diy
#Zöldövezet

Gyorsan elkészíthető házi kozmetikumok

2023.12.07.
3 perces olvasási idő

Tele vannak a boltok a legkülönfélébb krémekkel, pakolásokkal, arcradírokkal. Sokszor azt sem tudjuk, melyiket válasszuk, miközben talán a legjobb megoldás lehetősége otthon lapul - a konyhában. Mutatunk néhány házilag elkészíthető, természetes alapanyagokból álló kozmetikumot, amellyel látványos eredményeket érhetsz el.

Ints búcsút a táskás szemeknek

Nincsen semmi szexi a táskás szemekben, szóval ha ébredés után kicsit duzzadtak a szemeid, szükséged lesz egy kis természetes segítségre. Használd az alábbi pakolást néhány napig, hogy megszabadulj a duzzanattól. Azt már eddig is tudtuk, hogy a kamillatea jó a hasfájás és a migrén ellen, sőt, az alvást is elősegíti, de most mutatunk egy trükköt, amivel a külsődnek is kedvezhetsz vele.

Mire lesz szükséged?

  • 2 kamillatea-filter vagy 2 szelet uborkaHázi kozmetikumok

Csinálj egy csésze teát magadnak és egy barátodnak. Vedd ki a filtereket a vízből és tedd a hűtőbe, amíg le nem hűlnek. Helyezd a hűs filtert a csukott szemedre 10 percre, közben relaxálj - takarózz be, gondolj nyugis helyekre és lélegezz mélyeket. Ha nincs otthon kamillateád, jöhet a klasszikus megoldás: hűts le uborkaszeleteket a hűtőben, és tartsd azokat a szemeden 10 percig!

Házi cukorgyanta - a természetes szőrtelenítéshez

Ha az epilátor nem mindig olyan gyors és fájdalommentes, mint szeretnéd vagy a borotva irritációt okoz, érdekelhet egy jobb alternatíva, amivel selymessé varázsolhatod a bőrödet. A cukorgyantázás természetes és csak néhány összetevő kell hozzá, meg egy cukorhőmérő, és bármikor legyantázhatod a bőröd otthon is. Ha bizonytalan vagy, esetleg először próbálsz szőrteleníteni, kérd ki egy kozmetikus véleményét, hogy elkerülhesd az esetleges bőrirritációt vagy sérüléseket.

Mi kell a házi cukorgyantához?

  • 1 csésze cukor
  • negyed csésze méz
  • fél citrom leve

Mielőtt elkezdenéd, jól mosd meg a bőröd szappanos vízzel, és tüntesd el minden nyomát a testápolónak, sminknek, dezodornak és piszoknak, ezután töröld szárazra.

Keverd össze az összetevőket egy nagy üvegtálban, majd melegítsd a mikróban 2 percig, közben minden 20-30 másodpercben állítsd le és keverd meg. Ha ezzel megvagy, hagyd egy kicsit lehűlni, majd öntsd egy befőttes üvegbe, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.

Hogyan használd?

Enyhén hintsd be a bőrödet kukoricakeményítővel és dörzsöld bele. Ez fogja ugyanis megvédeni a bőrödet, hogy a paszta ne ragadjon hozzá annyira, és csökkenjen a fájdalom. Jégkrémpálcika segítségével kenj fel egy vékony réteget a gyantából a szőrnövekedés irányába, aztán fedd be pamutszalagokkal. Nyomkodd meg a szövetet a szőrnövekedés irányában, hagyd állni 1 percig, aztán az egyik kezeddel feszítsd meg a bőrödet, majd tépd le a szalagot a másik kezeddel, szőrnövekedéssel ellentétes irányban. Kend fel újra a pasztát szükség szerint. Újra is melegítheted, ha kihűlt.

Citromos-cukros kéz- és lábradír

Az egyik legjobb dolog a saját készítésű szépségápolási termékekben, hogy pontosan tudod, mi kerül a termékbe. Ez a kéz- és lábradír isteni illatú, ráadásul segít tisztítani, hidratálni a bőrödet, miközben megszabadít az elhalt hámsejtektől.

Összetevők:

  • fél csésze kristálycukor – nagyobb szemcséjű, finomítatlan cukor
  • 2 evőkanál mandulaolaj (sárgabarackmag-, olíva- vagy jojobaolajjal is helyettesítheted)
  • fél citrom leve
  • ha szeretnél, tehetsz hozzá illóolajat is, pl. 3 csepp levendula-, menta- vagy rozmaring-illóolajat

Ez a könnyedén elkészíthető bőrradír tökéletes a fáradt kéznek, lábfejnek, könyöknek és térdnek. Egy nagy tálban keverd össze az összetevőket tetszőleges sorrendben, és azonnal masszírozd a keveréket a kezedre vagy a lábadra. Mosd le meleg vízzel, és kend be magad a kedvenc testápolóddal az extra hidratálásért.

Avokádós-banános hajpakolás

Ha észrevetted a hajadon a hűvös őszi idő hatásait, próbáld ki ezt az egyszerű és egészséges hajpakolást, ami csupán 4 összetevőből áll. Használatával puha és csillogó lehet a hajad, mindenféle káros vegyi anyag nélkül. Nem utolsó szempont, hogy a pakolás nagyon olcsó! Használhatod csak a hajvégekre, de akár az egész hajadra is. Figyelj oda, hogy rendesen összezúzd a banánt és az avokádót, különben nagy darabok lesznek a hajadban.

Ezekre lesz szükséged a hajpakoláshoz:

  • fél avokádó, összezúzva
  • fél banán, összezúzva
  • 1 tojás, felverve
  • 2 evőkanál olívaolaj

Pürésítsd az avokádót és a banánt, amíg teljesen csomómentes nem lesz. Add hozzá a felvert tojást és az olívaolajat. Keverd alaposan össze, utána vidd fel a száraz hajadra és hagyd állni kb. 15-30 percig. Tekerhetsz a fejedre egy száraz törölközőt is a jobb hatás kedvéért. Mosd ki a hajadat tetszőleges hidratáló samponnal. Használd kúraszerűen, hetente 1-2 alkalommal. Látod a különbséget?

Ezeket a természetes kozmetikumokat igazán könnyű elkészíteni. Próbáld ki őket és hasonlítsd össze a boltban kapható termékekkel. Nem csak magadnak készítheted el őket, nagyszerű sajátkészítésű ajándékötlet is válhat belőlük.

(KamaszPanasz - B.Zs. mindbodygreen)