egészség
#Testi problémák

7 szépségtrend, ami káros az egészségre

2014.07.24.
2 perces olvasási idő

A nők és a férfiak már évszázadok óta akár a végletekig is elmentek, csak hogy jól nézzenek ki. Még azon az áron is, ha ez az egészségük kárára megy. Ugyanez a helyzet manapság is a szépségtrendeket illetően. Összeszedtük azokat, melyek kifejezetten ártanak egészségednek.

Szoláriumozás

A bronzos bőr megszerzése érdekében még mindig rengetegen választják a szolárium használatát, aminek súlyos egészségügyi következményei lehetnek, mutatta ki egy nemrég végzett kutatás. A különböző szoláriumok lámpái ugyanis Jól gondold meg, hogy milyen termékeket használsz!ultraibolya sugarakat bocsátanak ki, amelyek károsítják a bőrt, és idő előtti bőröregedéshez, leégéshez, szemproblémákhoz és bőrrákhoz vezethetnek.

Továbbá a gyakoriszoláriumhasználat következtében függőség is kialamulhat. Egy 2010-es felmérés szerint azok, akik fiatal korukban kezdtek szoláriumozni, különösen hajlamosak arra, hogy leküzdhetetlen vágyat érezzenek eme tevékenység folytatására.

Raszta és dauer

Egy 2011-es kutatás szerint a rasztásítás és a dauer jelentős mértékben hozzájárult a maradandó hajvesztéshez. Ez a fajta hajhullás a fejtetőn kezdődik, és a koponya egész felületén szétterjedhet. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a rasztásító és/vagy daueroló nők közel 60%-a mutatott jelentős mennyiségű hajhullásra utaló jeleket.

Tetoválás

Egy 2010-es tanulmány szerint a tetoválások számával egyenesen arányosan növekszik a Hepatitis-C fertőzés kialakulásának veszélye. Különösen akkor, ha a tetováló tű korábban fertőzött vérrel érintkezett. A Hepatitis-C fertőzést egy olyan vírus okozza, ami a májat támadja meg, például májgyulladást okoz, és akár májzsugorodáshoz, a májszöveten keletkezett sebhez, májrákhoz és májrendellenességhez is vezethet.

A tetovált embereknél fennáll a veszélye a bőrfertőzéseknek, ami kipirosodást, duzzanatot és fájdalmat is okozhat. A piros, zöld, sárga és kék tetováló festékek ráadásul allergiás bőrreakciót válthatnak ki, például viszkető kiütések jelenhetnek meg a tetoválás szélén.

Botox

A botox-injekciók váltak az arcon megjelenő ráncok leggyorsabb eltüntetőivé, és sajnos egyre több fiatal is használná. A botox az A-típusú botulinum toxin gyógyhatású formája, ami elernyeszti az izmokat néhány hónapig. A méreganyagot egy olyan baktérium termeli, amely egy ritka, de annál súlyosabb betegséget, a botulizmust okozza.

Az injekciók ugyan általában biztonságosak, mellékhatások és komplikációk felmerülhetnek. Például fájdalom, az injekció helye melletti sebesedés, fejfájás, hányinger és időszakos izomgyengeség. 2009-ben elfogadták ugyan az injekció kozmetikai használatát, de egyes esetekben a botulizmushoz hasonló tüneteket produkálhat, valamint légzési és nyelési nehézségeket és még halált is okozhat.

Egyes kontaktlencsék

Azok a kontaktlencsék, amelyek kör alakúak és arra szolgálnak, hogy nagyobbnak láttassák a szemedet, komoly látásproblémákat okozhatnak egyes szakértők szerint. A fogyasztók komoly szemsérüléseket kockáztatnak, amibe beletartozik a látásuk esetleges elvesztése is, mikor orvosi előírás vagy profi szemész segítsége nélkül vesznek kontaktlencsét - állítják a szakemberek. Sajnos az interneten könnyen hozzáférhetők, és kifejezetten a tini lányok körében népszerűek.

Bőrfehérítő krémek

Néhány kozmetikai terméknek, többek között a bőrfehérítőknek is igen magas a higanytartalma. Azért használnak higanyt ezekben a krémekben, mert az megakadályozza a bőr pigmentjében található melanin termelődését. Nagy mennyiségű higanyt tartalmaz néhány szappan, testápoló és öregedést gátló krém is. A higany komoly egészségügyi problémákat okozhat, károsíthatja a vesét, az idegrendszert, és megakadályozhatja az agy fejlődését a fiatal gyermekeknél.

A szakértők azt javasolják, hogy ellenőrizzük a krémek összetételét, és ha a “higanyklorid”, “kalomel”,”higany” vagy hianytartalmú anyag feliratot olvassuk, azonnal fejezzük be a termék használatát.

Hajkiegyenesítő termékek

Bizonyos hajkiegyenesítő termékek nagy mennyiségben tartalmaznak kémiai anyagokat, például formaldehidet. Ez egy olyan erős szagú gáz, amely belélegzéskor irritálhatja a szemet és az orrot, és allergiás reakciókat is kiválthat, például asztmaszerű légzési nehézségeket, valamint bőrirritációt és viszketést is.

(H. I. - myhealthnewsdaily)