dezodor
#Zöldövezet

Károsak-e a dezodorok az egészségre?

2023.10.04.
2 perces olvasási idő

Az ókori Egyiptomban a testszagot citrusolajakkal és fűszerekkel nyomták el. Mára a reklámoknak köszönhetően elhisszük, hogy nem lehetünk sikeresek izzadásgátló készítmények nélkül, pedig ezek károsak lehetnek az egészségedre, ellenben léteznek természetes, otthon elkészíthető változataik.

A testszagot a bőrön található baktériumok okozzák. Az izzadásgátlók úgy működnek, hogy eltömítik a pórusokat, gátolva az izzadság testből való távozását. A dezodorok nem csökkentik az izzadság mennyiségét, de savassá teszik a bőrt, így hatástalanítva a szagokat.

Pórustömítő alumínium

A nem természetes alapanyagokból álló dezodorok esetén a problémát az alumínium-származékok (különösen az alumínium klorohidrát) jelentik, amik könnyen felszívódnak a bőrön keresztül. Az alumínium-származékok felhalmozódhatnak az agyban, és közük lehet az Alzheimer-kór (elbutulás) kialakulásához is.

Parabének és mellrák

A parabének mellett (a para-hidroxi-benzonát rövidítése) a tartósítószerek egy csopotjáról, mely széles körben használt a kozmetikai és testápolási termékeknél, kiderült, hogy a mellrák lehetséges okozói. Ezek az ösztrogének szerepét töltik be a testben. Mivel az ösztrogén szintje szerepet játszik a rákos sejtek növekedésében, egy nőnél 8-szor nagyobb esélye van, hogy a karhoz közelebb eső területeken rákos sejtek jelennek meg a mellben. Egy 2004-es tanulmány szerint 20-ból 18 mellráknál a parabéneket találták bűnösnek.

Fagyállót az izzadásgátlóba?

Az izzadásgátlók másik összetevője, a propilénglikol - egy nedvesítőszer, amit eredetileg fagyállóként használtak, amely megtalálható néhány dezodorban és izzadásgátlóban is. Ez tulajdonképpen egy neurotoxin (idegméreg), ami irritatív bőrgyulladást, valamint vese- és májkárosodást okoz. Egyesek szerint kerülni kell az érintkezést ezzel a méreggel, mert bőr- és szemirritációt okozhat.

Mindemellett a címkén felsorolt vegyi anyagokkal való gyakori érintkezés bélrendszeri zavarokat, émelygést, fejfájást, hányást is okozhat.

Figyelj oda a vásárláskor

Természetesen nem minden bolti dezodorra igaz a fenti állítások valamelyike, ám nem árt tisztában lenni a címkén szereplő összetevők jelentésével. Fontos, hogy a dezodor vásárlásánál fordíts elég figyelmet arra, hogy a megfelelő, biztonságos összetételű típust válaszd! Ezeket a termékeket érdemes szakboltban, drogériában beszerezni, ahol biztosan elkerülheted a veszélyes termékeket!

Csináld magad

Ha teljesen bizalmatlan vagy a bolti készítményekkel, akkor egyszerűen elkészítheted a saját dezodorodat. Nincs más dolgod, mint a hozzávalókat egy gyógynövényboltból beszerezni, majd az adott mennyiségeket összekeverni. Felvitelükhöz mindössze egy pamutlabdára lesz szükséged. Kis üvegcsékbe töltve kiváló és egészséges ajándék is lehet!

Varázsmogyoró és teafa dezodor

  • 10 csepp teafa illóolaj
  • 20 ml varázsmogyoró (másnéven boszorkánymogyoró) kivonat

Fás Dezodor

  • 1/4 csésze 80%-os vodka
  • 1/4 csésze desztillált víz
  • 10 csepp teafaolaj
  • 16 csepp cédrusfa illóolaj
  • 20 csepp szantálfa illóolaj

Egzotikus Dezodor

  • 1/4 csésze 80%-os vodka
  • 1/4 csésze desztillált víz
  • 10 csepp genariumos illóolaj
  • 10 csepp pacsulis illóolaj
  • 15 csepp levendulás illóolaj

(KamaszPanasz - SZ.D.L.)