petefészek
#Testi problémák

A korai petefészek elégtelenség

2024.03.20.
3 perces olvasási idő

A korai petefészek elégtelenség (premature ovarian failure) körülbelül minden ezredik 15-29 év közötti nőt érint. Ha ezt diagnosztizálták nálad, akkor kirekesztve érezheted magad. Talán segít, ha tudod, hogy több ezer fiatal küzd ezzel a betegséggel. Hogyan kezelhető és mit tehetsz te?

Attól is jobban érezheted magad, hogy a korai petefészek elégtelenség megismerésével kapcsolatban rengeteg orvos és tudós végez kutatásokat. Ez a cikk azért készült, hogy a kérdéseidre választ adjon, és a majdani megtermékenyítési lehetőségekről információkat kapj.

Mi a korai petefészek elégtelenség?

A legtöbb lány, akinél ezt az betegséget diagnosztizálják, először akkor fordul orvoshoz, amikor a menstruációs ciklusok elmaradnak.

A korai petefészek elégtelenség tünetei:hasfájás

  • a mell növekedésének hiánya pubertáskorban,
  • a menstruációs ciklus hiánya,
  • a mell méretének csökkenése,
  • hőhullámok,
  • hüvelyszárazság,
  • hangulatingadozások,
  • álmatlanság.

Egy egyszerű vérteszt segítségével ellenőrizhető az úgynevezett FSH hormon szintje, amiből orvosod megállapíthatja, hogy a petefészked rendesen működik-e. Ha az FSH hormon szintje magas, akkor valószínűleg nálad is fennáll a petefészek elégtelenség gyanúja. Az orvosod egyéb hormon-, illetve genetikai teszteket is végezhet a betegség okának felderítésére. Ne felejts el beszámolni orvosodnak a családod kórtörténetéről (nem csak erről, hanem más, pl.: autoimmun, endokrin vagy neurológiai betegségekről).

Miért magas az FSH-szint?

A menstruáló nőkben az agyalapi mirigy érzékeli, hogy a petefészek megfelelő mennyiségű ösztrogént termel. Ha a menstruációs ciklus kimarad, és nem termelődik ösztrogén, az agyalapi mirigy FSH-t fog előállítani. Ez a hormon egy jelet küldd a petefészekbe, ami ösztrogén termelésre serkenti azt.

Erre a jelre a petefészeknek ösztrogéntermeléssel kellene válaszolnia. Amikor elég ösztrogén termelődött, az agyalapi mirigy nem küldd több FSH-t, és a véredben lévő FSH szint csökken. Ha KPE-ed van, a petefészek nem tud normális mennyiségű ösztrogént termelni, ezáltal a vérben lévő FSH szint magas marad.

Maradandó-e a KPE?

A KPE megjósolhatatlan, de majdnem mindig maradandó, főleg hogyha a petefészkeid hosszú évekig nem működtek, vagy oka van a betegség kialakulásának (pl.Turner-szindróma, sugárkezelés). Az orvosi tesztek általában nem tudják biztosra mondani, hogy maradandó-e.

Hogyan kezelhető a KPE?

A KPE úgy kezelhető, hogy a már nem termelt hormonokat bejuttatjuk a szervezetbe. Ezt a fajta kezelést hormon pótlási kezelésnek nevezzük. A pótolni kívánt hormonok az ösztrogén és a progeszteron. Ezek a hormonok szükségesek a mell növekedése, a rendszeres menstruációs ciklusok, és az egészséges csontok érdekében.

A hormonkezelés történhet tapasz, tabletta, hüvely gyűrű, és injekció formában. A tapasz biztosítja azt az ösztrogén mennyiséget, amit a petefészeknek kellene előállítania. A tapaszt egy héten egyszer, maximum kétszer lehet alkalmazni. A progeszteron általában egy különálló tabletta. Ma már az ösztrogént is lehet tabletta formában kapni. Emellett a születést szabályozó tabletták, tapaszok és gyűrűk is használhatóak hormonpótlásnak, hiszen a progeszteron és az ösztrogén egyaránt megtalálható bennük, bár lehet, hogy túl nagy mennyiségben. A nők ritkán esnek teherbe a hormonpótlás alatt, de erről az orvosoddal tudsz egyeztetni.

Mik a hatásai a hormonpótló kezelésnek?

Körülbelül 1-2 hónappal a hormonpótló kezelés elkezdése után a melled mérete megnő, ha eddig nem fejezte volna be a növést. Elkezdődhetnek a menstruációs ciklusaid, görcseid és menstruáció előtti fájdalmaid lehetnek vagy akár hangulatingadozás is. Ha egyéb mellékhatásokat is tapasztalsz, fontos, hogy az orvosoddal beszéld meg őket! Több mint 25 féle hormonpótló kezelés létezik, és az orvosoddal a neked legmegfelelőbbet kell megtalálnotok.

Termékenységi problémák

Kivel beszélhetek a termékenységi problémáimról? Az első, akivel ezeket a problémákat megbeszélheted a nőgyógyászod, vagy egy endokrinológia szakértő. Ha szükséges, a nőgyógyászod ajánlhat egy termékenységi specialistát, akivel megbeszélheted a jövőbeni lehetőségeidet.

Milyen termékenységi kezelést lehet a KPE-es betegekre alkalmazni?

A termékenységi kezelés abban segít, hogy anya lehess. A nőgyógyászod, vagy a reproduktív endokrinológusod beszélhet veled erről a kérdésről, ha készen állsz rá. Ők segíthetnek abban, hogy a te különleges helyzetedhez illő tanácsokat adjanak.

Lombik bébi program (IVF) – petesejt donorral, örökbefogadás

Az IVF egy olyan művelet, melynek során egy másik nő petefészkéből távolítanak el petesejtet, megtermékenyítik a partnered ondójával, majd a méhedbe helyezik. Ezután kihordod, és életet adsz a babának. Ez a fajta kezelés azoknak a KEP-gel küszködő betegeknek ajánlott, akik nem termelnek petesejtet. A sikerességi ráta sok mindentől függ, fontos, hogy egyeztess egy termékenységi szakértővel, ha úgy érzed készen állsz egy gyerekre.

Ez egy nagyon fontos lehetőség a fiatal KPE betegek részére. Nagyon sok gyerek van, akiknek szükségük van otthonra, és olyan párok fogadják őket örökbe, akiknek nem lehet saját gyerekük.

Mit tehetsz te magad?

Ha szerinted KPE-ed van, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy beszélsz az orvosoddal, mivel sok olyan betegség van, amiknél hasonló tünetek jelentkeznek. Ha már diagnosztizáltak KPE-gel, és hormonpótlást kapsz, mindig az előírt mennyiségű gyógyszert kell szedned. A helyes étkezés, megfelelő vitamin-bevitel (köztük a D-vitamin), rendszeres testmozgás, és a megfelelő mennyiségű bevitt kalcium segít megvédeni a csontokat, miközben a KPE-ről való minél több ismeret szerzése segít abban, hogy egészséges élet élj.

Kétségbeestem és lehangolt vagyok, normális ez?

Igen. Ha korai petefészek elégtelenséggel diagnosztizáltak, lehet, hogy szomorú, mérges, esetleg depressziós vagy, kevesebbnek érzed magad. Segítségedre lehet, ha érzéseidet megosztod a hozzád közel álló emberekkel (család, barátok), de kérhetsz segítséget pszichológtól, tanácsadóktól is. Keresd fel az internetes sorstársakat, akikkel megbeszélheted a problémádat, és úgy érezheted, nem vagy egyedül. Ne feledd, segítséget mindig kérhetsz, nem kell egyedül maradnod ebben a helyzetben!

Add tovább ezt a cikket barátaidnak, hogy segítsd őket, hogy megértsék azt a folyamatot, amin keresztül mész.

(KamaszPanasz - Ő. K., youngwomenshealth.org)