A karácsonyi készülődés most veszi igazán kezdetét, amihez mutatunk most neked néhány egyszerű, mutatós és ünnepi hangulatú aprósüti receptet.
Karácsonyi cornflakes füzér
Hozzávalók:
- 1/2 bögre vaj
- 5 púpos bögre mini pillecukor
- 1 tk zöld ételfesték
- 5 1/2 bögre cornflakes
- piros fahéjas cukorkák
Hogyan láss hozzá?
Mérd ki a cornflakest egy nagy tálba. Alacsony lángon olvaszd meg a vajat, majd amikor megolvadt, add hozzá a pillecukrot, és keverd folyamatosan, amíg teljesen el nem olvad. Keverd hozzá az ételfestéket. Öntsd a megolvadt pillecukrot a cornflakeshez és kavard jól össze.
Tegyél sütőpapírt a konyhapultra. Egy kanálnyi masszát tegyél a papírra, kend be a kezedet vajjal. Az ujjaiddal formálj belőlük füzért. Tegyél mindegyik tetejére egy-egy cukorkát.
Már készen is vannak:
Könnyű rénszarvas kekszek
Hozzávalók a díszítéshez:
- Csokoládé
- Piros mini csokis drazsé
a kekszhez:
- 2 1/2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 tojás
- 2 ek tej
- 1/2 bögre vaj
- 1/2 tk sütőpor
A hozzávalókat öntsd egy tálba és jól dolgozd össze. A tésztát egy órán át pihentesd hűtőben, majd 180°C-on 10 perc alatt süsd készre a kissé laposra formázott kekszeket.
Az olvasztott csokoládét tedd egy zacskóba, vágj rá apró lyukat, és rajzolj a keksznek agancsot és szemeket. A piros drazsé alá is tegyél egy kis csokit, hogy beleragadjon.
Ugye, mennyire mutatós?
Barna kekszek
Hozzávalók a kekszhez:
- 225 g vaj
- 1/2 bögre cukor
- 2 bögre liszt
- 1 tk vanília aroma
a díszítéshez:
- habcsók por (recept lejjebb) vagy helyette cukros tojásfehérje máz
- ételfesték
A tésztát egy órán át pihentesd hűtőben, majd 180°C-on 10 perc alatt süsd készre. Ha kihűlt, díszítsd cukros tojásfehérjével vagy az alábbi recept alapján elkészített bevonóval:
Habcsók porral készült változathoz:
- 4 bögre porcukor
- 3 ek habcsók por
- 1/2 tk aroma (vanília, citrom vagy mandula)
- 1/2-3/4 bögre meleg víz
Ebben a receptben a habcsók porral a tojásfehérjét helyettesíted. A kész kekszeket díszítsd téli, karácsonyi, adventi mintával! :)
Kesztyű kekszek
Hozzávalók:
- 3 1/2 bögre liszt
- 1 bögre puha vaj
- 1/2 tk só
- 2/3 bögre cukor
- 1 tojás
- 1 ek lágy kukoricaszirup
- 1 ek vanília aroma
- ételfesték
Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Gyúrd össze a hozzávalókat, csinálj belőle legalább két különböző színű tésztát és tedd a hűtőbe. Egy órás pihentetés után vedd ki. Szeleteld fel az egyik masszát, és nyújtsd ki 6,5 cm-re. Formázd háromszög alakúra, a kesztyűhöz pedig ha kell, használj kiszúrót. Ezután nyújtsd ki a másik tésztát 8x11 cm-es téglalappá, vágd fel vékony csíkokra, majd helyezd őket a sapka és kesztyű formájú tésztára, úgy, hogy láthasd a váltakozó csíkokat. Nyomd rá, aztán tedd zsírpapírra úgy, hogy a csíkok legyenek felül – ha kell, kicsit sodrófával „nyújts rá”. Tegyél lyukat a kesztyűkbe, ha szeretnél vékony szalagot tenni a közepébe - így akár karácsonyfára is akaszthatod, de ajándéknak is kiváló!
(KamaszPanasz - S. C. - hubpages.com)