hallójárat-gyulladás
#Testi problémák

Mit tegyél, ha víz ment a füledbe?

2016.08.17.
2 perces olvasási idő

Strandolások alkalmával, de akár egy hajmosás során is megeshet, hogy víz kerül a fülbe. Szerencsés esetben gyorsan távozik is, ám előfordulhat, hogy bent reked a fülben, a hallójáratot feláztatva pedig problémákat okozhat. Nem érdemes sokáig kísérletezni otthoni praktikákkal, fül-orr-gégészeti rendelésen gyorsan kezelhető a helyzet.

Halláscsökkenés, fülfájás és teltségérzés

Nyáron gyakrabban találkozunk ilyen jellegű panaszokkal – mondja dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter. A meleg miatt a fülben található verejték- és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak, több fülzsír termelődik, mely ha valamilyen oknál fogva nem képes kiürülni a fülből, akkor fülzsírdugót képezve halláscsökkenést, fülfájást, fülzúgást is okozhat. Az is lehet, hogy a betegnél a fülzsírdugó még nem okoz panaszt, ám egy strandon eltöltött nap után azt veszi észre, hogy a fülébe jutott víz sehogyan sem akar távozni. Ilyenkor ugyanis azt történik, hogy a felgyülemlett fülzsír, a fülben lévő fülzsírdugasz a bejutott víztől megduzzad, így kitölti a hallójáratot, ezáltal halláscsökkenést, feszítő fülfájdalmat és teltségérzetet okoz.

Neked ajánljuk! 5 érdekesség, amit nem tudtál a fülről

Hallójárat-gyulladást is okozhat

A fülbe került víz azonban nem csak átmeneti kellemetlenséget okozhat. Ha a fül érzékeny bőre felázik, akkor könnyebben átjutnak rajta a kórokozók. A tartósan nedves környezet miatt gyakran jelentkezik hallójárat-gyulladás, amit úszófülnek is neveznek, hiszen elsődlegesen azoknál fordul elő, akik sok időt töltenek vízben, víz alatt. Ez erős fájdalommal jár, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. Sok esetben a fül környéke is igen érzékeny lehet, ezen kívül fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet.

víz a fülben

Néhány mozdulat segíthet

A fülbe jutott víztől úgy szabadulhatunk meg a legegyszerűbben, ha a fejünket először hátra majd az érintett oldal felé hajtva próbáljuk a vizet kicsorgatni, esetleg a másik oldalon a fejünket óvatosan ütögethetjük a tenyerünkkel. Ha ez nem válik be, akkor az érintett fülre nyomjuk a tenyerünket, a fejet enyhén oldalra billentve, majd egy hirtelen mozdulattal vegyük el a kezünket. Ilyenkor a nyomás és a gravitáció együtt segíthet megoldani a problémát.

Nem minden praktikát érdemes kipróbálni

Az interneten böngészve számos más praktikát is találhatunk a fülbe szorult víz eltávolítására. A tanácsok száma gyakorlatilag végtelen, a fülgyertyától kezdve a hajszárítóval való „kiszárításon” át az ecetes-alkoholos keverékig egészen a hidrogén-peroxiddal, vagy olíva olajjal történő fülbe cseppentésig kaphatunk ötleteket. Dr. Holpert Valéria azonban azt tanácsolja, hogy böngészés és kísérletezés helyett forduljunk inkább szakemberhez, ha ilyen problémánk van. Így egy egyszerű, gyors művelettel szabadulhatunk meg a kellemetlen tünetektől és a már esetleg kialakult szövődményekre is kaphatunk kezelést. „Sokan a füldugulás megszüntetésére jól bevált, ún. Valsalva-manővert alkalmazzák ilyen esetben is, ám még ezzel az egyszerű művelettel is árthatunk néha. Ha befogott orr és csukott száj mellett túl gyorsan, vagy erősen fújjuk ki a levegőt, akár a dobhártya sérülését is okozhatjuk, ha a dobhártyánk nem teljes értékű.”

Mi történik a fülmosás során?

A rendelőben végzett fülmosás során az orvos testhőmérsékletű vizet fecskendez a fülbe, mely a fülzsír mögé jutva kisodorja azt. Szükség szerint a fülmosás előtti 1-2 napban paraffinolajos csepegtetést ír fel, mely oldja a fülzsírt, így megkönnyíti az eltávolítását a fülmosás során. A fülmosás után ellenőrzi a dobhártya és a hallójárat épségét, állapotát. Bizonyos esetekben - például lyukas dobhártya, éppen zajló gyulladás – a fülmosás nem végezhető el, ilyenkor szívóval lehet eltávolítani a fülzsírt.

(Dr. Holpert Valéria - Fül-orr-gége Központ)

Kapcsolódó címkék

fül