Főoldal / PREVENCIÓ / Szenvedélybetegségek - Mi mit jelent?
  2017-03-22

Szenvedélybetegségek - Mi mit jelent?

Amikor az egyes szenvedélybetegségek és azok elkerülése kerül szóba, sok olyan fogalommal találkozhatsz, amit első hallásra lehet, hogy nem tudsz hová tenni. Annak érdekében, hogy jobban értsd ezt a témát, összeszedtük a leggyakoribb kifejezések magyarázatát.

BOE

Mi a szenvedélybetegség?

A kifejezés alatt az agy állapotát befolyásoló, úgynevezett szenvedélykeltő anyagok tartós vagy túlzó használatát értjük.

Szenvedélybetegség lehet szerekkel kapcsolatos, és ezek a szenvedélyek lehetnek:

 • legálisak: alkoholfogyasztás, gyógyszerfogyasztás, dohányzás, koffeinfogyasztás (kávé, tea, energiaital)
 • illegálisak: opiátok, kannabionidok, pszichostimulánsok, hallucinogének, designer drogok

Szenvedélybetegség lehet szertől független is, ilyenek a viselkedési szenvedélyek, pl. vásárlási kényszer, játékszenvedély, gyűjtögetési kényszer.

A droghasználat kapcsán felmerülő gyakori fogalmak és jelentésük

 • Drog: azon anyagok, amelyek a központi idegrendszerre hatva hangulati és gondolkodásbeli változásokat okoznak, és hatásaik károsan hathatnak a szervezet testi-lelki folyamataira.
 • Szerhasználat: valamely, az agy működését befolyásoló szer használata.
 • Visszaélés (abusus): a fent említett szerek túlzott mértékű vagy tartós fogyasztása.
 • Függőség (dependencia): a szer hiánya vagy a megszokott adag jelentős csökkentése hiánytüneteket (megvonási tünetek) idéz elő. A megvonási tünetek enyhülnek, illetve múlnak a szer ismételt bevételével.
 • Addikció (szenvedély): súlyos függőségi állapot, melyet a szer iránti testi és lelki függőség egyaránt jellemez. Ebben az állapotban a szerhasználó minden idejét a drog beszerzésére, használatára fordítja.
 • Tolerancia: a szervezet hozzászokik a fogyasztott szerhez. Ennek következtében egyre nagyobb és nagyobb adagok fogyasztása szükséges ahhoz, hogy ugyanazt az állapotot érje el a fogyasztó.

A drogok egyik legveszélyesebb tulajdonsága a függőségokozó hatásuk. Ez a függőség lehet testi, illetve lelki. Testi függőségről akkor beszélünk, amikor a drog hiánya kínzó testi fájdalmakat, súlyos szervi és keringési zavarokat idéz elő. A lelki függőségtől szenvedő ember gondolatai, mindennapi tevékenységei a drog bármi áron történő megszerzésére irányulnak (drogéhség).

droghasználat

A drogok típusai

 • Kemény drogok: általában olyan kábítószereket értünk alatta, melyek használatuk során súlyosan károsítják az egészséget. Jellegzetes példa a heroin, melynek egészségkárosító hatása igen jelentős, és használata során nagy valószínűséggel függőség alakul ki.
  Olvasd el ezt is! A klasszikus kábítószerek hatásai
 • Lágy drogok: olyan szerek, melyeknek nincs olyan markáns egészségkárosító hatása. Ilyen például a kannabisz. Lelki függőség azonban lágy drogok használatakor is felléphet! A kannabisz és származékainak használata azért is veszélyes, mert növeli annak az esélyét, hogy később valaki kemény drogokhoz forduljon. Ez a kapu-drog jelenség.
 • Designer drogok: egy már tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával létrehozott anyag. Problémát jelent, hogy az illegális droglistán még nem szerepel, így fogyasztása nem tiltott.
  Tudtad? Tévhit kering a designer drogokról

Magyarországon a kábítószer-fogyasztás egyre növekvő mértéket mutat. Elsődleges célcsoporttá mára a középosztálybeli fiatalok váltak. A legkedveltebb, legtöbbet használt drogok a GHB, a designer drogok, a fű, az ecstasy és az amfetamin. A legnagyobb problémát az egyre szaporodó designer drogok okozzák.

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boeBOE Facebook)