőleg, a jelenlegi ismeretek szerint a fehérjéket és az egészséges zsírokat érdemes előnyben részesíteni és a szénhidrátok mennyiségét csökkenteni a táplálkozás során.

11. A portfolió diéta

Fő cél: Jobb tápanyag ellátottság.

Kiknek ajánlott még: Magas koleszterinszint esetén és szívbetegek számára.

Főzés és előkészületek: Közepes, azonban némely speciálisabb összetevő plusz utánjárást igényel.

Költség: Közepes.

Diéta alapja: Egy táplálkozási szakember állította össze ezt a diétát, szerinte koleszterincsökkentő ételeket érdemes fogyasztani, mint a mogyorófélék, szója, zab, és sok más növényi eredetű táplálékot. Elsősorban az egészséges táplálkozásra/életmódra és nem a súlycsökkentésre helyezi a hangsúlyt, azonban nagyszerű mellékhatása, hogy a diéta alkalmazói eredményes súlycsökkenést is elérhetnek.

Előnyök: Amennyiben betartják, akkor jelentősen csökkenthető a koleszterinszint.

Hátrányok: A diéta igen szigorú és nehéz hosszú távon fenntartani.

A táplálkozási szakértő véleménye: Ez egy jól kiegyensúlyozott és széles tápanyag skálát felvonultató diéta.

12. „DASH” diéta

Fő cél: Jobb tápanyag ellátottság.

Kiknek ajánlott még: Magas vérnyomás és koleszterinszint esetén, diabétesz és szívbetegek számára.

Főzés és előkészületek: Közepes.

Költség: Közepes.

Diéta alapja: Orvosi kezdeményezésre jött létre (a szív és érrendszeri betegségek megelőzése végett). A mérsékelten magas vérnyomás akár 14 nap alatt jelentősen csökkenthető általa. Főleg a só és a magas nátriumtartalmú ételek kerülnek tiltólistára, valamint a zöldség-gyümölcs, alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását helyezi előtérbe.

Előnyök: A javasolt ételek tápanyagban igen gazdagok, jóízűek, egyben táplálóak, valamint szívbarát hatásúak is. Az étrend betartásával könnyen megelőzhető vagy kismértékben csökkenthető a magas vérnyomás és annak szövődményei.

Hátrányok: Habár egy-két kilónyi fogyás bekövetkezhet, nem a súlycsökkentés a diéta fő célja.

A táplálkozási szakértő véleménye: Ez a diéta tápanyag-ellátottság szempontjából nagyon is megfelelő, de egyesek számára nehézkes lehet a betartása.

(KamaszPanasz - N. L., forrás: lifescript.com)

Kapcsolódó cikkek