túlsavasodás
#Táplálkozás

A tökéletes kémiai egyensúly érdekében: a túlsavasodás

2015.01.09.
2 perces olvasási idő

Szervezetünk kémiai egyensúlya egészségi állapotunk alappillére. A kémiai egyensúly egyik alapvető összetevője a sav-bázis háztartás, melyet a test különböző részein mért pH-val jellemzünk. A pH a savas kémhatást okozó hidrogénionok koncentrációját jellemzi: minél nagyobb a hidrogénionok koncentrációja, annál alacsonyabb a pH, és annál nagyobb a savasság mértéke.

Az anyagcserefolyamatok kapcsán a szervezetben olyan ionok keletkeznek, melyek a kémhatást savas illetve lúgos irányba képesek megváltoztatni. A legfontosabb kémhatást befolyásoló ionok a hidrogénion és a bikarbonátion, de még számos más kémiai alkotó hatást gyakorol a szervezet sav-bázis egyensúlyára.

A szervezeten belül a pH nem állandó, például az emésztőrendszerben találhatók erősen savas, illetőleg lúgos területek is. Ugyanakkor a vér pH értéke csak nagyon szűk tartományok közt változhat: annak állandósága életünk egyik meghatározó feltétele. Azt, hogy a vér pH-ja a biológiailag kívánatos értéktartományon belül maradjon, ún. pufferrendszerek biztosítják, melyek a vérben és a vesékben találhatók. A légzésnek szintén van serkentő szerepe.

A sav-bázis háztartást, mint említettük, leginkább az anyagcsere összetevői befolyásolják: az emésztés, a légzés, a kiválasztás, stb. Ez azt jelenti, hogy a nem megfelelő táplálkozás, a légzés elégtelensége, a túlzásba vitt sportolás, az ésszerűtlen diéták mind a kívánatos pH eltolódását okozhatják, melyek egészségi állapotunkra és közérzetünkre káros hatást gyakorolnak. A szervezetben a normál anyagcserefolyamatok révén is keletkeznek savas karsavasakterű mellék- illetve végtermékek, melyek közömbösítéséhez lúgos tulajdonságú anyagokra van szükség. Viszont a mai modern életvitel annak minden tényezőjével együtt ugyancsak a savasodás irányába hat: a jelenség közismert nevén a túlsavasodás.

Milyen tünetei vannak a túlsavasodásnak?

A túlsavasodás általános testi tüneteket okoz. Ilyenek a következők: kimerültség, levertség, fáradtság, kedvetlenség, idegesség, nyugtalanság, az örömtelenség érzése. Csökken a stressztűrő képesség, az immunrendszer gyengül, melynek következtében gyakoribbá válnak a betegségek, fertőzések. Izom- és ízületi bántalmak lépnek fel. A bőr állapota romlik: fakóvá válik, az egészséges arcszín szürkébe fordul. A haj hullik, fényét veszti, a körmök töredezetté válnak. A savak felhalmozódása és a bázisok mennyiségének csökkenése ronthatja a köszvényes és csontritkulás eredetű panaszokat.

Melyek azok a tényezők, amik túlsavasodáshoz vezetnek?

1. Nem megfelelő táplálkozás

A savasodást segítik elő az alábbi táplálékok: kristálycukor, csokoládé, jégkrémek, olajos magvak (mogyoró, dió, pisztácia, mandula), tojás, tejtermékek (főleg a zsíros sajtok, a vaj), egyes húskészítmények (tyúk, pulyka, borjú, máj, szalámifélék), egyes zölségfélék (zöldborsó, lencse, bab), a legtöbb kenyér- és tésztaféle. Semleges hatású élelmiszerek például a méz, a napraforgó- és olívaolaj, a spárga.

Lúgosító hatású a legtöbb zöldség- és gyümölcsféle (spenót, petrezselyem, kelkáposzta, karalábé, metélőhagyma, zeller, sárgarépa, cukkíni, kelbimbó, burgonya, karfiol, hónapos retek, padlizsán, paradicsom, zöldbab, fejes saláta, fokhagyma, vöröshagyma, gomba, zöldpaprika, brokkoli, banán, sárgabarack, körte, ananász, narancs, meggy, őszibarack, alma), egyes édességek (fagylalt), a halak nagy része, a pékáruk közül a kétszersült, a tejtermékek közül a pasztőrözött tej.

2. Dohányzás, nagymértékű alkoholfogyasztás

3. Stresszes életmód

4. Rossz légzéstechnika

5. Mozgáshiány vagy túlzásba vitt sportolás: a látszólagos ellentmondás hátterében a mozgáshiány miatt kialakult rossz oxigénellátás, a mértéktelen sportolás miatt a szervezetben keletkező nagy mennyiségű, az izomlázat is okozó tejsav kialakulása áll.

Hogyan védheted ki?

A szervezet túlsavasodásának elkerülése és megszüntetése érdekében igyekezzünk kiegyensúlyozottan táplálkozni, helyezzük előtérbe a lúgosító hatású ételek fogyasztását. Kerüljük a dohányzást, az alkoholfogyasztást korlátozzuk napi egy pohár jó minőségű vörösborra, amelynek élettani hatása kedvező. Lehetőségeinkhez mérten kerüljük a stresszt, sajátítsunk el különböző stresszkezelő, lazító, vagy meditációs technikákat.

A változtatások eredményeképp tüneteink hamarosan csökkennek, majd megszűnnek, ám ahhoz, hogy ne térjenek vissza, életmódunkat ugyanígy kell folytatnunk.

(Fókuszban a Nő)